Hajduku je bod velik kao kuća



HAJDUK večeras na Poljudu dočekuje nekadašnjeg osvajača Kupa Uefa Zenit iz St. Petersburga i sigurno je da se radi o jednom od najvećih protivnika koji je posljednjih petnaestak godina gostovao u Splitu. Mobilizacija u kadrovima Bijelih je očita, novi, ali privremeni trener momčad sprema u karanteni na Braču, a policija i redarstvene službe od ranog jutra su u punoj pripravnosti. Ne samo zbog najavljivanih navijačkih sukoba već i zbog činjenice da će Uefa strogo sankcionirati svaku zapaljenu bengalku na utakmici.

Trener Rusa Talijan Luciano Spaletti sinoć je održao trening na Poljudu, najavio je pobjedu na press konferenciji koja je prethodila, gdje je pola sata proveo uvjeravajući novinare kako Danny, Keržakov, Širkov, Bystrov, Bruno Alves i Žirjanov nisu prvotimci, već jednaki svim ostalim igračima. Izjavio je i da bi bio zadovoljan bodom, a bod bi za Hajduk bio velik kao kuća. U redovima Bijelih svi su manje-više spremni, a očekuje se da će Vučević promijeniti formaciju u 4-4-2 te da će Ibričić opet u napad.

Mnogi spominju kako Poljud neće biti pun no to su vjerojatno sam pretpostavke. Svjesni su Splićani da se ovakve utakmice rijetko igraju, kao što su u svjesni da je Spaletti podcjenjivanjem otvorio malena vrata za iznenađenje. Sve tri domaće utakmice ove sezone Hajduk je pobijedio, a to je prava pozivnica pa makar su Bijeli u igračkom padu posljednjih nekoliko tjedana. Zenit je praktički već osigurao prolazak u šesnaestinu finala, a igrači će sigurno biti već mislima u Novosibirsku, gdje putuju na prvenstveni dvoboj već sutra rano ujutro, a očekuje ih petosatni let i velika promjena vremenske zone.

Ponoviti moskovski Torpedo

I dok su ove dvije utakmice prvi put Zenitu da se sastaje sa klubovima iz Hrvatske, Hajduk je već dvaput odmjerio snage sa momčadima iz Rusije. Prvi put bilo je to u rujnu 1984. godine kada je s ukupnih 6:2 ispao od moskovskog Dinama. 1:0 slavili su Rusi u Moskvi, da bi u uzvratu, u Osijeku, slavili sa čak 5:2. Interesantno je kako je tada Splićane vodio dojučerašnji trener Stanko Poklepović. Do sljedećeg susreta s ruskim klubovima u Splitu se čekalo 12 godina, a onda su Bijeli u kvalifikacijama Uefa kupa izvukli Torpedo. 1:0 pobijedio je Hajduk moskovski klub na Poljudu autogolom Leonchenka, da bi u uzvratu Rusi slavili 2:0 i na koncu prošli dalje. Ukoliko pribrojimo i prvu utakmicu u St. Petersburgu, Hajduk je odigrao pet utakmica s ruskim klubovima, a upisao je jednu pobjedu i četiri poraza.

Zenit gol kratak od brojke 100 u rubrici primljeni golovi

Hajduk je ove sezone odigrao tri europske utakmice na Poljudu i upisao je tri pobjede uz impresivnu gol-razliku 8:1. Zenit je s druge strane izgubio samu jednu utakmicu u Europi u posljednjih osam i to onu gostujuću u Auxerreu. Pobjeda protiv Anderlechta u prvom kolu ipak je prva gostujuća pobjeda nakon četiri utakmice posta. Interesantno je kako Zenitu nedostaje samo gol kako bi došao do brojke 100 u rubrici primljeni golovi u europskim utakmica, kojih su do sada odigrali 86. Još su dva podatka interesantna što se tiče ruske momčadi. Naime, čak 15 puta uhvaćeni su u zaleđu ruski igrači u prve tri utakmice, puno više no ostale ekipe, a odgovor zašto dao je sinoćnji Spalettijev trening. Na koncu dodajmo kako je Zenit čak sedam od devet golova ove sezone dao u prvom poluvremenu, slijedom čega Bijeli moraju biti jako koncentrirani.

Gonzales tri utakmice sudio Dinamu, nikad Hajduku


Utakmicu Hajduka i Zenita sudit će 43-godišnji Španjolac Eduardo Iturralde Gonzales, kojemu će to biti 16. susret u Europskoj ligi i ukupno 63. pod okriljem krovne europske nogometne organizacije. Gonzales je poznat našoj javnosti jer je nekoliko puta sudio hrvatskim klubovima pa i reprezentaciji. Tako je tri puta dijelio pravdu zagrebačkom Dinamu i to u domaćem remiju protiv Slovana (1:1) iz 2000. godine, zatim u domaćem porazu od Fulhama (0:3) iz 2002. godine, te gostujućem porazu u Stuttgartu (2:1) iz 2004. godine. Hrvatskoj je Gonzales dijeli pravdu u dva navrata. U prijateljskom susretu mladih reprezentacija Hrvatske i Češke u Splitu, te u onoj sjajnoj gostujućoj pobjedi protiv Izraela na Ramat Ganu (3:4) u kvalifikacijama za Euro 2008.

Hajduk (4-4-2): Subašić, Strinić, Buljat, Vejić, Maloča, Anas, Ljubičić, Bulku, Oremuš, Ibričić, Vukušić

Zenit  (4-2-3-1): Ževnov, Anyukov, Križanac, Lombaerts, Luković, Semak, Deniskov, Fajzulin, Rossina, Lazović, Bukharov

Pročitajte više