HNL

Godinama su ga slali po posudbama i odbacivali. Danas je izludio Petkovića i Ademija

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

DINAMO je u nedjelju na Maksimiru s 1:0 pobijedio Goricu u utakmici 26. kola HNL-a, a jedini pogodak na utakmici zabio je Bruno Petković u 47. minuti susreta. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Akcija za gol počela je tako da je Kristijan Lovrić izgubio loptu na centru, a Majer ju je onda osvojio i dodao do Ivanušeca na desnoj strani. Ivanušec je proslijedio do Ristovskog koji je ubacio s desne strane, a njegov ubačaj u mrežu je pospremio Petković.

Bila je to akcija u kojoj je zakazala cijela momčad Gorice. Pogriješili su svi, od Lovrića koji je izgubio loptu pa nakon toga nonšalantno džogirao u obranu pa do dvojice stopera koji su dozvolili da Petković između njih dođe do lopte i matira vratara Ivana Banića.

Uz Babeca najbolji protiv Dinama

Upravo je Banić bio jedini čovjek Gorice koji ni u jednom trenutku susreta s Dinamom nije napravio pogrešku. Na visokoj razini bio je i veznjak Hrvoje Babec, ali igrač utakmice prema SofaScoreu ipak je bio Banić koji je zaradio ocjenu 7.8. 

Grafika: SofaScore za IndexSport

Odmah u prvoj minuti susreta obranio je udarac Brune Petkovića koji je pred njega istrčao potpuno sam, a onda je pred kraj susreta na isti način obranio pokušaj Arijana Ademija i sačuvao mrežu svoje momčadi na samo jednom primljenom golu. Mogla je Gorica na kraju susreta doći i do remija, ali Matar Dieye je umjesto gola pogodio stativu i propustio kapitalizirati ranije Banićeve obrane. 

Nametnuo se kao nasljednik Kahline

Banić je u Goricu stigao u travnju prošle godine kao slobodan igrač i grijao je klupu sve do siječnja ove godine kada se ozlijedio Kristijan Kahlina, dotad prvi golman i kapetan Gorice.

Kahlina je slomio prst na ruci i zbog toga izbivao nešto više od mjesec dana, a Banić je stao među vratnice i odmah pokazao da se na njega itekako može računati. Nakon toga je Kahlina ostvario transfer u Ludogorec, kamo je otišao za trenerom Valdasom Dambrauskasom, koji je ranije također napustio Goricu, i Banić je postao i ostao prvi izbor na golu Gorice.

Nekoliko puta je briljirao, najčešće u derbijima u kojima je imao najviše posla pa je tako nekoliko puta namučio napadače Rijeke i Hajduka, a i danas se pobrinuo za to da Dinamo ne potopi njegovu momčad.

U Hajduku nije uspio, napustio ga je besplatno

Vrijedi podsjetiti da je vratar Gorice rođeni Sinjanin koji je u mlađim danima nosio dres U-17 hrvatske reprezentacije, a prve nogometne korake napravio je u Hajduku.

Tamo je proveo devet godina tijekom kojih je lutao po posudbama, da bi nakon njih napustio klub kao slobodan igrač. Bio je nakon toga igrač Splita i Dugopolja, a posljednjih godinu i pol dana prije dolaska u Goricu proveo je u Rudešu.

Nije poznato kako ga je Gorica pronašla i ocijenila kao igrača kojeg mora dovesti, ali već sada je jasno da će ovaj 26-godišnjak biti još jedan dobar posao kluba iz Velike Gorice. Ne tako davno se pisalo o tome da bi ga Hajduk želio vratiti, ali predsjednik Gorice te je tvrdnje oštro demantirao u razgovoru za Index. Banić zasad sigurno ostaje u Gorici kao jedan od ključnih igrača na terenu i u svlačionici. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više