NBA LIGA

Hezonja i Bogdanović su yin i yang

Foto: Getty Images / Guliver Image

U PROTEKLIH nekoliko dana dva su hrvatska košarkaša igrala glavne uloge u samim završnicama tijesnih NBA utakmica. Ta su dva košarkaša imala dijametralno suprotne sezone, a i njihovi potezi u tim završnicama završili su dijametralno suprotno. I neočekivano.

Bojan Bogdanović dvaput je šutirao za pobjedu Indiane i oba puta promašio. I Mario Hezonja sinoć je pokazao da nije lako zabiti za pobjedu tako što je u posljednjim sekundama blokirao LeBrona Jamesa.

Pa ipak, nitko neće reći da je Hezonja zbog toga bolji igrač od Bogdanovića. Te su situacije samo pokazatelj košarkaškog yina i yanga, da u svemu dobrom ima ponešto loše i obratno.

U četvrtak je Babo imao priliku šutom s pet metara presuditi Oklahoma City Thunderu. Promašio je, ali na pravom se mjestu našao Wesley Matthews, uhvatio napadački skok i ispravio pogrešku našeg reprezentativca. 

Dva dana kasnije slična situacija, ali ovaj put Indiana je gubila dva razlike, Babo je šutnuo tricu za pobjedu, ali ovaj put Matthews nije mogao spasiti stvar.

"Imao sam dobar pogled. Sve smo odigrali onako kako je trener tražio", rekao je Babo nakon poraza, a prenosi Indianapolis Star.

"Vidio sam gdje je Wesley, ali dvojica su bila na njemu pa mu nisam mogao dodati, bilo je preriskantno. Možda sam trebao ići na polaganje i produžetak, ali sumnjam da bi mi dosudili prekršaj", objasnio je.

Trener nema dvojbe: "Ako je otvoren, mora šutnuti"

Pokušao je dvaput u tri dana, nijedanput nije uspio. Pa ipak, i opet će dobiti priliku.

"Ako je otvoren, mora šutnuti", kaže trener Nate McMillan.

Nitko mu u Indiani ne zamjera jer je Bojan Bogdanović u drugoj polovici sezone, nakon ozljede Victora Oladipa, prva napadačka opcija Pacersa. Ove sezone postiže 17,8 koševa, što mu je najbolji prosjek karijere, a od Oladipove ozljede krajem siječnja on samo raste. Ali ne samo zbog povećanih ovlasti nego i zbog načina na koji ih koristi. S 50% šuta iz igre i 42,7% za trice Babo ima najbolje šuterske učinke karijere.

Ništa to nije slučajno. U NBA ligi itekako su primijetili njegov napredak i nijednom obrambenom igraču nije svejedno kad Babo primi loptu. Mi ga se iz europskih dana sjećamo kao raznovrsnog strijelca, ali Amerikanci su ga na početku isključivo gledali kao šutera, dok se ostatak njegova napadačkog repertoara nije tako dobro preslikao u najjaču ligu svijeta. No radio je na sebi, postao je brži, jači, počeo se i u toj konkurenciji više oslanjati na ulaze i u konačnici postao najbolji igrač momčadi koja, suprotno svim prognozama nakon Oladipove ozljede, i dalje drži mjesto koje garantira domaći teren u prvom krugu doigravanja.

Suigrači mu vjeruju: "I dalje ćemo mu davati ključne lopte"

Otkako je Oladipova sezona završila 23. siječnja, Bogdanović je u 24 utakmice na prosjeku od 21,3 koša, nikad nije zabio manje od 14, a dvaput je išao preko 30. Baš je zbog te konstantnosti toliko omilio suigračima i trenerima, baš zbog nje ga je klub prihvatio kao prvu napadačku opciju. Zato je normalno da ima loptu u rukama kad se utakmica lomi.

"Dajemo mu loptu jer mu vjerujemo i znamo da može zabiti takve šuteve, a činit ćemo to i dalje", rekao je Bojanov suigrač Thaddeus Young.

