I KOVAČIĆ NA UDARU FOOTBALL LEAKSA Bio je Dinamov samo 50%?

Foto: Getty Images/Guliver Image

FOOTBALL LEAKS, projekt anonimnog zviždača i njemačkih novinara u suradnji s europskim udruženjem istraživačkih novinara (EIC), ponovo objavljuje dokumente koji su do temelja potresli nogometni svijet. Ugovori s klubovima, menadžerima, "trećim stranama", detalji transfera, prljave tajne najvećih klubova i majstora zanata, sve ovih dana izlazi u javnost nakon višemjesečne tišine i detaljnog proučavanja više od 18 milijuna dokumenata.

> FOOTBALL LEAKS TRESE EUROPU Modrić pod istragom zbog skrivanja milijuna


I hrvatski nogomet se našao usred afere. Procurila su imena aktualnih i bivših igrača Real Madrida, a španjolski mediji navode da je pod istragom i Luka Modrić zbog sumnje da je, poput Cristiana Ronalda i drugih suigrača, izbjegao plaćanje poreza koristeći se istim trikovima.

Talijanski mediji donose drugi dio priče, a usred nje našao se i Mateo Kovačić. Bivši dinamovac i hrvatski reprezentativac navodi se kao primjer u nogometu zabranjenog "vlasništva treće strane", a Football Leaks otkrio je niz takvih slučajeva u najvećim klubovima Europe.

Kovačić je u Inter stigao iz Dinama u ljeto 2015. za navodnih 11 milijuna eura, a godinu kasnije Real Madrid ga je kupio za 29 milijuna i dodatnih 6 milijuna bonusa.

Kada je prodan u Inter, pišu Talijani, polovica prava na Kovačića pripalo je investicijskom fondu iz Hong Konga, Profoot International Limited. Vlasnici su nepoznati, no talijanski list piše da iza tih poslova stoji Zdravko Mamić, za kojeg navode i da je danas optužen za izvlačenje novca iz Dinama. I Kovačićevi transferi bili su pod povećalom USKOK-a, kao i Modrićev, a valja podsjetiti i na to da ga je na Santiago Bernabeu dopratio Mario Mamić koji je s ocem optužen za izvlačenje novca iz Dinama. Talijani su napisali i da je prvi veliki Mamićev posao bio transfer Luke Modrića u Tottenham 2008., kada je njegova agencija ASA International zastupala hrvatskog reprezentativca.

Iz Hong Konga u Veliku Britaniju za 1 euro

U ožujku 2015. fond iz Hong Konga prodao je 50% prava na Kovačića za simboličnih 1 euro drugom fondu sa sjedištem u Velikoj Britaniji. U Interu tvrde da o tome nisu znali ništa i u odgovoru za L`Espresso rekli su: "Mi smo od Dinama dobili stopostotna financijska i sportska prava na Kovačića". Ako je Dinamo doista imao samo polovicu prava na Kovačića, to bi značilo da je klub od njegova transfera u Inter dobio samo 5,5 milijuna eura, a ne 11 kako se ranije nagađalo.


Pravilo zabrane TPO (Third party ownership) pokrenuo je Sepp Blatter jer je pokušao smanjiti utjecaj raznih investitora koji su kupovali postotke vlasništva nad igračima i sudjelovali u njihovim transferima. Taj model nastao je u Južnoj Americi, proširio se najviše u Brazilu, a zatim u Europi. U Engleskoj je zabranjen 2008. nakon kontroverznih transfera Javiera Mascherana i Carlosa Teveza. 

Dybala, Alex Sandro, Gonzalo Higuain samo su neki od zvijezda Serije A koje su se našle usred skandala. Neki su skrivali novac po poreznim oazama, a dio ih je imao sličnu priču poput Kovačića.

U ponedjeljak je španjolski sud zabranio "El Mundu" objavu detalja proizašlih iz Football Leaksa. Javnost je zgrožena odlukom. Jak nogometni lobi pokušava na sve načine zaustaviti curenje podataka, no sljedećih dana očekuju se objave novih dokumenata širom Europe.

Pročitajte više