PREMIERSHIP

Engleski savez želi odgovore o najvećem skandalu Premiershipa

Foto: EPA

THE TIMES, jedan od najuglednijih svjetskih dnevnih listova, pod egidom "ekskluzivno" otkrio je prije nekoliko dana ono što naziva "najgorim primjerom nedopuštenog ponašanja jednog kluba prema drugom u povijesti Premiershipa".

Pisali su tada da je prije šest godina, u rujnu 2013., Liverpool izvansudskom nagodbom platio Manchester Cityju milijun funti nakon što je otkriveno da su Redsi konkurentima hakirali sustav skautske službe. 

Engleski nogometni savez (FA) cijeli slučaj ponovno je aktivirao i sada traži odgovore.

Što se točno dogodilo?

Riječ je o sustavu Scout 7, softveru koji stručnim stožerima pomaže da doznaju sve o određenim klubovima. U Premier ligi smatra se jednim od najvažnijih alata u stručnim stožerima. Prije šest godina u Manchester Cityju su ostali iznenađeni kad su doznali da je njihov račun na tom softveru nekoliko puta korišten od strane zaposlenika Liverpoola.

Da ne bi izbio veliki skandal, klub s Anfielda je 2013. godine platio milijun funti na račun Građana, čime su ostvarili dogovor. Ovih dana FA se ponovno zainteresirao za ovaj slučaj i Cityju poslao službeni zahtjev za informacije o navodnom hakiranju velikog protivnika.

Što će sada poduzeti FA?

Portal Liverpool Echo objavio je da nadležni ne tretiraju ovaj proces kao istragu, nego kao prikupljanje informacija. Uplitanje Engleskog nogometnog saveza može biti značajno jer u svojim pravilima propisuje "da se svi sudionici natjecanja trebaju sve vrijeme ponašati u skladu s interesom igre. Ne bi trebali napraviti ništa što je nedozvoljeno i što dovodi igru na loš glas."

To pravilo odnosi se na "sva natjecanja, klubove, klupske predstavnike, kao i na igrače".

Prema pisanju Timesa iz 2013. godine, City je podnio žalbu zbog neovlaštenog korištenja svog računa na softveru za skautiranje. Također, isti list objavio je da Premier liga nije bila obaviještena o dogovoru dva kluba kojim su riješili tu situaciju.

"Ako City podnese sve detalje slučaja nadležnima, oni će možda zatražiti informacije i od Liverpoola. Poslije toga, FA će odlučiti hoće li biti potrebe za disciplinskim postupkom."

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više