Dvostruko slavlje Zagreba: Zgazili Dance i uveli klince u Ligu prvaka!

POBJEDOM 31:22 rukometaši Zagreba otvorili su nastavak sezone u Ligi prvaka. Pred osam tisuća ljudi u Areni Zagreb stradao je danski Handbold. Bila je ovo važna pobjeda za hrvatskog prvaka koji je predvođen sedmoricom srebrnih reprezentativaca iz Austrije već u prvom poluvremenu zgazio u potpunosti indisponirane Dance.

Rukomet se vratio u hrvatsku metropolu, a teško da su Zagrebaši mogli poželjeti bolji ulaz u nastavak sezone, u kojem se očekivanja penju do drugog mjesta u skupini. Bit će to teška misija, za koju će trebati uzeti pobjede u utakmicama koje slijede. A slijedi ono najteže; nakon susreta s Fyllingenom sljedeće subote, na rasporedu su spektakularna gostovanja HSV-a i Reala. Zvučnih imena nije nedostajalo niti u momčadi Handbolda. Predvodio ih je brončani Islanđanin Atlason i legendarni Kasper Hvidt koji se nakon Eura oprostio od danske reprezentacije. Ipak, igrači švedskog trenera Magnusa Anderssona nisu imali svoj dan.

Štrlek i Gojun pucaju od samopouzdanja

Gotovo da s njihove strane nismo vidjeli ni ozbiljan rukomet, dok su Zagrebaši pokazali obećani pristup - agresivno i motivirano krenuli su od prve minute i zatekli impresionirane goste. Serijom 4:0, od čega su tri pogotka donijele kontre Manuela Štrleka te asistencije Gorazda Škofa, brzopotezno je uništena taktika koju su Danci pripremali uoči utakmice. Prvi pogodak zabili su tek u sedmoj minuti, a raspoloženi Štrlek minutu prije zabio je već svoj četvrti.

U 12. minuti projektilom Kire Lazarova došli su do šest razlike, a kada su otišli na plus deset, pogotkom Džombe u 23. minuti, dvojbe oko pobjednika bile su riješene. Zagrebačka publika mogla je po prvi puta vidjeti mađarsko pojačanje na crti, Gyulu Gala, koji se iskazao borbenošću i suradnjom s Valčićem i Balićem. Dosta je sigurnosti s takvim igračem dobio i Škof na vratima, koji je nakon tekme uz smijeh dočekao legitimno pitanje - je li bolji asistent ili vratar. Susret je zaključio sa 17 obrana, i uz Manuela Štrleka, koji je opet gađao sedam od sedam, bio je predvodnik Zagrebove ekipe. Plus deset na poluvremenu otišlo je do plus 13, zahvaljujući novoj seriji Štrleka. Logično, opustili su se Zagrebaši u nastavku, pustili Dance da dođu do minus osam, no više od toga nisu mogli.

Jedini koji je do posljednje minute tjerao svoje na preokret  bio je Hvidt, no s obzirom na njegov nadaleko poznat pristup rukometu i način na koji motivira suigrače, nije nas začudilo. Sportaš od glave do pete, koji se nakon Eura oprostio od danske reprezentacije.

"Sve je bilo gotovo nakon pet minuta. Zagreb je bio skroz unutra, odigrao je sjajnu obranu, Škof je također bio fantastičan. Raspala nam se taktika koju smo spremali nakon pet minuta susreta. Posljednjih 15 minuta čekali smo posljednji zvižduk.", iskreno će Hvidt.

Ako ćemo suditi po ovoj utakmici, zagrebaši izgledaju puno kompaktnije nego u prvom dijelu sezone. Nakon Eura Maglajlija je dobio sigurne ruke Štrleka i odvažnost Jakova Gojuna. Specijalist za blok dobio je konačno i pristojnu minutažu u napadu, a povjerenje je u potpunosti opravdao.

Oni koji nisu došli imaju za čim žaliti

Bila je ovo važna pobjeda za Zagreb, ali bodovi nisu jedino što je hrvatski prvak večeras dobio. Visoko vodstvo omogućilo je Magiju da u drugom poluvremenu uvede mlade snage i omogući dečkima da osjete rukomet Lige prvaka.

Dvije minute prije kraja mladi Nikola Špelić, lijevi vanjski razornog udarca, pronašao Marića na crti za 30. pogodak Zagreba. Na deset razlike povisio je Luka Rakovič, debitant na desnom krilu. Bila je to još jedna pobjeda koju je Zagreb večeras upisao. Spontani aplauz tribina i podignuti palčevi klupe rekli su i više no dovoljno.

Priznali su zagrebaši ipak da su u Areni očekivali više navijača, ali kao što je kasnije rekao trener Maglajlija; oni koji su došli dobro su se čuli, a oni koji nisu itekako imaju za čime žaliti.

"Mislim da smo pružili dobar rukomet. U prvom poluvremenu odigrali smo izuzetno dobro obranu. Znate da je taktika svakog trenera dobra obrana i lako zabijanje golova. Kvaliteta Danaca ipak nam nije dozvolila da se opustimo. Držali smo homogenost, mi znamo koji je naš cilj i napravili smo veliki korak. prema njemu. U drugom poluvremenu smo rotirali, izvukli smo i to da igrači koji inače ne igraju puno u napadu dobiju veću minutažu. Taj će segment biti posebno bitan u dvije posljednje utakmice", komentirao je Maglajlija.

Stvari su se raščistile, po pitanju rezultata, već na poluvremenu kada je CO Zagreb vodio sa čak deset pogodaka prednosti (17:7). Nakon toga je samo bilo upitno kojom razlikom će završiti ogled, s tim da su hrvatski rukometaši očigledno stisnuli kočnicu u nastavku i s manjkom motiviranosti sve priveli kraju uz plus od devet pogodaka razlike.

U sljedećem osmom kolu CO Zagreb je opet domaćin, ovaj put posljednjeplasiranom Fyllingenu, ekipi koja još čeka na prvu pobjedu u skupini, nakon sedam poraza...

Rukometna Liga prvaka, 7. kolo:

Skupina C:

CO Zagreb - Kopenhagen 31:22

Ciudad Real - Alingsas 28:24

Hamburg - Fyllingen 37:21 (ranije)

Redoslijed: 1. Ciudad Real 14, 2. Hamburg 10, 3. CO Zagreb 10, 4. Kopenhagen 6, 5. Alingsas 2, 6. Fyllingen 0.

Pročitajte više