dinamo

Evo kako bi Dinamo mogao izgledati sljedeće sezone, bit će velikih promjena

Foto: Pixsell, Grafika: Index

PORAZOM od Villarreala Dinamo je završio najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti.

Iako je najveći trofej ostao Kup velesajamskih gradova iz davne 1967., pobjeda protiv Tottenhama rezultat je kakav u Maksimiru nikad nije ostvaren. 

Do sjajnih rezultata u zadnje dvije godine Dinamo je došao prvenstveno jer je jezgru momčadi održao na okupu i onda je pojačavao točno na onim pozicijama na kojima je morao. Nenad Bjelica počeo je uštimavati veliku momčad, a istim putem nastavili su Zoran Mamić i Damir Krznar.

Sreća u nesreći s koronavirusom bila je činjenica da zbog odgode Eura i čudne 2020. godine Bruno Petković, Dominik Livaković i Mislav Oršić nisu bili prodani još prošlog ljeta, a pravi je peh što i ove sezone nisu igrali Ligu prvaka jer je dojam da bi i tamo imali što pokazati.

Dinamo bitno drukčiji sljedeće sezone

No, koliko god ova sezona, barem dosad, bila sjajna, pred Dinamom je neizvjesno ljeto. Tek ćemo vidjeti kako će se rasplesti hrvatsko prvenstvo u kojem je ogromni favorit za titulu i kako će njegovi igrači nastupiti na Euru. U svakom slučaju, Dinamo će sljedeće sezone izgledati bitno drukčije nego ove.

Odlična europska sezona, koja je klubu priskrbila nešto više od 12 milijuna eura Uefina novca, ponovno je na tržište gurnula glavne Dinamove igrače. 

Dinamu će biti gotovo nemoguće zadržati Dominika Livakovića. Reprezentativnom golmanu se ne žuri iz Maksimira, osim u slučaju ponude nekog većega kluba, a izvjesno je da će ona ovog ljeta stići. Prošlog ljeta željeli su ga Montpellier i Rennes, ali se Livakoviću nije išlo pod svaku cijenu. Sad se spominje Milan koji ga prati već duže vrijeme i koji se polako razilazi s Gianluigijem Donnarummom. Na San Siru se slaže momčad za budućnost, a Livaković se navodno uklapa u viziju Milanovih gazdi.

Uz Livakovića je najizvjesniji odlazak Lovre Majera za kojeg je postojao interes Marseillea. Francuzi su nudili ozbiljan novac, navodno 12 milijuna eura i još pet kroz bonuse, no u Dinamu su se kockali i zaključili da bi ovog ljeta mogli za njega dobiti još više. Rizik se, čini se, isplatio jer je Majer ove sezone proigrao i, iako nije bio na najvišem nivou u najvažnijim utakmicama, istaknuo se dobrim nastupima. Pred njim je i nastup na Euru U-21 i odigra li zapaženiju ulogu u Bišćanovoj momčadi, transfer bi se mogao vrlo lako dogoditi. 

Da nije bilo korone i da se Euro igrao prošle godine, Bruno Petković sigurno više ne bi bio u Zagrebu. Ovako je iza njega dobra, ali ne savršena sezona kao godinu dana ranije. Navukao je i problem s ramenom, najvjerojatnije će morati na operaciju i pitanje je u kakvom stanju će biti na ljeto. Petković je duboko u 27. godini i ovo mu je zadnji vlak za pravi transfer, od kojeg bi koristi imali i on i klub. 

Oršiću se nikamo ne žuri

Dinamov junak ove sezone bio je Mislav Oršić, čijih 20 golova uz hat-trick Tottenhamu nije prošlo nezapaženo u Europi, i za njega će itekako biti interesa na ljeto. No, Oršiću se nikamo ne žuri i, kako doznajemo, ne ide mu se bilo kamo samo zato da bi se prodao. Uživa u rodnom Zagrebu, navijači ga obožavaju i, osim ako ne dođe neka prava ponuda, Oršić vjerojatno ostaje u Dinamu.

Zanimljiva je situacija i s Arijanom Ademijem. Dinamov kapetan je u siječnju prošle godine odbio oko tri milijuna dolara godišnje plaće od saudijskog Al Nasra i želio je ostati u Dinamu. Ademi nije zaboravio klubu što je stao iza njega kad je bio suspendiran zbog dopinga i osjećao se dužnim odraditi još barem jednu sezonu i pomoći momčadi i klubu u Europi. Sad kad je Dinamo napravio spomenuti iskorak, Ademi razmišlja o tome da se okuša u nekoj jačoj ligi. No, isto kao i Oršić, neće skočiti na prvu ponudu, nego bi radije, ako ih bude, prihvatio neku iz najjačih europskih liga.

