FASCINANTNO Evo kako će se graditi novi Camp Nou dok će na njemu igrati Messi i društvo

Screenshot: Youtube

KONAČNO je potvrđeno: U svibnju iduće godine kreće dugo najavljivana, potpuna rekonstrukcija i nadogradnja Barceloninog stadiona, koja će trajati do veljače 2021. i koštati 600 milijuna eura.

Najveći europski stadion, kapaciteta 98800 mjesta i jedan od simbola svjetskog nogometa, izgrađen je 1956., a za razliku od renoviranja 1980. i 1994., sada će doživjeti potpuni makeover. Po završetku obnove imat će krov, tribine obložene novim prostorima i sadržajima, 105 tisuća mjesta i novi, strmiji prvi krug tribina s kojeg će se pružati bolji pogled na teren. 
 
Ono što je najzanimljivije, Barcelona tijekom velikih građevinskih zahvata neće napuštati njen dom, nego će i tijekom te tri i pol sezone igrati na gradilištu. Vanjski radovi na tribinama i okolišu stadiona izvodit će se tijekom sezone, dok će se povećanje tribina i gradnja krova odvijati tijekom ljeta u pauzama između prvenstava. 

Pobjednici na natječaju, japanska tvrtka Nikken Sekkei, pobijedila je ostalih sedam rivala i na projektu će raditi s domaćim studijom Pascual i Ausio Arquitecte. Novi stadion prodat će prava na korištenje imena, pa će u službenom imenu stadiona biti Camp Nou i ime branda koji donese oko 200 milijuna eura i tako pokrije trećinu troškova obnove. 
 
Projektom obnove, osim stadiona obuhvaćeni su novi dom za Barcelonine klubove koji igraju dvoranske sportove, Palau Blaugrana kapaciteta 10 tisuća mjesta na staroj lokaciji, te premještaj Ministadiona, kapaciteta sedam tisuća mjesta. 
 
Proteklih godina razmatrali su se projekti po kojima bi se umjesto obnove postojećeg, radio potpuno novi stadiona, na Avenidi Diagonal, u blizini postojćeg Camp Noua. 
 
Ali, sada je izvjesno da Barcelona ostaje na starom "Novom terenu" (što na katalonskom znači Camp Nou) u dijelu grada koji se zove Les Corts i to tako da će stadion biti obnovljen izgradnjom novog stadiona preko strukture postojećeg. 
 

Pročitajte više