PREMIER LEAGUE

Emeryjev start na klupi Arsenala pokazuje da je Wenger trebao ranije otići

Foto: Getty Images / Guliver

TOČNO je godinu dana prošlo otkako je Arsene Wenger objavio da na kraju sezone napušta klupu Arsenala, kluba čiji je postao simbol tijekom 22-godišnje vladavine.

Do te obljetnice njegov nasljednik Unai Emery odradio je točno 50 utakmica pa je ovo dobra prilika da se usporedi učinak dvojice menadžera Topnika.

A usporedba koju je Yahoo Sports napravio koristeći podatke Opte kaže da je Emeryjev start puno uspješniji nego što je bio Wengerov finiš. Točnije, u prvih 50 utakmica na klupi Španjolac je ostvario 32 pobjede uz sedam remija i 11 poraza, što je puno bolje od 25 pobjeda, devet neodlučenih i 16 poraza, koliko je u svojih posljednjih 50 utakmica ostvario kultni Francuz.

I ne samo to. Niti jedan menadžer Arsenala u povijesti nije imao bolji start od Emeryja. Njegove 32 pobjede iz prvih 50 susreta osjetno su bolje od 28 Georgea Allisona ili 27, koliko su ih ostvarili George Graham i Herbert Chapman. Wenger je od prvih 50 okršaja dobio samo 23.

Tu Emery izvrsno kotira i među aktualnim ili donedavnim trenerima najvećih rivala. Jose Mourinho na klupi Manchester Uniteda dobio je 30 od prvih 50 utakmica, Pep Guardiola u Manchester Cityju 29, Mauricio Pochettino u Tottenhamu 26, a Jürgen Klopp u Liverpoolu 23.

U istu rečenicu s njim može samo Maurizio Sarri, koji je u Chelseaju također dobio 32 od prvih 50 utakmica.

Gledamo li gol-razliku, Emeryjev Arsenal postigao je 97 golova, dva više od Wengerova u usporednom razdoblju prije odlaska. U tom je razdoblju Emeryjeva momčad primila osam golova manje i ubilježila jednu utakmicu više s netaknutom mrežom.

Wengerov je Arsenal prošle sezone možda igrao atraktivnije, ali ne i učinkovitije. Njegovi napadači realizirali su 12,67 posto udaraca na gol, a Emeryjevi realiziraju 15,3 posto.

Jedino područje u kojem je Emeryjev Arsenal lošiji od Wengerova su crveni kartoni. U ovoj sezoni Topnici su ih sakupili četiri, a u posljednjih 50 Wengerovih utakmica dobili su samo dva. Broj žutih kartona je identičan.

Svi ti podaci pokazuju koliko je Emeryjev Arsenal bolji od Wengerova i na neki način daje za pravo svim navijačima koji su odlazak francuske legende tražili i puno ranije nego što ga je objavio.

Klub će, doduše, opet ostati bez domaćeg trofeja, a na ljestvici Premier lige bori se s Tottenhamom, Chelseajem i Manchester Unitedom za jedno od preostala dva mjesta koja vode u Ligu prvaka. No u nju može i preko Europa lige, nakon što je u četvrtak ušao u polufinale izbacivši Napoli te je u prilici osvojiti prvi europski trofej nakon Kupa pobjednika kupova daleke 1994. godine. 

Od sada nas možete pratiti i na Instagramu pod imenom @indexhr_sport. Objavljujemo zanimljive fotografije, montaže i analize iz svijeta sporta.

 

Pročitajte više