Englezi otkrivaju korupciju unutar Fife i dvoličnost Michela Platinija

PIŠUĆI o korupciji unutar krovne nogometne organizacije Fife, novinar Soccerlensa Steve Amoia intervjuirao je spisatelja Andrewa Jenningsa povodom objavljivanja njegove nove knjige "Tajni svijet Fife: Podmićivanja, namještanje glasovanja i skandali s ulaznicama".

"Sepp Blatter nikada u životu nije radio pravi posao. On je poput rock zvijezde. Blatter je studirao poslovnu administraciju u Lausanneu na jugu Švicarske. Godinu dana radio je kao turistički vodič, da bi onda postao PR jedne tvrtke za proizvodnju satova. 1974. godine, nakon Olimpijskih igara, Sepp je doveden u Fifu. Nikada u životu nigdje drugdje nije radio. Bio je prvo u tehničkoj službi, zatim u marketingu da bi kasnije posao glavni tajnik tadašnjem predsjedniku Portugalcu Joau Havelangeu. 1998. godine prevario je Havelangea, zbacio ga s mjesta predsjednika na čije je mjesto potom zasjeo režiranim izborom", napisao je u knjizi Jennings.

Jennings je navodno i u posjedu dokumenata koji sasvim razotkrivaju čelnog čovjeka Fife.

"Posjedujem dokumente o tome kako su namjestili njegov izbor za predsjednika Fife i kako su potkupljivali članove odbora, što je u toj organizaciji nešto sasvim normalno. Znate, nogomet kojeg volite i gledate čist je po svojoj naravi, ali je nečist zbog njih, koji uvlače svoje prste u raznorazna događanja", dodao je Jennings.

"Platini je dvoličan"

Martin Samuel, novinar Timesa pokrenuo je jučer snažnu ofenzivu protiv predsjednika Uefa Francuza Michela Platinija zbog njegovih dvoličnih komentara vezanih uz veliki broj stranaca u Premierligi i strana ulaganja u tamošnji nogomet.

"Platini putuje Europom urinirajući pritom na sve strukture raznoraznih domaćih nogometnih prvenstva, ne shvaćajući da je najviše korupcije upravo u Uefinoj "zlatnoj koki" Ligi prvaka. Govori primjerice o problemu velikog broja stranaca i stranog ulaganja u engleski nogomet, a istodobno dolazi u Pariz i veliča vlasništvo Amerikanaca unutar Paris SG i Japanaca unutar Grenoblea, kojega usput rečeno trenira Bosanac, a igraju igrači iz Toga, Bugarske, Tunisa, Alžira, Obale Bjelokosti, Japana i Kameruna, Srbije i Maroka. To npr. nije problem, ali je zato problem baš sve što se dešava u engleskom nogometu, povezujući to ne samo sa sportom već i s globalnom ekonomijom koja je u raspadu", napisao je Samuel.

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više