Znate li što je Bojan napravio točno godinu dana prije partije života? Izjednačio Draženov rekord

Foto: Guliver Image/Getty Images

BOJAN BOGDANOVIĆ, novi as Washington Wizardsa, 5. ožujka 2017. odigrao je doista čarobnu utakmicu, jednu od najboljih u karijeri.

Donio je dramatičnu pobjedu 115:114 njegovoj momčadi s čak osam trica, od toga dvije u dva posljednja napada, u zadnjih 66 sekundi utakmice. Prijelomnu četvrtinu obilježio je s 15 koševa, a čak pet trica. Zadnjom, 46 sekundi prije kraja, postavio je konačan rezultat, a onda u samom finišu obranio Gordonov šut za pobjedu. 
 
Bogdanović je tako bio ključni čovjek velikog preokreta Washingtona jer njegova momčad gubila je cijelu utakmicu, čak i 17 koševa razlike, a u zadnju četvrtinu ušla je s 11 poena minusa. 

Za 27 minuta u igri postigao je također 27 poena uz dva skoka i jednu asistenciju. Trice je gađao fascinantnih 8/10, iz igre ukupno 9/12, dakle više i uspješnije iz daljine, nego za dva poena, a pogodio je i jedino slobodno bacanje. 
 
Na početku smo istaknuli datum nezaboravne Bogdanovićeve partije jer njome je obilježio prvu godišnjicu još jednog velikog podviga. On je 15. ožujka 2016. postigao 44 koša, najviše otkako je u NBA-u, u pobjedi njegova donedavnog kluba Brooklyn Netsa nad 76ersima 131:114. Bogdanović je tako izjednačio najbolji učinak Dražena Petrovića u najjačoj ligi koji je 1993. također za Netse ubacio isto toliko poena Houstonu.

Dotadašnji Bogdanovićev vrhunac u NBA-u bio je prethodne, 2014/15., njegove prve sezone u Americi, kada je u zadnjoj utakmici regularnog dijela sezone s 28 koševa protiv Orlanda bio ključni čovjek pobjede Netsa, vrijedne osmog mjesta Istoka i doigravanja. Prošle sezone, u studenom 2015., s tadašnjim ovosezonskim rekordom, 22 koša, donio je Netsima prvu pobjedu ove sezone (106:98) protiv Houstona, da bi prije tri tjedna poboljšao najbolji učinak s 24 koša u pobjedi (116:106) protiv Phoenixa.
 
Ali sve te dosege srušio je fantastičnom predstavom protiv Philadelphije, u kojoj je Netse vodio ne samo do pobjede, nego i do rekordne efikasnosti ove sezone, u što je ugradio trećinu ukupnog broja koševa Netsa.

Bogdanović je s 44 postignuta koša postao najefikasniji igrač Netsa otkako je Deron Williams postigao 57 četiri godine ranije, ali postavio je i rekord najviše postignutih koševa otkako se klub iz New Jerseya preselio u Broooklyn prije početka sezone 2012/13.
 
Povijesni Bogdanovićev pothvat ne može potamniti što je dosegnut protiv momčadi koja je izgubila 15 od zadnjih 16 utakmica (nakon Babina trpanja ostala je na 9-58) jer jedinu pobjedu u spomenutom razdoblju 76ersi su ostvarili upravo protiv Netsa (koji su sada na 19-48) i to pet dana prije ovog Bogdanovićeva dosega, a prije toga su ih pobijedili i u prvom međusobnom susretu u veljači prošle godine.
 
I još jednom, podsjetimo se koga je Bogdanović dohvatio ovim podvigom:

Pročitajte više