Hajduk se vratio tricom u mreži oslabljenih Šibenčana

HAJDUK se na najbolji mogući način oporavio od bolne predstave protiv Dinama prošle subote. I premda njihova igra protiv Šibenika nije bila praznik za oči, rezultat 3:0 dovoljno svjedoči o nadmoći nad gostima iz susjedstva.

Pudarovi poletarci igrali su se nogometa svega do 11. minute, kada Musa koristi ogroman kiks vratara Čavline i s lakoćom posprema Hrgovićev centaršut u praznu mrežu. No, tko zna kako bi sve skupa završilo da je Alen Guć, koji je u igri zamijenio nes(p)retno ozlijeđenog Čaglja, imao dovoljno znanja i hrabrosti da u 35. minuti, našavši se u oči u oči s Balićem, raspara Hajdukovu mrežu. Na kraju, Šibenčani ipak će se samo pitati.

Ante Rukavina dobio je na dar 45 minuta igre, a treneru je uzvratio minijaturnom show predstavom kada se s centra sjurio u kazneni prostor svoje bivše momčadi, dva puta predriblao vratara Čavlinu, ali na kraju i samog sebe. Očekivani zvižduci Funcuta nisu izostali i bili su poprilično glasni, obzirom da su Šibenčani nako dugo vremena u velikom broju doputovali za svojom momčadi.

Na odmor su Hajdukovci krenuli s minimalnom prednošću, ali igra Šibenika u nastavku nije im dopustila da se opuste. Sve dok Pudarova obrana nije kreirala novi Hajdukov pogodak. Musa je na otvaranju drugog dijela izveo slobodnjak s 25 metara, a Bartolović s ruba peterca neometano glavom spustio za 2:0.

Treći pogodak djelo je Tomislava Bušića, nakon asistencije po običaju razigranog Bartolovića, kojeg je Vulić specijalno za ovu predstavu, i uslijed nesretnih okolnosti, regrutirao za poziciju nedovoljno oporavljenog kapetana Marija Carevića.

Utakmicu su dodatno začinili igrači Hajdukove mladosti Jurica Buljat, Marin Ljubičić a ponajprije Drago Gabrić, s čijim je ulaskom u igru (zamijenio Rukavinu na poluvremenu) igra Splićana dobila neku novu, drugačiju dimenziju.

Susjedi su poljudski susret ušli s bitno drugačijim ambijentom u momčadi. Hajduk se nakon raskida s iskunim Balatincem te neuspjeha u Maksimiru, nije mogao pohvaliti sjajnim ozračjem, ali kvaliteta je objektivno bila na njihovoj strani. S druge strane, Ivan Pudar bez polovice standardnih igrača na Poljud se došao igrati nogometa. I nije imao što izgubiti...

Beskompromisno je Šibenik i krenuo u susret, približivši se dva puta Hajdukovom kaznenom prostoru, ali konkretne opasnosti po Balića ipak nije bilo. U petoj minuti sjajan centaršut Pelaića, ali šibenski vratar Čavlina na vrijeme je istrčao i dohvatio loptu.

Prva veća opasnost pred vratima gostiju stigla je već u 6. minuti, kada Musa osvaja veliki prostor na desnoj strani, ulazi u kazneni prostor, ali je Čavlina ponovo brži. No, u desetoj minuti Šibenčani uzvraćaju udarac. Probijaju lijevi Hajdukov bok, lopta stiže do Franje u sredini, ali je njegov poluvolej nedovoljno precizan.

Držali su se Šibenčani svega do 11. minute, kada brzo izrađena kombinacija Hajduka rezultira ranim pogotkom. Hrgovićev centaršut s lijeve strane preletio je kompletan šesnaesterac i sletio ravno na nogu Igoru Musi koji bez problema, uslijed kiksa Čavline ili preciznije izlijetanja u prazno, zabija svoj četvrti pogodak u Bilom dresu.

Hajduk nakon vodstva u potpunosti preuzima inicijativu. Nakon udarca iz kuta i uigrane akcije, Živković glavom puca preko gola, a nakon samo dvije minute Bartolović u sredini navlači nekoliko Šibenčana, a potom lijepo pronalazi slobodnog Bušića, čiji udarac ipak završava u rukama vratara Čavline.

