OLIMPIJSKE IGRE

Hrvatska optužila boksački lobi za krađu u Tokiju: "Ovo je korupcija!"

Foto: Hina / Baza EVA

HRVATSKI boksač Luka Plantić, član boksačkog kluba Salona, poražen je danas u susretu osmine finala poluteške kategorije Olimpijskih igara u Tokiju od Meksikanca Rogelija Romera Torresa s 1:4.

U svom prvom nastupu na olimpijskom turniru Plantić je jedva pobijedio Jordanca Odaija Riyada Adela Al Hindawija, ali danas je pokazao puno više u žestokoj i neizvjesnoj borbi. Bio je to meč kakav se rijetko viđa, uz neprestane razmjene udaraca, a završio je odlukom sudaca, koji su Meksikancu donijeli pobjedu. 

Plantić je krenuo čvrsto i nekoliko puta ozbiljno uzdrmao meksičkog boksača te je prvu rundu dobio jednoglasnom odlukom sudaca.

U drugoj rundi bolji je bio Meksikanac, a u posljednje tri minute ušli su s izjednačenim rezultatom. Plantić je dao sve od sebe, ali nije pobijedio.

Savez na Facebooku: Našem junaku presudili su režiseri oko ringa 

Nakon meča Hrvatski boksački savez na svom Facebooku je optužio olimpijski boksački lobi za krađu i korupciju.

"Luka je pokraden i sudačkom odlukom izbačen iz olimpijskog turnira! Boksao je sjajno, kretao se, napadao, ulazio u višeg Meksikanca Romera, uzdrmao ga nekoliko puta, a sudac u ringu nije htio brojati Meksikancu, nego je prekidao Lukine napade, kojima je mogao već u prvoj rundi dovršiti Romera. Davali su Meksikancu šansu za oporavak", stoji u objavi na Facebooku hrvatskog saveza, koji je Luki poručio da ostane ponosan jer je u Tokiju dao svoj maksimum.

"Olimpijski boks i dalje je u raljama sudačkog lobija i korupcije, koja mu nanosi nesagledivu štetu. Luku su varali i u prvom kolu, kada je pobijedio Jordanca Al Hindawija podijeljenom odlukom 3:2, premda je bio uvjerljivo bolji, pa makar i ne u svom najboljem izdanju kakvo je prikazao protiv Meksikanca. Ponosni smo na Luku i trenera Tomislava Bašića. Šteta da su našem olimpijskom junaku presudili režiseri oko ringa, a ne suparnik među konopcima", zaključuje se u objavi. 

Tko je Luka Plantić? Iz Zagreba preselio u Solin zbog boksa, već se žalio na tešku krađu

Zagrepčanin Plantić, višestruki hrvatski prvak u poluteškoj kategoriji, s boksom je krenuo u klubu u Sesvetama, a prije toga dvije godine je trenirao karate.

"Kada me stariji brat Damir odveo me na boksački trening, razvila se moja ljubav prema boksu. Stariji brat je kriv za sve", rekao nam je Plantić, koji je prije tri godine, zbog trenera Tomislava Bašića, preselio u Solin, gdje su se pripremali za kvalifikacijski turnir za plasman u Tokio. 

Plantić se u Solinu oženio i zasnovao obitelj, a njegova supruga priča kako je više vremena proveo s Bašićem nego s njom. Sve su podredili plasmanu na Igre, a supruga ga je iznenadila kada se pojavila u Francuskoj na kvalifikacijskom turniru.

Kada je osvojio juniorsko europsko zlato 2014. godine, pobjedu je posvetio tadašnjem klupskom kolegi Vidu Lončaru, borcu koji je nokautirao suca, a već na početku karijere htio je odustati od amaterskog boksa jer u njemu nije vidio smisao ni korist. Ušao je među profesionalce, ali odlučio se vratiti kako bi ostvario san i nastupio na Olimpijskim igrama.

Na najvažnijem turniru u karijeri, gdje je prije mjesec i pol dana izborio plasman u Tokio, Plantić je također otvoreno govorio o krađi u režiji boksačkog lobija. Plasman je ostvario plasmanom među četiri najbolja borca u svojoj kategoriji, ali je u polufinalu poluteške kategorije (81 kg) izgubio sudačkom odlukom. Pobjeda 3:2 pripala je Britancu Benjaminu Whittakeru.

Plantić nam je po povratku u Zagreb rekao da je to bila očita krađa boksačkih moćnika, a isti stav dijelio je i predsjednik HBS-a Bono Bošnjak. Na tu situaciju hrvatski savez podsjetio je i danas. 

Pogledajte razgovor koji smo tada vodili s njim.

 

"Luku su oštetili na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu, kada je deklasirao prvog nositelja Britanca Whittakera - dva suca dali su pobjedu Plantiću, jedan Britancu, dva su glasala neriješeno, da bi u preglasavanju pobjednikom proglasili Engleza? Tada to nije imalo teže posljedice, Luka se kvalificirao, ali zašto boksači iz manjih zemalja, poput Hrvatske, koja ima četiri milijuna stanovnika i jednog boksača na Igrama, uvijek moraju biti zakinuti zbog velesila? Meksiko ima 128 milijuna stanovnika i jednog boksača na Igrama. Luka je mjesecima u vrućoj dvorani u Solinu doslovno prolijevao krv, znoj i suze da bi bio u Tokiju i nitko ga nema pravo zakidati u službi nekih viših interesa u raspodjeli moći", stoji u Facebook objavi na službenoj stranici Saveza.

Pročitajte više