vaterpolo

Evo kako Hrvatska nakon poraza u polufinalu može do Olimpijskih igara

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je protiv Španjolske u polufinalu odigrala jednu od najlošijih utakmica generacije i zasluženo je izgubila i propustila mogućnost da brani zlato osvojeno prije dvije godine u Budimpešti.

> HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 5:6 Raspad Hrvatske u polufinalu SP-a

Također, šokantnim porazom od Furije reprezentacija Ivice Tucka propustila je i mogućnost da već danas osigura vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Srbija, Italija, Španjolska i domaćin Japan

Uz Srbiju, koja je Olimpijske igre osigurala kao pobjednik Svjetske lige, u Japan će iz Gwangjua Španjolska i Italija, finalisti SP-a.

Ipak, Hrvatska ne bi trebala strahovati da neće otići na Igre, gdje bi trebala braniti srebro iz Rija, a možda i napadati zlatno odličje.

Nova prilika u siječnju u Budimpešti

Hrvatska je previše kvalitetna reprezentacija da bi ostala bez Igara, a u Japanu će mjesta za europske reprezentacije biti dovoljno. U Riju ih je bilo osam, a zasad su popunjena tri. Četvrti će biti poznat u siječnju u Budimpešti, gdje će se igrati EP. U Tokio će prvak Europe ili eventualno najbolja reprezentacija plasirana iza Srbije, Španjolske i Italije, ako ove tri reprezentacije budu na postolju.

Zadnja šansa su dodatne kvalifikacije

Ostali će dogodine u kvalifikacije u proljetnom terminu (29. ožujka do 5. travnja) na kojima se popunjavaju preostala mjesta za europske reprezentacije. A u te kvalifikacije, primjerice, prošli je put nakon otkaza Afrikanaca upala i Slovačka, 13. s EP-a u Beogradu 2016.

Uz domaćina Japan, pravo nastupa ima i pobjednik Panameričkih igara, vjerojatno reprezentacija SAD-a, najbolja reprezentacija Oceanije, što će biti Australija, te osvajač Azijskog prvenstva.

Pročitajte više