Nevjerojatan podvig. Prošle godine zamalo ispali iz lige, a sad će igrati Ligu prvaka

Foto: EPA

BORUSSIA DORTMUND je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka pobijedila PSG 1:0 pogotkom Niclasa Füllkruga u 36. minuti. Osim što je ostvarila velik rezultat uoči uzvrata sljedećeg tjedna, momčad trenera Edina Terzića pobjedom je Bundesligi omogućila i peto mjesto u Ligi prvaka za iduću sezonu.

Borussia Dortmund je time sebi napravila uslugu jer se nalazi upravo na petome mjestu njemačkog prvenstva, s 12 bodova više od Eintracht Frankfurta. Bayer Leverkusen kao prvak te Bayern, Stuttgart i RB Leipzig na taj su način također osigurali plasman u Ligu prvaka s obzirom na to da u posljednja tri kola ne mogu pasti ispod pete pozicije.

Stuttgart je prošle sezone igrao doigravanje za ostanak. Sad je izborio Ligu prvaka

Ulazak u iduću sezonu Lige prvaka osobit je uspjeh za Stuttgart. Hit-momčad trenera Sebastiana Hoenessa trenutno se nalazi na trećem mjestu Bundeslige sa 64 boda, pet manje od Bayerna i dva više od Leipziga.

Prošlosezonska situacija bila je potpuno drugačija. Stuttgart je bundesligašku sezonu 2022./2023. završio na 16. mjestu u konkurenciji 18 klubova. Tada je osvojio 33 boda, samo dva više od Schalkea i četiri više od Herthe, koji su bili ispali u drugi rang njemačkog nogometa.

Stuttgartova 16. pozicija značila je da će ostanak u ligi morati izboriti preko doigravanja, odnosno dviju utakmica s HSV-om. Iako je sezona bila napeta, Stuttgart je s lakoćom riješio pitanje ostanka tako što je HSV pobijedio 3:0 u prvoj, a zatim i 3:1 u drugoj utakmici. Uzevši u obzir prošlogodišnje muke, nevjerojatno je kako je sada došao na vrh ljestvice i izborio Ligu prvaka.

Stuttgart ima dva igrača među četiri najbolja strijelca Bundeslige

Uz trenera Hoenessa, kojeg se u Njemačkoj počelo iznimno cijeniti, najveće zasluge idu gvinejskom napadaču Serhouu Guirassyju, drugom strijelcu lige s 25 golova. Samo je fantastični Bayernov Harry Kane zabio više, njih 35. Osim Guirassyja, Stuttgarta ima još jednog strijelca među četiri najbolja, a to je njemačko-turski napadač Deniz Undav s 18 golova i osam asistencija.

Pročitajte više