Barcelona - Manchester City 4:0, Messi uništio Pepa

 Getty Images

NOU CAMP pozdravio je povratak Sina trofejnoga Pepa Gurdiole i onda proslavio porciju u mreži njegovog novog kluba, u derbiju trećeg kola Lige prvaka.

Barcelona je razbila City 4:0 s tri gola Messija i jednim Neymara, a još je Brazilac pred kraj utakmice promašio penal kojeg je izborio Argentinac, ali koliko god Barcin trozubac i na ovoj utakmici bio sjajan (Suarez je izborio crveni karton Cityjevog golmana Brava pri rezultatu 1:0, što je prelomilo utakmicu), Pepa su prilikom gostovanja u vlastitoj kući, pokopale nevjerojatne greške njegovog aktualnog projekta.

U prvih 15 minuta gosti su bili bolji i ispravnom se pokazala Guardiolina odluka da igra bez napadača, odnosno žrtvuje najboljeg strijelca Aguera i napuči sredinu. De Bruyne je bio lažna devetka kako bi City ostvario brojčanu prevagu u vezi i zadržao prosjed, dakle protiv Barcelone se borio njenim oružjem. 

 

Ali, odmah nakon toga, u idealnom trenutku, upravo kada je nametnula svoju igru, Barca zabija prvi gol, zapravo Fernandinhov poklon. Messi je ušao s desnog krila nakon duplog pasa s Iniestom i uputio loptu pred vrata, ali za Fernandinha, koji ima čistu situaciju i može birati hoće li smiriti loptu ili je ispucati. Ali, "bira" treće, najgore rješenje - poskliznuo se i pao, a Messi kupi poklon i hladno poentira s peterca. 

Do kraja prvog dijela City se vraća u velikom stilu, jer Ter Stegen obranama Nolitovog i Gundoganovog udarca spašava Barcelonu, dok Stones na samom kraju poluvremena promašuje veliku priliku, kada je neometan pucao glavom pored gola. S obzirom na to, ali i da je Barcelona bila uzdrmana i prisilnim zamjenama ozlijeđenih Albe i Piquea, činilo se da je drugi dio idealan za povratak goropadnog Cityja, posebno jer Barcelona ničim nije oduševila. 

Ali, u 53. minuti ključni trenutak utakmice. Velika greška Brava, reagirao je kao da je još uvijek igrač Barcelone, jer čistu loptu na 20 metara od gola dodaje Suarezu, koji ga odmah pokušava prebaciti, što golman gostiju brani rukama. Jasno, s obzirom da je to napravio izvan kaznenog prostora, isključen je.

Dvije minute kasnije, nove nevolje za Guardiolu, ozlijedio mu se Zabaleta, pa sada i on radi dvije prisilne zamjene. Caballero umjesto isključenog Brava, Clichy mijenja ozlijeđenog Zabaletu, a Nolito izlazi jer njegova momčad mora imati igrača manje. 

Tako loše i nabrzaka zakrpani City ubrzo je poderan na komadiće. De Bruyne je u 60. minuti izgubio loptu na centru, Iniesta odigrao za Messija, koji s ruba kaznenog prostora ljevicom nalazi jedini slobodan put prema mreži. 

I gol za 3:0 u 70. minuti poklon je gostiju. Gundogan je neoprezno odigrao prema vlastitom golu i iznenadio Stonesa, pa loptu uzima Suarez i nesebično poslužuje Messija za hat-trick. 

Nije bilo pretjerano bitno što je odmah zatim Mathieu u tri minute dobio dva žuta kartona, pa je i Barca igrala s desetoricom, jer utakmica je bila gotova. Ali nije i bušenje Cityjeve mreže, jer nakon što je u 87. minuti Messi slalomom prošao nekoliko suparnika da bi ga srušio Kolarov, a Neymarov penal obranio Caballero, tri minute poslije ista koprodukcija donijela je konačnih 4:0. 

Messi je sada dodao, a Neymar u čvor svezao 100-tinjak milijuna funti preplaćen stoperski par Cityja i nakon promašaja iz penala, zabio iz igre. 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Tijek utakmice:
 
89. minuta: GOOOL za BARCELONU! 4:0, strijelac NEYMAR! Messi je sada dodao, a Neymar u čvor svezao 100-tinjak milijuna funti preplaćen stoperski par Cityja i nakon promašaja iz penala, zabio iz igre. 
 
