Evo ga opet: Balaban treći najgori napadač u povijesti Premiershipa!

STALNI i visoko plasirani gost  u svim izborima engleskih sportskih novinara i čitatelja za "najgoru investiciju", "najveći" i "najskuplji promašaj", nije zakazao ni ovaj put - u velikom izboru Daily Maila "50 najgorih napadača koji su igrali u Premier ligi", napadač grčkog Panionisa drži visoko treće mjesto.

"Predsjednik Aston Ville Doug Ellis nikad nije bio 'lak na obaraču' pa nas je sve začudilo kada je izbrojio 6 milijuna funti za Hrvata Balabana. Postoje promašaji, a postoji i Balaban. Nije uspio započeti nijednu utakmicu u Premiershipu ili postići ijedan gol. Šok", kratko je i jasno sažet dojam koji je Balaban ostavio u Aston Villi.

U Mailu su si dali truda i analitički sastavili ovu listu srama na kojoj zapaženo mjesto drži "Bole top" (u engleskoj očigledno suhog baruta). Našli su se tu mnogi antiheroji koji su dovedeni za velike novce i uz ništa manja očekivanja; na 50. mjestu je Nizozemac Erik Meijer, veliki Liverpoolov promašaj koji se navijače Redsa "najviše dojmio kada je s njima pio i pjevao prije finala Kupa Uefa u Dortmundu 2001."

Balaban veći promašaj od Kluiverta, Forlana i Ševčenka

40. mjesto drži Mateja Kežman koji nije opravdao ogromna ulaganja Chelsea i nakon samo 14 nastupa pokazao da u Premiershipu ne može ponoviti formu iz PSV-a.

Šest mjesta "niže" je Jon Dahl Tomasson, kojeg "veoma, veoma iritantnim čini što je bio briljantan u svakom drugom klubu za koji je igrao, osim za Newcastle" zbog čega je nakon samo jedne sezone (34 utakmice/4 gola) otišao u Feyenoord.

Argentinac Daniel Cardone (27.) je postigao tek tri gola u 25 nastupa za Newcastle i jedino što ga spašava od još većeg bijesa navijača je "što je stigao 2000., prije nego što je pokrenut YouTube".

Mjesto ispred njega drži "multinetalentirani" Francis Jeffers koji je četiri Premiership kluba koštao više od 10 milijuna funti i zbog čijih su promašaja "navijači u sva četiri kluba čupali kosu".

Hit je bio i Urugvajac čiji identitet je zamijenio Sunderlend i keširao za Miltona Nuneza 1.5 miljun funti misleći da kupuje igrača prvoligaša Nacionala, ali je zabunom uzeo istoimenog nogometaša trećeligaša Urugvaja. Patrick Kluivert je na 22. mjestu iako je njegov prelazak "trebao biti briljantan posao, ali je završio kao sezona za zaborav za sve zainteresirane strane".

Florin Raducioiu je na 18. mjestu, a proslavio se kada je nakon zgoditka Manchester Unitedu propustio sljedeću utakmicu zato što je sa ženom otišao u šoping.

Diego Forlan drži 14. poziciju - "postao je kultna ličnost među navijačima Uniteda, ali ne zato što je bio dobar, nego jer je bio užasno loš - trebalo mu je 27 utakmica da postigne prvi gol."

Andrej Ševčenko "heroj u domovini, ali ruglo u Engleskoj" drži osmo mjesto zahvaljujući lošim predstavama za Chelsea.

Na četvrtom mjestu je bezočni varalica Ali Dia, kojemu je jedina referenca za transfer bila njegova tvrdnja da je rođak Georgeu Weahu, ali u stvarnosti nije uopće bio nogometaš.

Ispred Balabana su se probili tek nizozemski super-promašaj Marc Boogers "je li njegov staž u West Hamu urbani mit? Dok ste trepnuli propustili ste njegovu cijelu međunarodnu karijeru" i Stephane Guivarc'h, koji je ipak Newcastle koštao manje nego Balaban Villu i koji je za Svrake zabio barem jedan gol.

Pročitajte više