I rezervna hrvatska momčad prejaka za Poljake

I REZERVNA hrvatska momčad pokazala se prejakom za Poljake. Hrvatska je slavila 1:0 pogotkom Klasnića i u četvrtfinale se plasirala s maksimalnih devet bodova.

> Tijek susreta

> Igrači zahvalni Biliću što im je pružio priliku

> Bilić: Za gol trebaš imati Killera Ivana

> Beenhakker: Hrvatska je jako opasan autsajder

> Strani mediji: "Hrabri Bilić postaje prava trenerska zvijezda"

> Slaven Bilić daleko najuspješniji izbornik

> Kraj prvenstva za Darija Kneževića

Klagenfurt će hrvatskim reprezentativcima ostati u lijepom sjećanju. Na tom je malom, ali ugodnom stadionu pala velika i neugodna Njemačka, a četiri dana kasnije srušeni su i Poljaci. Opravdano je Leo Beenhakker strahovao. Čak se i ova momčad, u kojoj su od prve zaigrala tek dva standardna prvotimca, pokazala prejakom za Poljsku. Iako su Poljaci u kvalifikacijama bili bolji i od Portugala, protiv "Hrvatske 2" nisu mogli ništa. Bilićevi dečki od početka do kraja kontrolirali su igru, a da je poljski gol čuvao netko drugi, a ne fenomenalni Artur Boruc, sigurno bi Hrvatska slavila i s uvjerljivijom razlikom.

Dario Knežević izdržao tek 25 minuta

Prvih 45 minuta utakmice protiv Poljaka u Klagenfurtu prošlo je sasvim u znaku Hrvatske. Čak se i ova, "druga momčad", pokazala agresivnijom, tehnički i taktički jačom od Poljaka. Poljska u prvom dijelu nije stvorila niti jednu pravu priliku dok je Hrvatska bila stalno opasna po protivnički gol. Treba napomenuti da se već u 25. minuti u igri našao i jedan standardni prvotimac. Vedran Ćorluka na teren je morao istrčati nakon što je Dario Knežević ozlijedio koljeno.

Sreća i Boruc držali Poljake u igri

Poljake je u igri držala samo sreća i, naravno, vrhunski vratar Artur Boruc. Nekoliko puta su se hrvatski napadači nalazili u situaciji jedan na jedan s Borucom, ali poljski je golman iz svih situacija u prvom dijelu izlazio kao pobjednik. Dvije velike prilike imao je Ivan Klasnić, koji se čak dvaput našao sasvim sam pred Borucom, ali oba je puta poljski vratar iz tog duela izlazio kao pobjednik.

Boruca su pokušali lobom svladati Pranjić i Petrić, ali nisu bili dovoljno precizni, a izvrsni Pranjićev udarac nakon prodora po lijevoj strani Boruc je također zaustavio. Izuzetno opasan po gol Poljaka u prvom poluvremenu bio je i Ivan Rakitić, koji je izvodio sve prekide i poslao nekoliko vrlo kvalitetnih centaršuteva u poljski šesnaesterac, ali mreža se nije zatresla.

Klasnićev gol natjerao Beenhakkera da uvede Smolareka

Dobru je igru Hrvatska u nastavku vrlo brzo kapitalizirala pogotkom, a strijelac je bio Ivan Klasnić. Napadač Werdera srušen je na rubu kaznenog prostora, ali sudac je vidio da iz drugog plana dolazi Pranjić i pustio prednost. Pranjić je ušao s loptom u kazneni prostor s lijeve strane i opet vratio za Klasnića koji je probio donji desni kut Borucove mreže. Čak ni fantastični poljski vratar nije ništa mogao učiniti.

Beenhakker se tada u igru napokon odlučio uvesti svog najboljeg igrača Ebija Smolareka (nejasno je zašto ga je uopće ostavio na klupi), što je unijelo novu dimenziju u igru Poljske, ali i dalje je Hrvatska bila bolja. Dvije dobre prilike Smolarek je imao pred sami kraj utakmice, u 81. i 84. minuti, ali njegovi udarci iz daljine nisu bili dovoljno precizni.

Runjina briljantna intervencija spasila pola milijuna eura

Tempo igre je u posljednjih dvadesetak minuta utakmice osjetno pao pa je Bilić odlučio osvježiti napad. U 74. minuti u igru su ušli Niko Kranjčar i Nikola Kalinić umjesto Mladena Petrića i Ivana Klasnića. No, na terenu i dalje nije bilo drastične promjene. Posljednjih deset minuta utakmice uglavnom je prošlo u natjerivanju po sredini terena (gdje su odličan posao obavili Vukojević i Pokrivač) ili preskakanjem igre od strane Poljaka koji su pokušavali dugim loptama doći pred naš gol.

Priliku utakmice Poljaci su imali u 87. minuti kad je Ćorluka pogriješio, a sam pred Vedrana Runju izašao Zahorski. No, ovoga je puta hrvatski vratar pokazao zavidne reflekse u situaciji jedan na jedan, te zaustavio poljskog napadača. Bila je to ujedno i posljednja prilika na utakmici, a nekoliko minuta začuo se i posljednji sudački zvižduk koji je označio ulazak Hrvatske u četvrtfinale s maksimalnih devet bodova. A ni dodatnih milijun eura koje smo na Poljacima zaradili nisu za baciti.

Petar Vidov
Foto: K.H./AFP

Pročitajte više