Hrvatska je na svim pozicijama fantastična osim na jednoj

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija je prvi mini ciklus u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj završila na prvom mjestu s četiri boda iz dvije utakmice. Time je potvrdila ulogu ogromnog favorita koju je imala i prije početka kvalifikacija, a ima mogućnost plasirati se na smotru čak i u slučaju potpunog debakla u kvalifikacijama.

Šampanjac-faza nakon velike bronce u Kataru i dalje traje, a mundijal usred sezone je napravio probleme svima, pa tako i hrvatskoj reprezentaciji, u pogledu ozljeda, doziranja i minutaže. Luka Modrić je uoči Svjetskog prvenstva najavio da će to biti njegovo zadnje veliko natjecanje u dresu reprezentacije.

To je u javnosti oživjelo vječnu temu i strah što će biti s Hrvatskom nakon Modrića. Međutim, nakon zadnje dvije utakmice i u skladu s trendovima koji traju skoro godinu dana, Hrvatska bi mogla imati većih problema na drugoj poziciji. Marcelo Brozović u ovom trenutku nema nikakvu zamjenu i pitanje "šestice" bit će najvažniji Dalićev zadatak u ovim kvalifikacijama i na završnici Lige nacija.

Protiv Turske je odigrao najlošiju utakmicu za Hrvatsku u životu

Protiv Turske je Brozović odigrao vjerojatno najgoru utakmicu ikad u reprezentaciji. Za igrača kojeg odlikuju nevjerojatna energija, borbenost, snaga, ali i mirnoća na lopti, statistika sa susreta je nevjerojatno loša.

Prema Sofascoreu je bio daleko najgore ocijenjeni igrač na terenu, izgubio je najviše duela, nije imao nijednu oduzetu ili presječenu loptu, a u nekoliko navrata je prodao loptu suparniku u zoni u kojoj se to ne smije raditi. 

Nije sve samo u brojkama. Dojam o igri i govoru tijela ne možemo nikako povezati s najvećom energetskom bombom koja je ikada igrala u reprezentaciji. Brozović je kasnio u reakcijama, rijetko se nalazio na pravom mjestu i izgledao je kao igrač koji je tek došao u ovu momčad.

Muke s ozljedama

Doduše, slabije igre Brozovića nisu čudne ako uzmemo u obzir širu sliku. Ove sezone je imao ogromnih problema s ozljedama. Nakon Svjetskog prvenstva najprije je ozlijedio tetivu, a nakon toga i list. U jednom trenutku prošlo je više od 150 dana bez da je započeo utakmicu za Inter.

U zadnja dva kola odigrao je 90 minuta, a protiv Juventusa je čak i nosio kapetansku vrpcu, što sugerira na to da Inter zna koliko mu vrijedi hrvatski veznjak, iako se u svakom prijelaznom roku spominje mogućnost njegovog odlaska sa San Sira.

Za igrača koji puno toga polaže na kondiciju i fizikalije, svaka ozljeda radi dodatni problem i kod Brozovića se osjeti trend blagog pada već neko vrijeme. Prije malo više od godinu dana igrao je na razini najboljih šestica na svijetu, danas ga je teško smjestiti u tu kategoriju.

Nejasna Dalićeva odluka

Međutim, dok god ga zdravlje barem solidno služi, on će biti itekako važan reprezentaciji. Njegova potkovanost u oba smjera je ono što pruža balans u igri reprezentacije. Problem je što se dugoročno ne nazire njegova zamjena, a onima koji mogu tu rolu odraditi barem kratkoročno Dalić ne vjeruje.

Kada se uzme u obzir Brozovićeva forma i činjenica da dvije cijele utakmice unutar četiri dana nije odigrao od rujna, nejasno je zašto Dalić nije pozvao barem jednu zamjenu na toj poziciji u slučaju ozljede ili suspenzije. Protiv Turske je dekoncentrirani i umorni Brozović radio atipične greške i Dalić je na klupi morao imati čovjeka koji može biti rješenje barem za dio jedne utakmice.

Sve se sretno svršilo, ali je teško predvidjeti što će u budućnosti biti s tom pozicijom. Brozović, podsjetimo, ima 30 godina. Bilo bi fantastično kada bi mogao igrati onoliko dugo koliko igra Modrić, ali to je ipak nešto na što se ne može računati.

Tko uopće može zamijeniti Brozovića?

Pravo je pitanje tko uopće može zamijeniti Brozovića i biti na razini u slučaju da je veznjak Intera loš ili ozlijeđen. Josip Mišić je već dvije sezone ključni igrač Dinama i najbolji veznjak lige, ali mu za elitni nivo nogometa fali brzine. Osim toga, teško je očekivati da će mu Dalić dati šansu ako nije sad, kad je bila najbolja moguća šansa za to.

Kristijan Jakić je netko od koga smo očekivali da će se već nametnuti kao Brozovićeva zamjena. Međutim, u Eintrachtu je veći dio polusezone igrao desnog beka ili stopera, a sada je gotovo potpuno ispao iz planova za prvu momčad.

Minutažu ni naročitu formu nema ni Ivan Šunjić, a jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa Nikola Moro se izgubio u silnim posudbama i seljakanjima te mora prvo oživjeti karijeri na klupskom planu. Ni u mladoj reprezentaciji se zasad ne nazire zadovoljavajuće rješenje na toj poziciji, bar ne neko koje bi moglo uskočiti u tu ulogu do Eura.

Daliću su ruke vezane, ali mora već jučer početi rješavati ovo pitanje

Dalić je u pogledu kadra u sjajnoj situaciji. Na gotovo svakoj poziciji je reprezentacija poduplana, a iz drugog plana nadiru imena koja dosad nisu ni dobila ozbiljniju šansu poput Drena-Belje, Muse, Ivanušeca, Baturine i Kotarskog. 

Modrićevu kreativnost Majer, Kovačić i Sučić mogu zamijeniti u dovoljnoj mjeri, ali zasad nema nikoga tko može zamijeniti Brozovićeva pluća i sigurnost. Ruke su mu vezane i opcija nema puno, ali nešto mora smisliti pod hitno. 

Već na popisu za Ligu nacija mora ispraviti grešku i dati povjerenje nekom od onih koji imaju iskustvo na toj poziciji. Tu Hrvatska mora dobiti širinu i opcije. U suprotnom će puno teže podnijeti Brozovićev, nego Modrićev odlazak.

Pročitajte više