Haupt: Nedovoljne sigurnosne pripreme razlog prekida utakmice Dinamo - Hajduk

POLICIJSKA misija Europske unije u BiH danas je priopćila kako nisu bile obavljene adekvatne sigurnosne pripreme za utakmicu u Širokom Brijegu u nedjelju 8. veljače, između zagrebačkoga Dinama i splitskog Hajduka, kojim bi se spriječili neredi.

Ta utakmica je prekinuta u 39. minuti prvog poluvremena, nakon što je na teren iz gledališta bio zasut čvrstim predmetima, čak i jednim nožem, pa je dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić povukao svoje igrače u svlačionicu. U neredima na stadionu i oko njega ozlijeđeno je osam policajaca. Uhićena su 24 navijača, svi državljani Republike Hrvatske.

"U pripremi te utakmice nije bio predviđen veći dolazak navijača iz Hrvatske nasilnog ponašanja. Trebalo se u pripremi utakmice konzultirati s vlastima Republike Hrvatske i Državnom graničnom službom kako bi se spriječili nemiri", rekla je danas na konferenciji za novinare glasnogovornica mostarskog Ureda Policijske misije EU u BiH Kirsten Haupt. Glasnogovornica je dodala, kako incident u Širokom Brijegu pokazuje da je "razmjenom obavještajnih podataka trebalo izvršiti sveobuhvatno sigurnosno planiranje".

Kirsten Haupt je istaknula da bi neredi u Širokom Brijegu trebali biti poučeni za adekvatnije sigurnosno planiranje uoči sličnih događaja ubuduće. Glasnogovornica Policijske misije EU je potvrdila da se za vrijeme nereda u Širokom Brijegu 8. veljače specijalnoj policijskoj postrojbi MUP-a zapadnohercegovačke županije pridružila i ista takva postrojba MUP-a Hercegovačko-nertvanske županije radi suzbijanja nemira.

Pročitajte više