Doping-izvješće: Brazil postaje "slučaj", sumnje i u maratonsku prvakinju

LITVANSKA atletičarka Živile Balčiunaite, koja je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Barceloni osvojila zlatnu medalju u maratonu, suspendirana je zbog sumnje da je koristila doping.

U uzorku njezina urina, uzetom upravo na EP-u u Barceloni, utvrđeno odstupanje od normalnih vrijednosti hormona testosterona u odnosu na hormon epitestosteron. Sasvim očekivano i uobičajeno u takvim slučajevima, Balčiunaite je odbacila optužbe.

"Nevina sam. Nikad nisam koristila doping. Uvijek sam se zalagala za čisti sport", rekla je 31-godišnja atletičarka, dodavši kako je moguće da je za sve kriv lijek koji je uzela kako bi si ublažila bolove uzrokovane mjesečnicom.

Te je isprike, međutim, neće spasiti od dvogodišnje zabrane nastupa ukoliko pozitivan nalaz bude potvrđen.

Balčiunaite je u Barceloni pobijedila u vremenu 2:31:14. Bila je minutu brža od Ruskinje Nailje Julamanove kojoj će pripasti zlato ukoliko se potvrdi krivnja Litavke.

Slučaj Brazil

S druge strane svijeta stiže slična vijest. Brazilski plivački savez objavio je kako je kaznio Daiane Becker de Oliveiru dvogodišnjom zabranom nastupa zbog pada na dopinškom testiranju.

Oliveira je bila pozitivna na steroid stanozolol tijekom rujanskog nacionalnog prvenstva u 25-metarskim bazenima na kojem je osvojila dva zlata i dvije bronce.

Automatski je izbačena iz reprezentacije koja će se natjecati na Svjetskom prvenstvu u kratkim bazenima u Dubaiju sljedeći mjesec.

Ovo je već treći ovogodišnji slučaj dopinga u brazilskom plivanju. Svoje kazne već odslužuju Daynara de Paula i Vinicius Rocha Barbosa Waked.

Pročitajte više