S druge strane, sezona Marija Hezonje u New York Knicksima mogla bi se opisati raznim riječima, ali konstantnost nije jedna od njih. U najlošijoj momčadi lige Hezonja igra više hladno nego toplo. Čak 14 puta ostao je na tri poena ili manje, samo šest puta ubacio je 15 ili više, a prosjek mu je 7,8 poena.

Ali Hezonja je posljednju utakmicu prije ove sinoćnje odigrao 14. veljače, a Knicksi su izgubili 15 uzastopnih utakmica na kojima je nastupio. Od tada ga je malo mučila ozljeda, ali više status igrača na kojeg se dugoročno ne računa.

Dva bljeska u lošoj sezoni ili dva kiksa u odličnoj?

I onda, nakon više od mjesec dana stanke, vratio se najboljom utakmicom sezone i najboljim potezom sezone. Na parketu je proveo rekordnu količinu vremena ove sezone (36 i pol minuta), postigao samo dva poena manje (17) od učinka sezone i u posljednjem napadu LA Lakersa blokirao pokušaj LeBrona Jamesa za pobjedu. Na jednoj strani najbolji košarkaš ovog desetljeća, na drugoj prolaznik koji ne zna ni hoće li biti u NBA ligi iduće sezone.

Prolaznik je ovog puta pobijedio, zaustavio je Kralja spektakularnom blokadom, koju možete vidjeti OVDJE.

"Da biste pobijedili velikog igrača, morate napraviti nešto neočekivano i morate biti pravi u pravom trenutku", objasnio je trener Knicksa David Fizdale.

Neočekivani potez bio je Hezonja na LeBronu. Daleko je Mario od sjajnog obrambenog igrača, ali ima fizičke predispozicije kojima se u datom trenutku može nositi s mrcinom poput Jamesa, koji očito Marija nije vidio kao preveliku prepreku na putu prema košu i pobjedi. No prevario se, Hezonja je dočekao svoj trenutak i iskoristio ga.

"LeBron je jedan od najtežih igrača za čuvanje na svijetu, ali kad si na terenu, koga briga? Mislim da se poštovanje zarađuje borbenošću pa me zaista nije bilo briga", rekao je Hezonja.

Ovim je potezom drugi put ove sezone skrenuo pozornost NBA lige na sebe, nakon onog brutalnog zakucavanja pokraj Giannisa Antetokounmpa, kojeg je nakon svega prekoračio. I ovaj put je imao drsku proslavu, njegov smijeh i upereni prst prema Jamesu na koljenima već su obišli svijet.

Pa ipak, jedna lasta ne čini proljeće pa ni dva dobra poteza ne čine košarkaša. Hezonja je i dalje u ozbiljnoj košarci samo "X-faktor", igrač kojeg nema nigdje, ali jednim potezom može zabljesnuti i zadiviti svijet. A pitanje je je li mu jedna utakmica dovoljna da natjera trenera Fizdalea da mu da nešto više vremena na parketu i omogući mu da se pokaže i izbori za produljenje NBA karijere.

S druge strane, Bogdanović si dvama promašajima nije srušio renome, i dalje će dobivati najvažnije lopte, i dalje će ih šutirati, pa uskoro možda i njega vidimo kao junaka.

Obojici na kraju sezone istječe ugovor. Bogdanović si je tijekom sezone podignuo cijenu i sigurno će dobiti više od aktualnih 10,5 milijuna po sezoni. Ali Knicksi na ljeto pucaju visoko, žele Kevina Duranta, Kyriea Irvinga, žele zvijezde koje će ih vratiti na vrh. Za Hezonju tu više neće biti mjesta jer igrači koji ponize superstara pa nestanu na mjesec dana nisu ni izbliza na tolikoj cijeni kao tipovi koji cijelu sezonu vuku svoju momčad, pa čak i ako na koncu u mikrosvemiru jedne utakmice ne pogode taj ključni šut. Jer bez njih momčad ne bi ni bila u situaciji da tim šutom dobije utakmicu.

Pročitajte više