Hoće li se Modri opet provlačiti kroz europska predsoblja?

DINAMO se nerijetko muči u prvim pretkolima europskih natjecanja, a razloga je nekoliko. S jedne strane to je nedovoljno kvalitetno isprofilirano fizičko stanje igrača zbog tek okončanog pripremnog razdoblja, a s druge to je balkanski mentalitet, koji se manifestira stavom: "Mi smo europska momčad, a protivnici nam nisu do koljena."

Ipak, treba istaknuti kako Dinamo tu prvu prepreku gotovo uvijek prolazi, za razliku od ostalih hrvatskih momčadi, a prvenstveno Hajduka kojem se stav "lako ćemo" obio o glavu nekoliko puta. Ne treba dalje od Shelburnea i Debrecena... Prisjetimo se posljednje dvije Dinamove prepreke, koje su uz prolaz Modrima zadale i velike glavobolje.

Prvak Sjeverne Irske napustio Zagreb neporažen

Svoj europski put Modri su tako prošle godine počeli protiv Linfielda, momčadi iz Sjeverne Irske. Prva utakmica igrala se u gostima i Dinamo je slavio 2:0 golovima Mandžukića i Drpića iako nije pružio predstavu za pamćenje. No, prava je blamaža stigla u maksimirskom uzvratu iz kojeg su Irci izašli neporaženi! Sa prvakom Sjeverne Irske modri su odigrali 1:1 zahvaljujući golu Mandžukića iz treće minute utakmice. No, ostalih 87 minuta bili su jedna od najgorih utakmica Dinama koje je Maksimir ikad vidio.

Hazar iz Azerbejdžana na Maksimiru igrao produžetke

Jednako jasno sjećamo se i Hazar Lankarana, prvaka nogometne lige Azerbejdžana, kojem je samo nekoliko koraka falilo da već u prvom pretkolu Lige prvaka eliminira Dinamo iz Europe. Prva utakmica u Bakuu završila je 1:1, bez pobjednika, a modri su nakon susreta mogli samo zahvaliti Fortuni što se kući nisu vratili sa znatno nepovoljnijim rezultatom. Pravdao se trener Branko Ivanković dugačkim putovanjem, prvom europskom utakmicom uoči koje momčad nije bila sasvim spremna i obećavao da će na Maksimiru Dinamo obaviti posao. A na Maksimiru - produžeci! Gotovo sat vremena gosti su držali vodstvo i rezultat koji je prijetio da 15.000 gledatelja na tribinama ostavi u šoku, a onda se ukazao Vugrinec i spasio stvar. U produžecima su za konačnih 3:1 zabili Mandžukić i Tadić.

Jurčić danima trubi: Pyunik je veoma čvrsta ekipa, ne smijemo se opustiti

Trener Dinama Krunoslav Jurčić ove godine pokušava nastupati nešto opreznije, ali dvojimo da su njegovi puleni ozbiljno shvatili izazov imena Pyunik. Pa tako Jurčić danima trubi: "Riječ je o veoma čvrstoj ekipi, koja je vrlo dobro organizirana, dobro postavljena, a raspored i disciplinu drže tijekom cijele utakmice. Igraju u rasporedu 4-2-3-1, bore se za svaku loptu, a za njih nema izgubljene lopte i nema sumnje da će se fanatično boriti 90 minuta "Nisam nervozan i mislim da im koncentracijom i pripremljenošću itekako možemo parirati. No, treba biti svjestan da su jako borbeni, da daju sve od sebe svih 90 minuta i maksimalno su raspoloženi za igru, pa bilo kakva opuštenost može biti opasna".

Prekid priprema nije ostavio traga na Dinamovcima?

Unatoč činjenici da Dinamo je po tko zna koji put, zbog nazovimo je nepromišljenosti svojih navijača, prerano okončao pripreme i tako doveo u pitanje optimalnu pripremljenost igrača, trener Jurčić zadovoljan je obavljenim. Istaknuo je tek povredu Roberta Kovača kao vid nezadovoljstva: "Da, zadovoljan sam kako smo odradili pripreme, stanjem igrača i njihovim zalaganjem. Tu ima puno lijepih trenutaka, ali svaki igrač najviše voli kad se počnu igrati utakmice. Možda je taj cijeli dio priprema pokvarila vijest o ozljedi Roberta Kovača, ali što je tu je, moramo mu pomoći da se što brže oporavi i okrenuti se utakmici s Pjunikom".

Lijevi bok najslabija karika...

Modri bi sutra popodne u 17 sati trebali istrčati u sastavu: Butina - Etto, Bišćan, Lovren, Carlos - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Sivonjić - Mandžukić, Papadopoulos. Najtanja karika lanca tu je očigledno lijevi bok, kojeg je Jurčić primoran pokrpati Brazilcem Carlosom, koji je prošlu sezonu odradio u Varteksu. Nema sumnje da će trener armenskog feniksa, prevedeno Pyunika svoje šanse tražiti na toj strani, međutim na Dinamu je da napada i da opravda riječi Ive Šuška koji danima po Armenija priča o velikoj hrvatskoj momčadi.

Pročitajte više