Hansson "nagrađen" za Henryjevu ruku: Šveđanin na listi za SP, a naš Bebek nije!

ŠPANJOLSKI sportski dnevnik AS doznaje da će švedski nogometni sudac Martin Hansson, kojeg je obilježio ''slučaj Henryjeve ruke'', biti jedan od arbitara na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Hansson je bio na privremenom popisu Svjetske nogometne federacije (FIFA) u listopadu 2008. godine kao jedan od 14 europskih sudaca za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Iako je nakon toga napravio dosta propusta, FIFA, očito, nije izgubila povjerenje u njegove sposobnosti.

U studenom 2008. godine priznao je u svojoj kolumni za jedne švedske novine da je primio nekoliko prijetećih poruka smrću nakon što je za Liverpool dosutio nepostojeći jedanaesterac protiv madridskog Atletica u Ligi prvaka. Taj dvoboj na Anfieldu završio je rezultatom 1-1. Madriđani su vodili do pete minute sudačke nadoknade kada se umiješao Hansson i dosudio nepostojeći jedanaesterac za ''redse'' nakon sudara domaćeg kapetana Stevena Gerrarda i braniča gostiju Mariana Pernije.

U lipnju prošle godine Hansson je sudio finale Kupa konfederacija u kojem je Brazil pobijedio američku reprezentaciju 3-2 na Ellis Parku u Johannesburgu. Kaki je u 60. minuti tog dvoboja Hansson propustio priznati regularan gol, obzirom da je lopta punim obujmom prešla zračni prostor iza gol-linije pri njegovu udarcu glavom.

Najveći i nejpoznatiji kiks švedskog 38-godišnjeg suca dogodio se, dakako, u studenom prošle godine, kada je vodio uzvratnu utakmicu između Francuske i Irske u Parizu, u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Francuska je izborila plasman na Mundijal izjednačivši na 1-1 golom Gallasa u 103. minuti igre, u prvom produžetku. Stoper Arsenala zabio je na asistenciju Thierryja Henryja, koji si je prije toga loptu čak dvostrukom reakcijom šake primirio da mu ne pobjegne u gol-aut. Henryjevo igranje rukom ostalo je nezamijećeno od strane Hanssona i njegovog pomoćnika.

Ivan Bebek ne ide na SP

Nažalost, jedina šansa da Hrvatska ima svog suca na SP- u je propala pošto se naš najbolji nogometni arbitar Ivan Bebek nije našao na listi.  Podsjećamo, Bebek se našao na posljednjoj Fiflionoj listi od 38. sudaca, no nema ga na skraćenom i konačnom popisu od 30 imena. Izabrani suci za SP dolaze iz 28 zemalja, a jedine dvije države koje imaju dva suca na listi su Meksiko i Novi Zeland.

Popis sudaca za SP:

Khali Ibrahim Al Ghamdi (S. Ara), Ravšan Irmatov (Uzb), Subkhiddin Mohd Salleh (Mal), Yuichi Nishimura (Jap), Mohamed Benouza (Alž), Koman Coulibaly (Mali), Jerome Damon (JAR), Eddy Allen Maillet (Sej), Jose Antonio Aguilar (Sal), Benito Armando Archundia Tellez (Mek), Carlos Alberto Batres Gonzalez (Gva), Marco Antonio Rodriguez Moreno (Mek), Carlos Amarillia Demarqui (Par), Hector Walter Baldassi (Arg), Jorge Larrionda (Uru), Pabmo Antonio Pozo Quinteros (Čile), Oscar Julian Ruiz Acosta (Kol), Carlos Simon (Bra), Michael Hester (NZ), Peter O'Leary (NZ), Olegario Manuel Bartolo Benquerenca (Por), Massimo Busacca (Švi), Franck de Bleeckere (Bel), Martin Hansson (Šve), Viktor Kassai (Mađ), Stephane Lannoy (Fra), Roberto Rosetti (Ita), Wolfgang Stark (Njem), Alberto Undiano Mallenco (Špa), Howard Melton Webb (Eng

Pročitajte više