međunarodni nogomet

Heroj afričke sirotinje postao je prisilni golman. Hit je njegov stil "bez ruku"

Foto: Profimedia

CHAKER ALHADHUR (30), rezervni lijevi bočni francuskog drugoligaša Ajaccia, u prve tri utakmice Afričkog kupa nacija nije odigrao ni minute za reprezentaciju totalnog autsajdera Komora, debitanta na prvenstvu kontinenta. Onda je u osmini finala za senzaciju prvenstva protiv favorita Kameruna sjajno branio.

Dva golmana dobila koronu, a treći se ozlijedio. Na gol je stao rezervni bek s brojem od flastera

Alhadhur je bio prisilni golman zato što je njegova reprezentacija u prvoj nokaut-rundi morala igrati bez golmana. Tako je odlučio AFCON, afrička nogometna asocijacija. Ona nije dozvolila komorskom vrataru Aliju Ahamadi nastup bez obzira na to što je on na jučerašnjem testiranju, na dan utakmice, bio negativan na koronavirus. Ahamada je bio pozitivan na testiranju u subotu, ali AFCON se drži pravila da igrač mora biti u karanteni najmanje pet dana prije nego što izađe s negativnim testom.

Nakon ovakve odluke te zato što je drugi golman Salim Ben Boina ozlijeđen, a Moyadh Ousseini također pozitivan na koronu te AFCON čak nije dopustio Komorima ni da pozovu zamjenskog vratara, gol apsolutnih autsajdera protiv domaćina prvenstva jedne od najjačih reprezentacija Afrike morao je braniti Chaker Alhadhur.

Lijevi bočni koji ne igra ni u klubu ni u reprezentaciji. Za ovu raritetnu priliku imao je i takav broj na dresu. Trojku je preko svog broja napravio od ljepljivih traka. Kao da sve ovo nisu dovoljne nedaće za Komorce, već u sedmoj minuti su još i ostali s igračem manje, nakon što im je isključen Abdou.

Viralne su snimke njegovih obrana, ali i one na kojima drži ruke uz tijelo prilikom istrčavanja

Dvadesetak minuta kasnije Kamerun je poveo nakon što je Ekambi, odlično krilo Lyona, probio prisilnog golmana Komora. Slutilo je dakle na debakl simpatičnih autsajdera. Međutim, Alhadhur je to spriječio s par neočekivanih i sjajnih obrana.

Odlično je ispunio zadaću koju nije imao nikada u karijeri. Postao je junak svoje državice, ali i cijelog nogometnog svijeta. Istina, djelovao je smiješno po držanju u nepoznatoj ulozi, pa su tako postale viralne ne samo snimke njegovih obrana nego i one na kojima je, nenaviknut da bude golman, u duele s igračima istrčavao s rukama pripijenima uz tijelo, zaboravljajući da ih može i mora koristiti.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ OBRANE SLUČAJNOG GOLMANA KOMORA

Alhadhur nije mogao ništa u 70. minuti, kada ga je Aboubakar, najbolji strijelac prvenstva, savladao za 2:0, ali je uživao kada je devet minuta prije kraja njegov suigrač M'Changama fantastičnim golom iz slobodnjaka smanjio na konačnih i časnih 2:1. Komori su časno ispali.

Nezaboravna priča potpunih autsajdera

Premda u startu daleko lošiji od Kameruna, pa onda još bez golmana te četiri igrača koji nisu igrali zbog zaraze, imali su više udaraca na gol od favoriziranog suparnika. Njihova priča s ovog natjecanja ostat će nezaboravna. Na Afrički kup nacija stigli su kao sedma najjeftinija reprezentacija, s ukupnom vrijednošću momčadi od 12.2 milijuna eura.

No skupinu su prošli nakon senzacionalne pobjede nad Ganom (3:2), čime su zauzeli mjesto među četiri najbolje trećeplasirane selekcije grupne faze. Usporedbe radi, momčad Gane vrijedi 127 milijuna eura.

Siromasi zlatnog srca Kini darovali 100 eura

Reprezentacija Komora ponosno predstavlja državu s manje od 850 tisuća stanovnika, koja je prije samo 15 godina počela igrati kvalifikacije za velika natjecanja. U studenom 2019. godine su ostvarili prvu gostujuću pobjedu u natjecateljskoj utakmici kada su pobijedili Togo s 1:0.

Mala otočna država u Mozambičkom kanalu između Madagaskara i afričkog kopna jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, o čemu govori i podatak da su na početku pandemije koronavirusa Kini donirali 100 eura.

Pročitajte više