svjetsko prvenstvo

Hrvatska u skupini s Nigerijom i Salvadorom. Ovako bi izgledao ždrijeb da smo u 2026.

Foto: EPA-EFE

SUDIONICI Svjetskog prvenstva u Kataru sutra će na ždrijebu u Dohi (18 sati) saznati svoje protivnike u skupinama. Dosad je poznato 29 od 32 sudionika, a preostala tri saznat ćemo nakon završetka interkontinentalnih kvalifikacija i dijela europskih dodatnih kvalifikacija. Te utakmice igraju se u lipnju, a svi eventualni pobjednici bit će u četvrtoj jakosnoj skupini ždrijeba.

Ždrijeb će, kao i uvijek dosad, razvrstati 32 reprezentacije u osam skupina po četiri. Momčadi će prije ždrijeba biti podijeljene u četiri jakosne skupine, a Hrvatska će biti u drugoj, što znači da neće moći igrati protiv Meksika, Danske, Nizozemske, Njemačke, Urugvaja i Švicarske.

Od sljedećeg SP-a sve se mijenja

No, kako god završio sutrašnji ždrijeb, jedno je sigurno - takav se više nikad neće održati jer je za sljedeće Svjetsko prvenstvo FIFA uvela potpuno nova pravila. Na turniru koji će se igrati 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku bit će čak 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 16 skupina po tri momčadi.

FIFA je u siječnju 2017. godine jednoglasno odlučila promijeniti format, a glavni argument bila je želja krovne svjetske federacije da priliku igranja na SP-u dobiju neke zemlje koje to nikad nisu uspjele. Od 211 zemalja članica FIFA-e njih čak 135 nikad nije igralo na Svjetskom prvenstvu pa se FIFA nada da će se to promijeniti i da će, naravno, zaraditi više novca.

Logično, s formatom samog završnog turnira mijenja se i format kvalifikacija, odnosno broj zemalja sa svakog kontinenta koje se izravno mogu plasirati na SP. Tako je Europa dosad davala 13, Afrika pet, Azija i Južna Amerika po četiri, a Sjeverna Amerika po tri izravna predstavnika na SP-u. Još dvije reprezentacije plasirat će se kroz dodatne kvalifikacije, a 32. sudionik turnira je domaćin.

U Europi više nema dodatnih kvalifikacija

Prema novom formatu, Europa će imati 16, Afrika devet, Azija osam, Južna i Sjeverna Amerika po šest, a direktno mjesto na SP-u dobit će i Oceanija. U Europi neće biti dodatnih kvalifikacija, nego će se na SP izravno plasirati svih 16 reprezentacija. Preostale dvije dat će interkontinentalne kvalifikacije.

Najveći dobitnik takvog preustroja bile bi reprezentacije Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF). Prema sadašnjem sustavu, iz te konfederacije na SP tri reprezentacije idu izravno i jedna u interkontinentalne kvalifikacije, a po novom sustavu, direktno bi ih se plasiralo čak šest od osam, koliko ih sudjeluje u završnoj fazi kvalifikacija. 

Sva tri domaćina SP-a 2026., a to su SAD, Kanada i Meksiko, imat će zajamčeno mjesto na SP-u, što znači da će u kvalifikacijama sudjelovati neke zemlje koje dosad nisu bile ni na radaru za odlazak na SP. 

Athletic simulirao ždrijeb s 48 reprezentacija

Portal The Athletic je, rasprave radi, simulirao ždrijeb SP-a u Kataru, ali po sustavu ždrijeba za SP 2026. godine kako bi dokazao da FIFA-ina teorija o novim reprezentacijama na SP-u baš ne drži vodu. Kako bi popunio potreban broj sudionika, Athletic je jednostavno pomicao crtu u konfederacijama do potrebnog broja od 48 reprezentacija.

Isto je učinio i za eventualne interkontinentalne kvalifikacije u kojima je kao pobjednike gurao reprezentacije koje imaju bolji FIFA-in renking. Budući da je Rusija izbačena iz natjecanja, u ždrijeb se ugurala i Italija. Prema novom sustavu, dvije reprezentacije iz svake skupine ulaze u nokaut-fazu u kojoj će igrati 32 ekipe. Ukupan broj utakmica povećat će se sa 64 na 80, a turnir će trajati mjesec dana.

Simulacija ždrijeba:

Skupina A: Katar, Egipat, Jamajka

Skupina B: Portugal, Peru, Alžir

Skupina C: Italija, Iran, Panama

Skupina D: SAD, Urugvaj, UAE

Skupina E: HRVATSKA, Nigerija, Salvador

Skupina F: Njemačka, Tunis, Mali

Skupina G: Brazil, Kanada, Gana

Skupina H: Švicarska, Senegal, Kostarika

Skupina I: Španjolska, Srbija, Makedonija

Skupina J: Argentina, Poljska, Kamerun

Skupina K: Engleska, Japan, Novi Zeland

Skupina L: Danska, Čile, Ekvador

Skupina M: Meksiko, Južna Koreja, Oman

Skupina N: Belgija, Kolumbija, Saudijska Arabija

Skupina O: Nizozemska, Australija, Škotska

Skupina P: Francuska, Maroko, Turska

Iako je FIFA tvrdila da će novi format omogućiti nekim reprezentacijama da prvi put zaigraju na SP-u, da se ovaj sustav koristio za ovo prvenstvo, bila bi samo tri debitanta. To bi bili Oman, Mali i Makedonija pa je Athletic ustvrdio da se nije promijenilo manje-više ništa osim što se povećanjem broja sudionika potencijalno smanjila kvaliteta turnira.

"Ne bi više bilo skupina smrti, a bilo bi nekih skupina koje bi bile potpuno nezanimljive. Recimo, u skupini A u kojoj je Katar nijedna reprezentacija nije rangirana bolje od 34. mjesta na FIFA-inoj ljestvici. Sve bi bilo puno ozbiljnije kad bi samo jedna momčad išla dalje iz svake skupine, ali FIFA ne želi riskirati da u nokaut-fazi ostane bez velikih imena. Ova promjena neće donijeti nikakvu evoluciju", tvrdi Athletic.

Pročitajte više