Hrvatski krilni centar prijavio se na NBA draft. Ima 19 godina i 210 cm

HRVATSKI košarkaš Andrija Jelavić (19), koji je posljednje dvije sezone uspješno igrao u Srbiji, prijavio se na ovogodišnji NBA draft, objavio je njegov agent Miško Ražnatović, pod čijim se nadzorom u te dvije sezone razvijao.

Jelavić je 210 cm visoki i 100 kg teški krilni centar, rođen u Zagrebu, a košarkom se počeo baviti u Cedeviti Junior, a 2022. je prešao u Ražnatovićevu Megu, s kojom je odmah osvojio juniorsku Euroligu i U-19 ABA ligu. Tog je ljeta igrao i za hrvatsku reprezentaciju na U-18 Europskom prvenstvu uz prosjeke od 11.3 poena i 11 skokova.

Sezonu 2023./24. proveo je u drugom Ražnatovićevom klubu OKK Beogradu, s kojim je izborio plasman u prvu srpsku ligu, a ove sezone igrao je za prvu momčad Mege te u ABA ligi s prosjecima od 10.6 poena i 7.5 skokova.

Može se povući i vratiti za godinu ili dvije

Idućeg mjeseca Jelavić će tek napuniti 20 godina pa mu ovo nije zadnja šansa za draft. Štoviše, Ražnatović često šalje svoje mlade igrače u Ameriku kako bi se pokazali, dobili povratnu informaciju i ostvarili kontakte, a onda povukli prijavu i vratili se za godinu, pa čak i dvije, kad budu spremniji i bolje pozicionirani u prognozama.

Postojala je mogućnost da se ove godine na draft prijavi i Zvonimir Ivišić, 219 cm visoki centar, koji je ovu sezonu proveo na Sveučilištu Kentucky, ali zaigrao tek u siječnju zbog problema s birokracijom. Ipak, Ivišić je odlučio nastaviti sveučilišnu karijeru, ali će prijeći na Arkansas.

Pročitajte više