Nova se nesreća za Šibenčane stigla je s ozljedom Čaglja, koji je zbog slomljenog prsta (nakon sudara s Bušićem) moramo napustiti igru u ranoj fazi utakmice. Pudar odmah reagira i u igru uvodi Alena Guća.

Upravo je Guć u 35. minuti propustio realizirati najveću prigodu Šibenčana u prvom poluvremenu. Nakon dodavanja Franje, Guć se našao oči u oči s Balićem, ali je katastrofalno primio loptu i upropastio veliku prigodu.

U 38. minuti mala predstava Ante Rukavine. Nakon što je primio loptu od Bušića gotovo na sredini igrališta, mladi se Šibenčanin sjurio u kazneni prostor, dva puta predriblao vratara Čavlinu, ali je na kraju zakomplicirao stvar i sudario se dvojicom protivničkih igrača. Već u sljedećoj akciji Rukavina s lijeve strabe šalje dobar centaršut i pronalazi Bartlovića, no njegov pokušaj glavom s nekih 6-7 metara Čavlina je ipak uspješno ukrotio.

Jure Guvo na drugoj je strani pokušao udarcem iz daljine, no iskustvo je na strani Vladimira Balića.

Drugo poluvrijeme:

U drugom poluvremenu Zoran Vulić odlučio je izvesti Antu Rukavinu, a umjesto njega u vatru gurnuti mladog veznjaka Dragu Gabrića. Sin legendarnog vratara Tončija Gabrića, koji se nametnuo tijekom priprema u Turskoj, već u 49. minuti u sredini sjajno upošljava Tomislava Bušića, no udarcu Hajdukovog napadača nedostajalo je preciznosti.

No, nakon samo nekoliko minuta Hajduk ponovo koristi naivnost inače iskusne obrane Šibenika i povećava vodstvo na 2:0. Musa je izveo slobodnjak s nekih 25 metara s desne strane, a Bartolović ostao sam kao duh na rubu peterca. Suradnika je imao i u neodlučnom vrataru Čavlini, te je s lakoćom glavom pogodio lijevi kut mreže gostiju.

U 59. minuti Hajduk konačno prelama utakmicu. Bartolović s desne strane dodaje za Rubila koji šalje sjajnu povratnu loptu Bušiću na nekih 7 metera od vrata Šibenika. Čavlina brani prvi put, ali se lopta ponovo odbija na nogu Bušiću, nakon čega vratar Šibenika više nije mogao sačuvati mrežu svoje momčadi.

Nakon što su Splićani došli do, objektivno, nedostižnog vodstva igra se bitno otvorila. Šibenčani su priprijetili preko Kartela i Guve, dok su najveću pomutnju u redove gostiju unosili Gabrić i Bartolović.

Posljednjih desetak minuta susreta u igri je umjesto Igora Muse proveo mladi reprezentativac Jurica Buljat, dok je Tomislava Bušića zamijenio još jedan član Hajdukove mladosti, Marin Ljubičić.

Početni sastavi:

Hajduk: Balić, Hrgović, Živković, Gal, Pelaić, Rubil, Damjanović, Musa, Bartolović, Rukavina, Bušić

Klupa: Varvodić, Žilić, Buljat, Gabrić, Ljubičić, Vučko
Nedostaju: Carević (ozlijeđen), Jelavić (tri žuta kartona), Munhoz (ozlijeđen), Marčić (suspendiran)

Žuti kartoni: Živković (83)

Šibenik: Čavlina, Raić, Čagalj, Kulušić, A.Bulat, Roglić, Grizelj, Guć, Kartelo, Gabriel, Franja

Klupa: Matas, Bonacin, Guć, Radić, Žaja, Guvo, Bačelić-Grgić
Nedostaju: Kwedi, Čaval, Gović, J.Bulat (svi po tri žuta kartona), Jurić (nema pravo nastupa)

Žuti kartoni: Guć (28), Raić (52), Kulušić (65)

Sudac: Strahonja (Zagreb)

Gledatelja: 6000

Dea Redžić

Pročitajte više