NBA

Dončić je jedan od najlošijih tricaša NBA lige. Što mu se dogodilo?

Foto: Profimedia

DOK SU Ivica Zubac i Nikola Jokić vodili spektakularnu bitku u Denveru i odigrali najbolje utakmice svojih NBA karijera, a Bojan Bogdanović punio koš Houston Rocketsa, u sjeni je ostala izuzetna partija Luke Dončića, koji je postavio novi osobni rekord sezone.

Postigavši 41 koš u pobjedi Dallasa nad Torontom 102:98, Slovenac je za osam poena nadmašio dosadašnji učinak sezone. Više od te ofenzivne eksplozije ohrabruje činjenica da je pogodio četiri od 10 pokušaja za tricu, što je kategorija u kojoj se ove sezone dosad nije proslavio.

Najlošija šuterska sezona u NBA karijeri

Na primjer, u prethodnoj utakmici promašio je svih šest pokušaja, a u posljednje četiri pogodio je samo dvije od 27 trica. To je razdoblje bilo samo kulminacija problema koji ga prati kroz cijelu sezonu.

Iako i dalje postiže impresivne prosjeke od 25.1 poena, 8.8 skokova i 8.7 asistencija, njegova je ukupna učinkovitost od 43.5% šuta najslabija od prve sezone, a trice nikad nije gađao lošije, sa samo 29.4% uspješnosti.

Među najlošijima u ligi, ali u društvu drugih zvijezda

To ga čini jednim od najlošijih šutera u cijeloj NBA ligi. Zapravo, od 154 košarkaša koji ispunjavaju kriterije broja odigranih utakmica i ispucanih trica po utakmici, Dončić se nalazi na tek 151. mjestu

Od njega su lošiji samo zvijezda Oklahoma City Thundera Shai Gilgeous-Alexander (27.4%), Turčin Furkan Korkmaz iz Philadelphia 76ersa (29.1%) i Lonnie Walker iz San Antonio Spursa (29.3%). 
Screenshot: NBA.com

Nije Dončić jedina zvijezda s tako slabim učinkom iz daljine. Bradley Beal iz Washingtona, koji je lani bio drugi strijelac lige, na 149. je mjestu s 30.3%, Russell Westbrook je 148. s 30.4%, a All-Star New York Knicksa Julius Randle 143. s 31.1%.

Na razini cijele svoje četverogodišnje NBA karijere Dončić pogađa 32.6% trica iz osam pokušaja po utakmici. Prošle sezone bio je na respektabilnih 35.0%, ali ove sezone je u jednom od najvažnijih segmenata današnje NBA košarke osjetno opao.

Promjena pravila i pretjerano opuštanje nakon Tokija

Kao i u slučaju Bradleya Beala, to se može djelomično objasniti promjenama pravila od ove sezone, prema kojima je dopuštena čvršća obrana, a zabranjeno bacanje u čuvara kako bi se iznudio prekršaj, što su ta dvojica vrlo često i uspješno radila. To ih je natjeralo da se rjeđe zabijaju pod koš i češće promašuju vanjske šuteve jer se kontakti kod njih u manjoj mjeri dosuđuju.

Djelomično se objašnjenje može kriti i u činjenici da je Dončić u sezonu ušao nespreman nakon dugačkog radnog ljeta s reprezentacijom Slovenije na Olimpijskim igrama u Tokiju i opuštanja koje je uslijedilo, s kojim je, prema vlastitom priznanju, pretjerao. Slabija fizička forma također može utjecati na kvalitetu šuta zbog manjka snage, kako u odrazu tako i u izbačaju.

U vrhu glasanja za All-Star, ali izmiče mu mjesto startera

Unatoč tome, Dončić je i dalje jedna od najvećih zvijezda NBA lige, iako se čini da će mu ove godine izmaknuti mjesto startera na All-Star utakmici, koje je imao u posljednje dvije sezone. Na posljednjim rezultatima glasanja držao je treće mjesto među bekovima na Zapadu, iza Stephena Curryja i Jaa Moranta, a samo su dva mjesta u petorci.

Pročitajte više