Halilović: Kritiziraju me svakakvi tzv. stručnjaci, koji su igrali manje od mene

Foto: Epa

NIZOZEMSKA je zbog koronavirusa završila nogometno prvenstvo devet kola prije kraja, u trenutku kada se bivši kapetan mlade hrvatske reprezentacije Alen Halilović učvrstio u udarnoj momčadi Heerenveena.

U posljednje tri utakmice zabio je gol i dva puta asistirao.

"Bio sam u momčadi mjeseca u ligi i pružao dobre partije. Žao mi je što je sve stalo kada sam počeo igrati", rekao je 23-godišnji ofenzivni igrač u telefonskom razgovoru za Hinu.

Kada je 7. ožujka napuštao travnjak u 72. minuti protiv vodećeg Ajaxa, nije ni slutio da je možda posljednji put nosio plavo-bijeli dres kluba sa sjevera Nizozemske.

"Prvo su nam rekli da ćemo morati doma trenirati, pa da čekamo odluku saveza dok ne odobre da normalno nastavimo. Vježbali smo u kućama po programu koji nam je klub odredio i iščekivali odluku. Nadali smo se da će se nastaviti prvenstvo", ispričao je Halilović.

Najvažnije je zdravlje

No u ponedjeljak je savez definitivno prekinuo prvenstvo bez proglašenja pobjednika pa će vodeći Ajax i AZ Alkmaar, koji su imali po 56 bodova, iduće sezone igrati u Ligi prvaka. Heerenveen je zauzeo deseto mjesto s 33 boda među osamnaest klubova prve lige.

"Nekim klubovima to odgovara, a nekima ne, no ako su oni tako odlučili, onda mi svi moramo to prihvatiti. Najbitnije je zdravlje", rekao je hrvatski igrač sa 20 nastupa za Heerenveen.

Halilović je u rujnu iz Milana došao na jednogodišnju posudbu nadajući se minutama. Do siječnja je uglavnom ulazio s klupe pa je tijekom zimskog prijelaznog roka bio u kontaktu s Espanyolom, Betisom i Levanteom. U Španjolskoj je od 2015. do 2016. bio odigrao jednu od najboljih sezona upisavši 37 nastupa i pet golova za Sporting Gijon pomogavši mu da ostane u Primeri.

"Bila je opcija povratka u Španjolsku ali nisam htio opet mijenjati klub. Htio sam se izboriti za mjesto u Heerenveenu i to sam uspio", rekao je.

Svima sam pokazao da mogu

U siječnju je u prijateljskoj utakmici protiv španjolskog trećeligaša Llagostere ušao na poluvremenu pogodivši za pobjedu od 2-1. Mjesec dana kasnije to je ponovio u prvenstvu kada je izjednačio na 2-2 protiv ADO Den Haaga, postigavši jedan od najljepših golova sezone.

"Drago mi je što sam bio strpljiv. Čekao sam svoju priliku, a zadnjih mjesec dana sam pokazao da mogu. To je dobra škola za budućnost", istaknuo je.

U Nizozemskoj je imao peh sličan onome 2017. kada je u španjolskom Las Palmasu otvorio sezonu u udarnoj postavi i s asistencijom pa se ozlijedio, zbog čega je morao pauzirati pet mjeseci. Premda je opet zaustavljen kada je ušao u dobru formu, optimistično gleda na budućnost. Uvjeren je kako će uhvatiti kontinuitet utakmica i pokazati svoj veliki talent. Ugovor s Heerenveenom istječe mu 30. lipnja, nakon čega bi se trebao vratiti u Milan.

"Još čekam rasplet događaja u Italiji s Milanom. Vidjet ćemo kakve su njihove želje i kakva će tamo biti pravila, pa i dalje ne znam gdje ću nastaviti trenirati. Ali na posudbi sam u Heerenveenu do ljeta pa bih ovdje trebao trenirati do kraja ugovora premda je prvenstvo gotovo", rekao je.

Žao mi je Bobana

Prošli mjesec je iz Milana otišao direktor Zvonimir Boban, a Halilović još uvijek čeka poziv sa San Sira.

"Boban mi je uvijek pomagao i bio na mojoj strani. Žao mi je što je otišao, ali ne želim ulaziti u odluke kluba. I dalje sam u kontaktu s njim jer je uvijek spreman dati savjet", rekao je mladi nogometaš koji je nosio dres velikana poput Milana i Barcelone.

Halilović se osvrnuo i na nedavni istup bivšeg pomoćnika izbornika mlade hrvatske reprezentacije Danijela Šarića, koji je španjolskim novinama La Voz de Asturias kazao kako je Halilović "vanserijski talent, ali mu je problem igra u obrani".

Kritiziraju me svakakvi tzv. stručnjaci koji su igrali manje od mene u Španjolskoj

"Mislim da me previše kritiziraju svakakvi tzv. stručnjaci koji su igrali manje od mene u Španjolskoj. Nije korektno govoriti da igrač koji je do 22. godine imao 80 nastupa u španjolskoj ligi ne igra obranu. Da ne igram obranu, onda ne bih ni skupio toliko nastupa“, odgovorio je Halilović.

"Dobar primjer je bio protiv Grčke U-21 (uoči Eura) kada su izbornik Gračan i Šarić rekli da sam pravi vođa, da sam sazrio, da sam lider, da igram u oba pravca, a nekoliko mjeseci kasnije na Euru odjednom ne igram obranu", dodao je.

S obzirom na to da je Europsko prvenstvo odgođeno do lipnja 2021. godine, ima čitavu iduću sezonu da se dokaže izborniku Zlatku Daliću i uhvati Euro.

"Svi igrači koji su imali slabiju sezonu imaju priliku pokazati se iduće sezone", izjavio je dodavši: "Cilj mi je sada vratiti se u Milan i pokušati se dokazati novom treneru. A ako me ne vide tamo, pokušat ću pronaći neko pravo rješenje za svoju budućnost", zaključio je.

Pročitajte više