87. minuta: Neymar je promašio penal! Messi je slalomom prošao nekoliko suparnika, da bi ga srušio Kolarov. Jedanaesterac za Barcu, koji nakon dugog zaleta izvodi Neymar, ali Caballero čita njegovu namjeru i brani bacanjem u donji desni kut. 
 
81. minuta: Velika prilika za Barcelonu! Rakitić je poslužio Neymara, čiji volej iz blizine umjesto u mreži, završava u Caballeru.
 
79. minuta: Treća zamjena kod Barcelone - Andre Gomes umjesto Inieste. 
 
76. minuta: Treća zamjena kod Cityja - Aguero je u igri, izlazi Gundogan.
 
73. minuta: Crveni karton za Mathieua! U igri je proveo samo 34 minute otkako je ušao kao rezerva, jer je u zadnje dvije dobio dva žuta kartona, pa i Barcelona ostaje s deset igrača. 
 
69. minuta: GOOOL za BARCELONU! 3:0, strijelac LIONEL MESSI! I ovaj gol domaćina zapravo je poklon gostiju. Gundogan je neoprezno odigrao prema vlastitom golu i iznenadio Stonesa, pa loptu uzima Suarez i nesebično poslužuje Messija za hat-trick. 
 
63. minuta: Velika prilika za City! Gundogan je proigrao De Bruynea, a on puca s desetak metara iskosa, ali Ter Stegen brani. 
 
61. minuta: GOOOL za BARCELONU! 2:0, strijelac LIONEL MESSI! De Bruyne je izgubio loptu na centru, Iniesta odigrao za Messija, koji s ruba kaznenog prostora ljevicom nalazi jedini slobodan put prema mreži. 
 
55. minuta: To nije jedina nevolja za Guardiolu, jer još mu se ozlijedio i Zabaleta, pa sada i on radi dvije prisilne zamjene. Caballero mijenja isključenog Brava, Clichy ozlijeđenog Zabaletu, a Nolito izlazi jer njegova momčad mora imati igrača manje. 
 
53. minuta: Crveni karton za Cityjevog golmana Brava! Velika greška Brava, koji je reagirao kao da je još uvijek golman Barcelone, jer čistu loptu na 20 metara od gola je dodao Suarezu, koji ga odmah pokušava prebaciti, što golman gostiju spriječava obranom rukama. Jasno, s obzirom da je to napravio izvan kaznenog prostora, isključen je.
 
51. minuta: Velika prilika za Barcelonu! Neymar je ubacio iz kornera, Umtiti je najviši pred golom, ali njegov udarac glavom odlazi pored gola. 
 
48. minuta: Nova prilika za City, puca De Bruyne, ali Ter Stegen odbija. 
 
Kraj poluvremena.
 
45. minuta: Velika prilika za Barcelonu i sjajna dvostruka obrana Brava! Messi je proigrao Suareza. čiji udarac Bravo brani nogom, ali lopta opet ide u njegova vrata. Međutim, stiže se baciti i rukama je prebaciti preko prečke. 
 
44. minuta: Velika prilika za City! Silvin centaršut pred golom zahvaća Stones glavom, ali neometan puca neprecizno. 
 
39. minuta: Fernandinho je drugi igrač Cityja sa žutim kartonom, dobio ga ja zbog prekršaja na Neymaru. 
 
39. minuta: Nova prisilna zamjena kod Barcelone, ozlijeđenog Piquea mijenja Mathieu. 
 
38. minuta: Velika prilika za City! Gundogan je prevario Piquea i pretrčao Mascherana, dobro prizemno pucao, ali Ter Stegen se baca na lijevu stranu i sjajno brani da lopta uđe u gol.
 
37. minuta: Velika prilika za City! Nolito dobro tuče iz teške pozicije, praktično mrtvog kuta, ali Ter Stegen izbija u korner. 
 
32. minuta: Velika prilika za Barcelonu! Messi je ubacio pred gol iz slobodnjaka, obrana gostiju stoji visoko, što koristi Rakitić ulaskom iz drugog plana i udarcem glavom, koji odlazi pored vrata. 
 
