Eduardo da Silva

Eduardo za Sky Sports: Arsenal me kupio od velikana Dinama. Nedostaje mi

Foto: AP Photo/Darko Bandić/Guliver Images

BIVŠI hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva je u intervjuu za Sky Sports govorio o svom nekadašnjem klubu Arsenalu i hrvatskoj reprezentaciji.

"Arsenal vodi istu politiku kao kad sam ja bio ondje"

"Nogomet se mijenja svake godine, svi klubovi ulažu mnogo novca i kupuju kvalitetne igrače. Arsenal vodi istu politiku kao kad sam ja bio ondje - kupe jednu zvijezdu, a ostalo su igrači na kojima žele profitirati. Aubameyang je igrač svjetske klase. Postiže važne golove, ali veliki klub poput Arsenala ne može ovisiti o jednom ili dvojici igrača", započeo je Eduardo.

"Mene su kupili od hrvatskog velikana Dinama, ali nisam bio skupa prinova. Danas je teško postići instantni rezultat na taj način. Arsenal mora uložiti u tri do pet igrača da se vrati na vrh", rekao je.

Podržava Artetu

Eduardo vjeruje da će Arsenal napredovati, no ističe i da ove sezone imaju šanse za uspjeh: "Siguran sam da će biti bolji iduće sezone, ali ni ova nije gotova. Arsenal ima priliku osvojiti Europa ligu i to moraju prioritizirati. To je najlakši način za vratiti se u Ligu prvaka, što bi bilo sjajno za igrače jer se radi o najvažnijem natjecanju na svijetu."

Podržao je dovođenje Mikela Artete na mjesto glavnog trenera. On je koncem 2019. naslijedio Unaija Emeryja.

"Ne mogu uspoređivati Artetu s Arseneom Wengerom jer je on bio jedini trener kojeg sam imao u Arsenalu. No po mom mišljenju, napravili su sjajan potez dovođenjem Mikela. Mlad je i motiviran, radio je pod najboljim trenerom svijeta Guardiolom. Samo mu treba vremena. Već je osvojio FA kup, samo mu treba još vremena u prijelaznim rokovima kako bi napravio još dobrih poteza", smatra da Silva.

"Nedostaje mi Arsenal"

Eduardo je u Arsenal došao iz Dinama 2007. te se ondje zadržao do 2010. godine. Za londonski je klub nastupio 67 puta i zabio 21 pogodak, ali zbog teškog loma noge koji je pretrpio u svojoj prvoj sezoni ondje nikad se nije vratio u formu iz najboljih dana.

"Čini mi se kao da sam jučer napustio Arsenal. Sjećam se svih lijepih trenutaka u Londonu. Arsenal u kojem sam ja bio je igrao prekrasan nogomet. Nedostaje mi to vrijeme. Obožavao sam Cesca Fabregasa. Tada je igrao tako dobro da ni na utakmicama i na treninzima nije mogao izgubiti loptu. Svako njegovo dodavanje bilo je uspješno, svaki udarac opasan, imao je mnogo asistencija. On je najbolji igrač s kojim sam igrao", prisjetio se.

Kao trenutno najzanimljivijeg igrača Arsenala istaknuo je Norvežanina Odegaarda, koji je na posudbi iz Real Madrida: "Od trenutnih Arsenalovih igrača Martin Odegaard je vrlo talentiran. Svatko bi volio igrati s njim. On bi mogao upasti i u brojne Arsenalove momčadi iz prošlosti."

"Engleska ima puno problema s Hrvatskom"

Dotaknuo se Eduardo i hrvatske reprezentacije, čiji je treći najbolji strijelac u povijesti. Zabio je 29 golova u 64 susreta.

"Hrvatska svake godine napreduje, uvijek igra odlično na velikim natjecanjima, a zadnjih godina Engleska ima puno problema s Hrvatskom. Nekoliko igrača se umirovilo nakon SP-a u Rusiji, ali momčad je i dalje jako kvalitetna", kazao je.

Engleska i Hrvatska ponovno će se susresti u skupini D na Europskom prvenstvu ovog ljeta.

Da Silva je upozorio Engleze na što moraju obratiti pažnju: "Englesku moraju brinuti hrvatski vezni red i napad. Naravno, tu je Modrić, Ivan Perišić je legenda Hrvatske, Mateo Kovačić igra sve bolje za reprezentaciju. Treba baciti oko i na Marija Pašalića te Antu Rebića. Imamo mnogo igrača koji Engleskoj mogu napraviti probleme, ali bi obje ekipe trebale proći skupinu."

Pomaže amaterskom nogometu

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske karijeru je završio 2018. u varšavskoj Legiji, a danas je ambasador Sports Business Cluba, organizacije koja pomaže amaterskim sportovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Svaki mjesec doniraju 25% profita poluprofesionalnim i amaterskim sportskim klubovima te klubovima mlađih uzrasnih kategorija.

"Drago mi je da se amaterski nogomet polako vraća. The Sports Business Club radi sjajan posao u pomaganju amaterskim sportovima. Za mene je jako važno vidjeti da se ljudi vraćaju sportu nakon pandemije. Svi moramo biti oprezni, ali moramo izaći i baviti se sportom", poručio je Eduardo za kraj.

Pročitajte više