Evo zašto Japanci čiste tribine i svlačionicu nakon svake utakmice

Foto: Sreenshot Twitter

JAPAN je nakon jedne pobjede u prve tri utakmice na Svjetskom prvenstvu bio na korak do senzacije. U osmini finala, koju su izborili zbog manjeg broja žutih kartona od Senegala, Japanci su protiv Belgije vodili 2:0 u 52. minuti, ali fantastičnim preokretom u sudačkoj nadoknadi Belgijci su prošli u četvrtfinale.

I dok su igrači Japana u suzama čestitali Belgijcima na prolazu u četvrtfinale, navijači Japana su i nakon šokantnog poraza svoje reprezentacije ostali na tribinama stadiona Rostov Arena, gdje su pokupili smeće koje je ostalo iza njih. 

Sličnu su stvar napravili prije četiri godina na SP-u u Brazilu. Nakon svake utakmice u skupini, vjerna vojska Plavih samuraja zasukala bi rukave, uzela vrećice za smeće i počistila sve za sobom.

Brazilci tada nisu mogli vjerovati svojim očima kada su vidjeli Japance da nekoliko minuta prije kraja utakmice kreću s čišćenjem stadiona. Plave vrećice koje su tijekom utakmice koristili kao navijačke rekvizite pretvorili su u vreće za smeće u koje su potrpali plastične bočice, papire, kartone i ostale odbačene predmete.

I dok je cijeli svijet opet lajkao i šerao ono što rade japanski navijači, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije iz svlačionice u kojoj su na Rostov Areni bili japanski nogometaši.

Ako ste ikada bili u svlačionici nakon nogometaša, posebno onih koji su dramatično izgubili važan meč, znate da će vas tamo dočekati hrpe razbacanog smeća, a nije rijetkost ni da nogometaši nakon poraza bijes iskale na sitnom i krupnom inventaru.

Japanci su svoju svlačionicu ostavili ovako, uz poruku na ruskom "Hvala".

Bez ikakve dvojbe, Japanci, i igrači, ali i navijači, moralni su pobjednici ovog Mundijala i apsolutni su svjetski hit.

Postavlja se pitanje, zbog čega oni to rade. Odgovor leži u odgoju, načinu školovanja i njihovoj kulturi.

U Japanu je sasvim normalno da učenici čiste svoju školu krpama koje su donijeli od kuće, a to uključuje i čišćenje WC-a.

Od prvog dana školovanja Japanci peru prozore, ribaju stubišta, brišu vrata, čiste nered nakon užine i ručka.

Učitelji im ravnomjerno raspoređuju zadatke, a njihov moto je:

''Ako koristite neki prostor, vaša je dužnost i odgovornost da taj prostor ostavite čist.''

Ta praksa dolazi iz budističkog učenja koje objašnjava važnost očuvanja okoline i tijela.

Pročitajte više