Dosuđene drakonske kazne za uništavanje Parme

Foto: Guliver Image/Getty Images

Pravda polako sustiže one koji su sudjelovali u gašenju Parme. Bivši vlasnik kultnog kluba koji je obilježio 90-e, Tommasso Ghirardi izbačen je iz nogometa na pet godina i kažnjen je sa 150 tisuća eura jer je svjesno donosio odluke koje su direktno dovele do propasti kluba.
 
Ghirardi je bio vlasnik Parme od siječnja 2007 do prosinca 2014., a nakon toga je klub prodao bizarnom konzorciju na čelu s albanskim naftnim oligarhom Rezartom Tačijem. Dok je Ghirardi upravljao klubom dugovi su se popeli na preko 200 milijuna eura, pa je Parmu prodao za samo jedan euro.
 
Lani je na jednaku kaznu osuđen i Giampietro Manenti, čovjek koji se na čelu kluba našao 2014., kad je otišao Ghirardi, a njegova zadaća bio je pokušaj vraćanja svih dugova, što je naravno bila nemoguća misija. U ožujku prošle godine uhićen je zbog optužbi za pronevjeru i pranje novca, a u međuvremenu, dok čeka suđenje, izbačen je iz nogometa.
 
Navijači Parme su u ožujku prošle godine na ograde stadiona Ennio Tardini objesili transparent s Ghirardijevim likom uz poruke ''Meni je zabranjen ulazak'' i ''Zatvoreno zbog krađe''.
Ipak, za novorođenu Parmu situacija je sve bolja. Klub je ponovno stao na noge, projurio Serijom D i polako počeo vraćati sve ono vrijedno što je morao prodati kako bi opstao. Tako je Parma službeno objavila kako je za cijenu od 250 000 eura u svoje vlasništvo vratila stari grb, audio-vizualnu arhivu i internetsku adresu, što je posebno obradovalo sve fanove romantičnog kluba sa sjevera Italije.
 
Jedan od najvoljenijih klubova u Europi u posljednja dva desetljeća, S.S.D. Parma Calcio 1913, ponovno osnovan od strane navijača, novinara i biznismena, na temeljima moćne Parme, koja je u 90-ima triput osvajala europske kupove - dvaput Kup UEFA i jednom Kup pobjednika kupova -pomalo, ali sigurno kroči prema najelitnijem razredu talijanskog nogometa.
 
 

Pročitajte više