LIGA PRVAKA

Guardiola je taktikom iznenadio Real, ali i vlastite igrače: "Nismo znali za to"

Foto: EPA

ZA MENE je Pep najbolji trener na svijetu. Zašto? Jer je to pokazao u svakom klubu u kojem je bio. Najprije u Barceloni, pa u Bayernu, sad u Cityju - rekao je Zinedine Zidane uoči dvoboja njegova Reala i Cityja u osmini finala Lige prvaka.

Njegova momčad je vodila 1:0, a onda je Guardiola okrenuo, usred Madrida pobijedio 2:1 i ima sjajan rezultat uoči uzvrata 17. ožujka u Manchesteru.

Da Zidane koji je s Realom osvojio tri povijesne Lige prvaka zaredom nije tek tako pohvalio katalonskog kolegu, svjedoči i njegovo postavljanje utakmice u Madridu. Guardiola je na teren izveo formaciju 4-4-2 s Kevinom De Bruyneom i Bernardom Silvom u napadu, dok je Gabriel Jesus krenuo s lijevog krila, a u 78. minuti je baš on izjednačio na 1:1, nakon čega je De Bruyne zabio za pobjedu iz penala pet minuta kasnije.

Nakon velike pobjede Guardiola je govorio o svom genijalnom planu

De Bruyne: Često ni mi igrači ne znamo kako ćemo igrati kod Guardiole

Guardiola, koji je odgovorio Zidaneu na laskave riječi, ostavio je na klupi najavljene Fernandinha, Raheema Sterlinga i Sergija Aguera, a nitko u momčadi nije znao taktiku sve do posljednjeg trenutka, što je potvrdio De Bruyne.

"Tijekom prethodne četiri godine, koliko radimo s Pepom, mislim da smo doživjeli niz iznenađenja. Čak ni mi igrači ne znamo često kako ćemo igrati i što trebamo činiti na terenu sve do sastanka uoči izlaska na teren. Tako smo odigrali potpuno drukčije u Madridu i ispalo je sjajno, iako do prije početka nismo ništa znali o tome", otkrio je De Bruyne pa dodao:

"Igrali smo odlično i posebno je važan bio odgovor nakon što je Real poveo 1:0. Ovo je sigurno jedna od najvećih pobjeda Cityja, ali moramo završiti posao u uzvratu."

Javna je tajna da su Guardiola i Jurgen Klopp trenutačno najbolji treneri na svijetu. Prošle sezone vodili su veliku borbu u Premiershipu gdje je Guardiola uspio obraniti naslov prvaka, a Klopp s Liverpoolom osvojio Ligu prvaka.

Grafika: SofaScore

Mundo Deportivo: Guardiola je najbolji trener na svijetu

Ove sezone Klopp i Redsi dominiraju u prvenstvu i samo ih čudo dijeli od 30 godina čekanog 19. naslova engleskog prvaka, a Guardiola je očigledno posebno koncentriran na Ligu prvaka. 

"Guardiola ima 22 boda manje od Liverpoola, ali ako osvoji Ligu prvaka, sve će to biti drukčije, sviđalo se to nekome ili ne. Guardiola je najbolji trener na svijetu jer je, pored osvojenih trofeja, razvijao i dan danas razvija nogomet. On kombinira znanost i sport te svojim opsesivnim radom poboljšava svaku momčad s kojom radi", piše katalonski Mundo Deportivo.

"Guardiola je sistematizirao način napada u sve tri linije na terenu. Njegove momčadi napadaju već od obrane. Danas samo Klopp, s vrlo različitim metodama, radi nešto slično i napada u tri faze tražeći apsolutno savršenstvo na terenu, baš poput Pepa", naglašava Mundo Deportivo. 
 

 

Pročitajte više