HOO: 37 hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama

TRIDESET i sedmero hrvatskih sportaša osiguralo je do 19. rujna nastup na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., no to zasigurno neće biti i konačni broj hrvatske olimpijske reprezentacije, rečeno je danas na konferenciji za novinare nakon druge sjednice Povjerenstva Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za projekt Atena 2004.

Među 37 sportaša dvadeset i osmero ih je evidentnih sa "A" normom, a devetero ima "B" normu, kazao je glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić, dodavši da ove i sljedeće godine očekuje još veliki broj izborenih "viza" za Atenu.

Evidentni kandidati su atletičari Ivana Brkljačić, Jurica Grabuši, Blanka Vlašić i Ivica Ergotić, čiju "A" normu treba potvrditi Vijeće HOO-a, potom jedriličari Karlo Kuret i Mate Arapov, plivači Gordan Kožulj i Sanja Jovanović, stolnotenisači Tamara Boroš i Zoran Primorac, Mirela Skoko-Čelić u streljaštvu, 15 članova muške rukometne reprezentacije, te veslači braća Nikša i Siniša Skelin, čiju normu također treba potvrditi Vijeće HOO-a.

Pravo nastupa temeljem "B" norme ima atletičar Nedžad Mulabegović, te plivači Nenad Buljan, Krešimir Čač, Anita Galić, Smiljana Marinović, Mario Delač, Aleksej Puninski, Vanja Rogulj i Aleš Volčanšek.

Miočić-Stošić je naglasio kako osim košarkaša i košarkašica svi drugi u ekipnim sportovima još uvijek konkuriraju za odlazak u Atenu, a to se pogotovu odnosi na vaterpoliste, koji u siječnju imaju dodatne kvalifikacije u Brazilu, te rukometašice koje to pravo mogu ostvariti na Svjetskom prvenstvu, čiji je Hrvatska domaćin u prosincu.

Priliku za osiguranje nastupa na Olimpijskim igrama imat će i naši boksači na Europskom prvenstvu u veljači u Puli, predstavnici u taekwondu, potom veslači i kajakaši i kanuisti, tenisači i dizači utega na Svjetskom prvenstvu u studenome, kao i predstavnici u drugim sportovima, pa bi konačna lista mogla biti i veća od 89 sportaša koji su predstavljali Hrvatsku na zadnjim Igrama u Sydneyu.

Posebna pozornost dat će se nogometašima, koji su osvajanjem prvog mjesta u skupini izborili dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, a odlazak u Atenu osigurali bi osvajanjem barem trećeg mjesta na EP-u. Šef Misije HOO- a u Ateni Damir Šegota napomenuo je da je i strateški cilj Hrvatskog nogometnog saveza odlazak na OI, te postoje kontakti između HOO-a i HNS-a za ostvarenje tog cilja, budući da su se u kvalifikacijama za prošle Igre u Sydneyu pojavila stanovita nagađanja da HNS-u tada nije u interesu izboriti plasman zbog prenastrpanosti termina i zahtjeva klubova.

Odabrana je i lokacija smještaja hrvatske olimpijske reprezentacije u samom središtu Olimpijskog sela, pred konačnim rješenjem je i pitanje opremanja sportaša i misije, kao i prijevoz do Atene, o čemu se razgovaralo sa domaćim zrakoplovnim prijevoznikom Croatia Airlinesom.

Sastanku Povjerenstva nazočio je i bivši nogometni reprezentativac Aljoša Asanović, koji je naglasio potrebu angažiranja kolonije Hrvata u Ateni koja bi na sve načine pomagala hrvatskim sportašima, novinarima i gostima tijekom Igara. HOO će u tom cilju obaviti kontakte sa viđenijim Hrvatima u Ateni, poput nogometnih trenera Velimira Zajeca i Maria Bonića, te nogometaša Silvija Marića i Gorana Vlaovića.

Pročitajte više