29. minuta: David Silva prvi je igrač sa žutim kartonom nakon što je s leđa srušio Piquea.
 
21. minuta: U punom smislu riječi munjevita akcija Barceloninog trozubca, a Suarez je finišira udarcem u vanjski dio mreže. Ipak, označen je ofsajd, ali priprema akcije, odnosno lakoća kojom je Barca probila nemoćnu obranu Cityja, dovoljno je slikovita.
 
17. minuta: GOOOL za BARCELONU! 1:0, strijelac LIONEL MESSI! U idealnom trenutku, kada je nametnula svoju igru, Barca zabija pobjednički gol, koji je zapravo Fernandinhov poklon. Messi je ušao s desnog krila nakon duplog pasa s Iniestom i uputio loptu pred gol, ali za Fernandinha, koji ima čistu situaciju i može birati hoće li smiriti loptu ili je ispucati. Ali, "bira" treće, najgore rješenje - poskliznuo se i pao, a Messi kupi poklon i hladno poentira s peterca. 
 
13. minuta: Za sada City izgleda jako dobro, drži loptu i ograničava Barcelonu.
 
10. minuta: Jordi Alba zbog ozljede zadnje lože mora iz igre, a Barcelonin lijevi bok preuzima Lucas Digne. 
 
7. minuta: Opet prijete gosti. Sterlingu se otvorila desna strana nakon duplog pasa i ima puno vremena i prostora za poslati loptu pred gol, ali Ter Stegen opet kupi pred De Bruyneom.
 
2. minuta: City je odmah krenuo žestokim i visokim presingom i Ter Stegen u zadnji tren spašava ispred lažne devetke De Bruynea. 
 
Barcelonin trozubac je kompletan, a City se protiv domaćina bori njegovim oružjem
 
Messijevim povratkom nakon mjesec dana pauze zbog ozljede, opet je kompletiran slavni napadački trozubac, ali čini se da će Barcelone i pred golom imati trojac, jer uz Piquea i Mascherana, tu je i Umtiti. 
S druge strane je momčad "bez napadača", odnosno u Pepovom Cityju povučenog napadača igrat će De Bruyne. Naravno, Guardiola to ne radi samo zato što se boji svog matičnog kluba, nego jer tako želi ostvariti brojčanu prevagu u vezi i zadržati prosjed, dakle protiv Barcelone se boriti njenim oružjem. 
 
Sastavi:
 
BARCELONA
MANCHESTER CITY
Camp Nou pozdravit će povratak djeteta kluba, koji je kao igrač osvojio prvi Barcin naslov europskog prvaka, da bi kao trener katalonskog kluba osvojio čak 14 trofeja u četiri godine prije nego što je otišao 2012.
 
Ali, sada se vraća kući kao trener Manchester Cityja, kluba kojeg je Barcelona izbacila u nokaut fazama Lige prvaka 2014. i 2015.
 
Pep je ipak Cityju donio "dimenziju više", čega je svjestan i Luis Enrique: "Bit će teže s njima nego prethodih sezona, pod Guardiolom igraju veoma atraktivan nogomet i definitivno se može vidjeti njegova ruka."
 
Pepov dodir donio je Cityju šest pobjeda u prvih osam kola Premier League, dok u skupini LP engleski predstavnik ima četiri boda, dva manje od Barcelone.
 
Novi trener Cityja svjestan je da će Liga prvaka dati pravu sliku snage njegove momčadi, a prošle sezone, dok je on vodio Bayern, City je u plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u ovom natjecanju, a došao je kako bi ga odveo dalje:
 
"Što prije trebam upoznati moju momčad, a Barcelona je najbolji test. Europski bitan i velik klub Manchester City će postati kada u Europi bude stalno prisutan i uspješan, a to nam je cilj."
 
Gaurdiola najbolje zna tko ga čeka s druge strane, ali priznaje i da ne zna kako "to" zaustaviti: "Nemam savjet za moje braniče kako da zaustave Messija. Teško je kontrolirati talent, ali to će nam biti još jedan odličan test koliko vrijedimo u srazu s najboljim europskim momčadima i igračima."
 
Barcelona je definitivno ta, jer na domaćem terenu je neporažena zadnjih 17 utakmica Lige prvaka, a sada joj se vratio i Messi.

Pročitajte više