Euforija u Austriji na vrhuncu: S Hrvatima žestoka borba za drugo mjesto

IAKO je do početka Europskog prvenstva još nešto manje od deset dana euforija u Austriji je na vrhuncu.

> Bilić u špijunskoj misiji: Nekad su Austrijanci za pobjedu trebali čudo, a danas se bacaju na glavu

Posljednju provjeru reprezentacije Austrije prije odlaska na smotru najboljih momčadi Starog kontinenta došlo je pozdraviti veliki broj navijača. Kao što je poznato Austrija je spomenutu utakmicu s Maltom odigrala u Grazu na bivšem stadionu Arnolda Schwarzeneggera, koji je 2005. godine preimenovan u UPC Arenu.

Tijekom dana Graz je bio tradicionalno okupiran turistima, a navijačima i bilo kakvim obilježjima skorašnjeg Europskom prvenstva ni traga. Činilo nam se kao da je Graz razočaran što neće bio dio nogometne smotre, no, sve se to promijenilo u večernjim satima kada smo stigli ispred spomenutog modernog nogometnog zdanja, koje je izgrađeno 1997. godine, a obnovljeno pet godina kasnije.

Naime,već sat i pol prije utakmice ispred Arene bilo je pet, šest tisuća navijača, koji su pjesmom, zastavama i obojanim licima stvorili fantastičnu atmosferu i dekor, koji je u posljednje vrijeme u Austriji bio teško zamisliv.

Nakon dugo godina, još od vremena Hansa Krankla s kraja sedamdesetih, Austrija opet živi za nogomet, a reprezentativci su nacionalni heroji, posebno Andreas Ivanschitz i naš Ivica Vastić, koji su gromoglasnim urlikom dočekani na teren.

"Borit ćemo se s Hrvatskom za drugo mjesto"


Austrijanci su vrlo optimistični, a većina ih smatra kako njihova reprezentacija može dobro odigrati na Euru. "Imamo šanse, naravno da imamo" - odgovorit će austrijski navijač na pitanje može li Austrija proći skupinu.

Iako cijene Hrvatsku, većina Austrijanaca najviše se boji Nijemaca, koje smatraju favoritima skupine.

"Mislim da su Nijemci prvi favoriti, a Hrvati, Poljaci i mi žestoko ćemo se boriti za drugo mjesto."

Većina ovdašnjeg stanovništva žali što ne mogu ugostiti reprezentaciju ,no, ipak napominje kako namjerava ići u Beč podržati izabranike Hickersbergera.

"Znamo da je naš stadion premalen, ipak žao nam je što Austrija neće igrati ovdje. Malta je utješna nagrada stoga. Da, naravno, da planiramo ići u Beč podržati naše, rekao je jedan navijač.

Parole poput onih "Bit ćemo prvaci" naravno upotrebljuju samo oni "veseli" navijači, većina ih je realna i zna da će imati vrlo težak posao u skupini.

Pročitajte više