FIFA-ine INOVACIJE Izbornicima dopuštena radioveza i četvrta izmjena

Foto: Getty Images

VIJEĆE Svjetske nogometne federacija (FIFA) jučer je na zasjedanju u Bogoti službeno odobrilo nekoliko pokrenutih inicijativa vezanih za budućnost međunarodnih nogometnih natjecanja.
 
> POVIJESNA ODLUKA FIFA-e Očekujte Svjetsko prvenstvo s najmanje sudačkih pogrešaka
 
Nadzorno i strateško tijelo svjetske krovne organizacije potvrdilo je usvajanje triju izmjena u Pravilniku igre čiju je primjenu blagoslovio Međunarodni odbor nogometnih saveza, nogometno tijelo koje svako pravilo mora priznati prije njegova usvajanja.
 
Osim uvođenja videotehnologije na predstojećem Mundijalu u Rusiji te jedne dodatne zamjene po timu tijekom produžetaka, ključna je novost i primjena komuniciranja izbornika sa svrhom informiranja s članovima stožera reprezentacije koji se ne nalaze u tehničkoj zoni.
 
Nacionalna liga američkog nogometa (NFL) već godinama unazad dopušta praksu da treneri radiovezom komuniciraju sa statističarima i pomoćnicima. Pomoćno osoblje stručnog stožera redovito s vrha tribina promatra igru kako bi imalo pregledniji uvid na stanje na terenu te kako bi trenera konstantno opskrbljivalo mnoštvom podataka.
 
Premda još raritetna pojava, u nogometu je već viđena provedba komunikacije između trenera i njegovih pomoćnika radiovezom. Evertonov aktualni trener Sam Allardyce jedan je od rijetkih trenera koji koriste radiovezu kako bi od svojih asistenata doznali potrebne informacije.
 

Pročitajte više