U svakom slučaju, Dinamo će sigurno prodati neke od svojih udarnih igrača, ali sigurno neće prodati i Livakovića, i Petkovića, i Ademija, i Majera, i Oršića odjednom i tako riskirati ozbiljan pad.

U Maksimiru su se, unatoč problemima s pravomoćnom presudom glavnim ljudima u klubu, pripremali za mogući egzodus igrača. Tako je klub u zadnja dva prijelazna roka doveo 11 novih igrača za ukupno 12 milijuna eura. Neki od njih, poput Lauritsena, Jakića, Mišića i Ristovskog, pokazali su se pravim potezima, a od ostalih se tek očekuje da se pokažu.

Puna svlačionica veznjaka

Dominika Livakovića će na golu zamijeniti Ivan Nevistić. Za Gvardiolovu poziciju na lijevom boku borit će se Daniel Štefulj i Marijan Čabraja, a Oršića bi, bude li potrebe, mogao zamijeniti Dario Špikić koji je na posudbi u Gorici. Svi u klubu uvjereni su da će Josip Mišić, kojeg će Dinamo najvjerojatnije otkupiti, tek sljedeće sezone zaigrati u punoj snazi, a puno će se očekivati i od mladog Šibenikova kapetana Marka Bulata kojeg je Dinamo platio oko dva milijuna eura pa ga ostavio na posudbi na Šubićevcu.

Teško je očekivati da će Krznar, ostane li na klupi, mijenjati sustav sljedeće sezone jer i dalje ima prave igrače za 4-1-4-1 koji je Dinamo najčešće igrao. Velika promjena bit će Nevistić na golu, kojemu će trebati vremena da uspostavi komunikaciju s Lauritsenom i Theophile-Catherineom. Ristovski će sigurno igrati desnog beka, a Štefulj bi trebao imati prednost u odnosu na Leovca i Čabraju.

Ostatak momčadi bit će zanimljivo pratiti, a zasad je jedino sigurna pozicija Luke Ivanušeca na desnom krilu. Ostatak veze i napada ovisit će o odlascima i teško je u ovom trenutku znati kako će izgledati, ali ovo su moguće Dinamove postave u sljedećoj sezoni.

Varijanta 1: Odlazak Petkovića i Oršića

Varijanta 2: Odlazak Ademija i Petkovića

Varijanta 3: Odlazak Majera i Oršića. Bulat u udarnoj postavi

Zadnjeg veznog najvjerojatnije će igrati Kristijan Jakić, kojemu će konkurirati Bartol Franjić i Josip Mišić, koji će vjerojatno igrati ispred zadnjeg veznog ako ode Majer i/li Ademi. Tu je i mladi Robbie Burton koji ima izuzetan peh da baš na njegovoj poziciji Dinamo ima još tri podjednako dobra igrača.

Krznar mora ostati na klupi. A što s napadačima?

Dinamo bi trebao ostaviti Damira Krznara na klupi, čak i ako ne obrani naslov prvaka, što je malo vjerojatno. Krznar jako dobro poznaje ovu momčadi, igrači ga vole, a u ovo malo utakmica koje je vodio pokazao je da može. I, ne manje važno, Krznar je veliki dinamovac. Uostalom, na tržištu trenutačno nema slobodnih trenera Dinamova kalibra i klub bi napravio pogrešku da Krznara otpusti na kraju sezone i onda uđe u rizik s novim trenerom uoči sezone u kojoj će se opet tražiti ulazak u Ligu prvaka.

Drugi su problem, o kojem se previše ne priča, napadači. Ode li zaista Petković na kraju sezone, Dinamo će ostati samo na Mariju Gavranoviću kao jedinom pravom napadaču. Komnen Andrić će se vratiti s posudbe iz ruske Ufe, a iz Rijeke se vraća Sandro Kulenović. No, Andrić i Kulenović ipak nisu kalibar Petkovića kojeg će Dinamo jako teško nadomjestiti. Pravih napadača na tržištu u HNL-u nema pa će Dinamo morati najvjerojatnije dovesti nekoga iz inozemstva želi li zadržati kontinuitet rezultata u Europi.

Pročitajte više