Hrgović je opasnom protivniku očitao lekciju o boksu i prije meča

Foto: VERSUS / KDLP

PRED hrvatskim boksačem Filipom Hrgovićem (26) peti je profesionalni meč superteške kategorije.

Na vaganju prije subotnje borbe s Filbertom Tovarom (23) u Münchenu (20:15), ugovorene na deset rundi, Hrgović je težio 101 kilogram i 600 grama, dva kilograma manje nego prije tri i pol mjeseca kada je u Nürnbergu jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio Irca Seana Turnera.

Jednake je težine bio i Filberto Tovar, Meksikanac impresivne pobjedničke serije kojom je započeo svoj uspon prema boksačkom vrhu. U prvih devet mečeva izborio je devet pobjeda. Protiv Filipa Hrgovića pokušat će potvrditi klasu koju mu pripisuju meksički mediji. Dovoljno je motiviran jer će prvi put u svojoj karijeri boksati izvan meksičkih granica protiv stranog protivnika. Dosad se borio jedino protiv svojih sunarodnjaka.

“Nokautirat ću Filipa Hrgovića. Ne postoji Europljanin koji može pobijediti neporaženog Meksikanca”, nedavno je izjavio Filberto Tovar, sljedbenik nadaleko poznate i cijenjene meksičke boksačke škole.

“Filberto Tovar zaletio se s izjavom. Zaboravio je na Lennoxa Lewisa i Henryja Coopera. Drago mi je što je hrabar. Preferiram borbe s hrabrim ljudima, ljudima koji ne bježe", istaknuo je Filip Hrgović za Index Sport i očitao lekciju o boksu svom protivniku. 

Filberto Tovar temeljito je proučen. Stručni stožer Filipa Hrgovića posljednjih je tjedana s razlogom vrlo oprezan. Iako tipično optimističan, oprezan je i hrvatski boksač.

“Visok je i mlad, ali i neporažen. Nije za podcjenjivanje. Srčan je, što i ne čudi jer je poznato da su Meksikanci hrabri. Nije im strano primati i razmjenjivati udarce. Očekujem kvalitetnu i tešku borbu. Spreman sam na sve. Na sve što pokuša”, poručio je Filip Hrgović naglasivši da njegovog suparnika, inače 126. boksača u svjetskom poretku, odlikuju klasične karakteristike stečene utjecajem meksičke boksačke škole.

“Meksikanci vole bacati mnogo udaraca. Vole izmjene, kao i borbe u klinču te na poludistanci. Moja je taktika da s Filbertom Tovarom ne ulazim u izmjene i da mu ne pružim prigodu da me pogodi. Trebat ću ga držati na distanci. Morat ću ga kontrirati u prvih nekoliko rundi. Poslije, kada ga umorim, pokušat ću ga nokautirati. Ako sjedne neki dobar udarac u prvim rundama, naravno da ću ga završiti.”

Filip Hrgović, 42. boksač svijeta, razmišlja jedino o pobjedi. Petoj u nizu.

“Napredujem iz meča u meč. Meč je ipak najbolji trening. Danas sam kvalitetniji borac nego prije. Rješenje postoji i za Filberta Tovara. Poručio bih mu da se ne opterećuje. Sve će proći dobro. Nije strašno doživjeti poraz ili nokaut. Nije smak svijeta”, zaključio je za Index Sport uz zarazni optimizam kojim hrli prema tituli svjetskog prvaka.

Filip Hrgović profesionalnoj boksačkoj javnosti predstavio se krajem rujna 2017. godine. Najprije je lakoćom nokautirao Brazilca Raphaela Zumbana. Mjesec kasnije trijumfirao je i nad Čehom Pavelom Sourom. Nastavak pobjedničkog niza uslijedio je protiv Engleza Toma Littlea i Irca Seana Turnera. Na redu je Filberto Tovar.

Subotnji meč u Münchenu, s početkom u 20:15, prenosit će RTL televizija. 

Pročitajte više