Edoardo Reja: Trener vatrogasac pobjegao od poljudskog požara

)

MARKANTNI Talijan stigao je u Split s reputacijom spasitelja i fanatičnog radnika. Nakon pola godine njegova staža Hajdukovi navijači ne vide plodove ni jedne od tih osobina.



>Što Reju čeka u Laziju: Šestoro ozlijeđenih, navijači napali policiju dimnim bombama



Pod Mišinim vodstvom u prva četiri kola, Dinamo je riješio prvenstvo na Veliku Gospu i pobjegao na desetak bodova prednosti, pa se dovođenjem Ivice Kalinića  nastojalo barem proći Žilinu u pretkolu Europa lige. Međutim, pokušaj europskog spašavanja još jedne izgubljene sezone HNL-a završio je debaklom, a Kalinića je slavlje skromnih Slovaka na Poljudu umalo koštalo života - pred kraj utakmice je doživio srčani udar i prebačen je u splitski KBC, gdje je operiran.

Torcida samo što nije provalila u svečanu ložu tražeći Kerumovu glavu, na čelo kluba dolazi njegov namjesnik Svaguša zbog kojeg navijači teren zasipaju krafnama, a oko prekrcane svlačionice kruže emisari, impresariji, agenti i kontroverzni poduzetnici.

U grotlu Napulja izdržao pet godina, u "najluđem gradu na svitu" niti šest mjeseci

U toj situaciji Edoardo Reja dolazi na Poljud, ali dok bi nekome drugom takvo stanje služilo kao alibi, Reji se ne može uzeti kao olakotna okolnost jer on nije naivni početnik ili jedan od Katalinića i Vulića koji će Hajduk preuzeti navečer nakon što su otjerani ujutro, nego prekaljeni 64-godišnji trenerski lisac koji je impresivno iskustvo skupljao po talijanskom "divljem jugu" i sjeveru, od "Či uno" do Meazze i Olimpica. Iz druge u Seriju A vodio je Bresciu, Vicenzu i Cagliari, a Napoli je čak iz treće uveo u prvu ligu.

Kako onda jednog takvog eksperta može "impresionirati" Međimurje kada je prošao sve rupe po Kalabriji i Pugliji, a da ne govorimo da se samo može nasmijati na Keruma i njegovu svitu, koji su potpuni amateri u odnosu na bossove talijanskih niželigaša s juga o kojima bi vam štošta mogli pripovjedati Vugrinec ili Ivan Jurić.

Druga bitna činjenica koju treba uzeti u obzir kada se kritički razmišlja o Rejinu učinku (osam pobjeda, dva remija i tri poraza u HNL-u) na Poljudu je da mu je menadžer Marko Naletilić, tako da ne može ni reći da nije bio pripremljen na sredinu u koju dolazi i teško da se samo povodio za 400 tisuća eura godišnje zarade.

Menadžeri mu nisu sastavljali momčad, ali to nije uspio ni on sam


Debitirao je porazom od Rijeke u petom kolu, nakon čega je zaredao pet utakmica bez poraza (od čega četiri pobjede). Slijedila je crna rupa u listopadu (porazi od Šibenika i Karlovca) kada je Hajduk definitivno odustao od maštanja da se može suprotstaviti Dinamu, koji je odmah nakon toga (pirovo) pobijedio pred praznim poljudskim tribinama, da bi taj podvig upropastio tek bodom u Čakovcu sljedećeg tjedna. Slijedila je opet serija od tri pobjede, ali što za momčad u kojoj su braća Sharbini, Ibričić, Cernat znači slavlje protiv Sesveta ili Zadra?

Reja je usred sezone anakroni sustav igranja 3-5-2, u koji se kleo, promijenio u 4-4-2, ali mu je i tu drugu špicu igrao Ibričić. Nije uspio animirati braću Sharbini, koji su prošle godine zabili "40-ak" golova za Rijeku. To su daleko najbolji igrači koje je mogao dobiti u Hrvatskoj, ali se Reja opet žalio kako nema igrače koje bi htio, a na kraju priprema je zdvajao što je momčad slabija od one koju je zatekao.

Sigurno je da otpisivanje Vejića zbog toga što nije pristao na smanjenje ugovora nije pridonijelo snaženju kluba, ali Reja je dobio odriješene ruke u čišćenju svlačionice od prekobrojnih i čini se da je od dolaska u Hajduk samo tražio pogodan trenutak i ponudu za odlazak, shvaćajući u kakvu se "kašetu brokava" bacio.

Hajduk ostavlja gdje ga je zatekao, ali s još većim zaostatkom za Dinamom


Reja je s ovom momčadi morao mnogo bolje, uz svo uvažavanje kokošarsko-lešinarske atmosfere oko kluba, osim ako se i u njega uvukao strah za bogatu plaću kada je predsjednik Svaguša usred prvenstva otkrio da je klub u minusu usprkos desecima milijuna pumpanih u klub tijekom preoblikovanja.

HNK Hajduk š.d.d. trenutno tavori na sedmom mjestu nejakog HNL-a, a ispred njega su, uz ostale, Karlovac, Cibalia, Šibenik. Dinamo je čak povećao prednost ispred Hajduka u odnosu na dan kada ga je preuzeo Reja. Tada je bio na deset bodova viška, a Hajduk je pod Rejom došao na minus 11.

Pročitajte više