Fali još samo Panzer Papa: Mamić je preko Gotovine pokušao smekšati Štimca

ZDRAVKO MAMIĆ ulaže velike napore da održi na okupu većinu kojom vlada Vlatko Marković. Osim što taj posao nije nimalo jeftin, glavni nogometni operativac u regiji energetski je oslabio. Ne čudi, stoga, što je u proteklo vrijeme nekoliko puta pokušao dogovoriti primirje i podjelu plijena sa Igorom Štimcem. Njegovi prijedlozi nisu, barem za sada, pali na plodno tlo, ali frapantna je domišljatost kojom probija nova potencijalna rješenja.

Sjetio se Mamić tako i nekad najpoznatijeg hrvatskog bjegunca, koji ovih dana čeka haašku presudu. Preko najbližih je suboraca i prijatelja Ante Gotovine prije nekoliko tjedana Mamić pokušao stupiti u kontakt s generalom, pa i preko njega pokušati smekšati Štimčevu tvrdoglavost.

Od izvora generalovih najbližih krugova Index je dobio potvrdu kako je Mamić preko Gotovine želio pridobiti Štimčevu naklonost za "mirnu reintegraciju". Ukoliko ga ne može nagovoriti da odustane od svoje borbe protiv HNS-a, onda da general barem nastoji uvjeriti Štimca "koja je strana prava".

15. travnja čeka se presuda haaškom karizmatiku, koji je, osim zlatne A reprezentacije, jedina aktualna veza između HNS-a, Štimca i Mamića. Štimac je priznao da je Gotovini pomagao tijekom bijega, te da je upravo nakon tog priznanja počeo biti stalni gost sumnjivih naslovnica i crnih novinskih rubrika. S druge strane, reprezentacija je igrala utakmice čiji je prihod išao u svrhu obrane generala, a isto je u više navrata, najčešće u slučaju derbija s Hajdukom, radio i Mamić. Ante Gotovina izvršnom se dopredsjedniku Dinama jednom zgodom i zahvalio pismom iz Haaga.

Preostaje još da se u zamornoj borbi za Rusanovu očituje Panzer Kardinale, papa Benedikt VI, kada u predvečerje uzvrata s Gruzijom sleti u lijepu našu.

Pročitajte više