Europa liga: Srna kod Al Fayeda, Petrić s Van Nistelrooyom protiv njegovog PSV-a

PO IMENIMA se siromašnije Uefino natjecanje ove godine ne može nazvati slabijim; Liverpool, Juventus, Ajax, Roma, Atletico spas sezone traže upravo u nasljedniku Kupa Uefa.

Europa liga ušla je u knock-out fazu s posljednja 32 kluba koji će tražiti put do finala koje se igra u Hamburgu. Kao što je poznato, među klubovima koji su u ovom natjecanju izborili "europsko proljeće" su po prva dva iz skupina Europske lige i trećeplasirani iz skupina Lige prvaka, a među njima je ove godine puno uglednika koji su "po kazni" završili među neuglednijim suparnicima.

Prva utakmica 1/16 finala odigrana je već u u utorak, a Everton je na Goodisonu pobijedio (2:1) Sporting iz Lisabona. Dva dana poslije, Liverpool je poprište još jednog susreta eurospkog kupa. Ovaj put će se na Anfieldu sastati upravo dva trećeplasirana iz skupina Lige prvaka - veliko razočaranje Liverpool i ugodno iznenađenje iz Rumunjske, Unirea.

Liverpool doista jedino osvajanjem Europa lige može spasiti sezonu, jer ispao je iz oba engleska Kupa, Lige prvaka a u Premiershipu se već odavno bore za četvrto mjesto. Hamburg im je misija za brisanje neuspjeha, a posljednje Liverpoolovo slavlje u ovom natjecanju također je bilo u Njemačkoj, točnije Dortmundu.

Luzer broj dva je Juventus, koji zajedno s Ajaxom tvori po imenima i tradiciji (ako već ne po trenutnoj formi i kvaliteti) najjači par ovog dijela natjecanja.

Osim kluba iz Amsterdama, zahvaljujući Dinamovom sudjelovanju u grupnoj fazi Europa Lige dobro smo upoznali i Anderlecht, kojeg očekuje gostovanje na jednom od najvrućih europskih terena - San Mamesu kod Athletico Bilbaa.

Hrvatski igrači u akciji od Bruggea do Atene

Spomenuli smo da Darijo Srna Šahtar predvodi kod Fulhama dok Mladen Petrić ide kod PSV-a, klub u kojem je veliku karijeru započeo Ruud van Nistelrooy, njegov novi suigrač u napadu.

Panathinaikos Marija Galinovića i Ante Rukavine će imati težak posao protiv jednog od velikih favorita natjecanja Rome koja u Atenu dolazi na valu fantastičnog niza od 20 utakmica bez poraza.

Nikola Pokrivač s Red Bullom (stopostotnim u teškoj skupini) ide u goste Standardu iz Liegea, a u susjedstvu zahtjevan zadatak čeka Ivana Perišića i Brugge koji će ugostiti Valenciju.

Europa liga, 1/16 finala

Rubin - Hapoel Tel Aviv

Athletic - Anderlecht

Copenhagen - Olympique

Atletico - Galatasaray

Panathinaikos - Roma

Ajax - Juventus

Brugge - Valencia

Fulham - Šahtar

Liverpool - Unirea

HSV - PSV

Villarreal - Wolfsburg

Standard - Salzburg

Twente - Werder

Lille - Fenerbahče

Hertha - Benfica

Everton - Sporting (2:1)

Uzvratne utakmice 25. veljače

Pročitajte više