NOVA ISTRAGA? Luka Modrić pod povećalom poreznika u Španjolskoj

Foto: Getty Images/Guliver Image

LUKA MODRIĆ je pod povećalom španjolskih vlasti zbog sumnje da je utajio porez, tvrdi AS, list blizak madridskom klubu.

> Španjolski ministar potvrdio: Pokrenuta je istraga protiv Modrića zbog utaje poreza

Nakon burnog tjedna u Hrvatskoj, gdje je upao u velike probleme zbog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću, Luku Modrića čekaju burni dani i u Španjolskoj. Nakon Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su se našli na naslovnicama svjetskih medija zbog navodne utaje milijuna eura poreza, danas je objavljeno da se u istim problemima našao i Jose Mourinho, a još se u dokumentima Football Leaksa u istom kontekstu spominjao i Modrić te niz poznatih nogometaša i trenera.

Svi slučajevi za mjesec dana odlaze u zastaru

Svi dosad optuženi igrači i dužnosnici imaju problema zbog poreza iz 2011. godine, a idući mjesec sve potencijalne prijevare odlaze u zastaru ako državno odvjetništvo ne podigne optužnicu.

“Modrić i Bale su pod povećalom španjolskog ministarstva financija”, pišu u utorak sportske novine AS sa sjedištem u Madridu. “Slučaj Modrić odvijat će se polako jer njegova moguća zastara nije blizu. Prije njega će se podići optužnice protiv nekih drugih igrača. Bit će iznenađenja idućih dana, ne samo u Real Madridu, nego i drugim klubovima”, navodi AS.

Što je Modrić skrivio?

> MODRIĆ POD ISTRAGOM Posao mu je vodila žena, a tvrtku su nazvali po sinu

Hrvatski kapetan Luka Modrić došao je u Real Madrid u kolovozu 2012., a zatim sa suprugom Vanjom otvorio tvrtku u Luksemburgu preko koje je dobivao novac od reklama i sponzora, objavile su novine El Mundo u prosincu prošle godine, temeljeći tekst na povjerljivim podacima dobivenima od platforme Football Leaks. Porezna uprava je nad Modrićem otvorila istragu 18. siječnja 2016. u 10 sati, pokazuje izvadak objavljen u El Mundu.

Preko tvrtke u Luksemburgu, nazvane po Modrićevu sinu, hrvatski kapetan je navodno naplaćivao snimanje reklama i druge sponzorske aktivnosti. Ta je kompanija počela raditi četiri mjeseca nakon što je bivši nogometaš Dinama i londonskog Tottenhama stigao u Madrid. U Luksemburgu porez na dobit iznosi 1 posto, dok bi u Španjolskoj, gdje živi i radi, morao platiti oko 30 posto.

Modrić u utorak nije bio dostupan za komentar. U poreznoj upravi u utorak popodne nije bilo dostupne osobe za komentar teksta u AS-u i istrage.



Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je u utorak optužnicu protiv bivšeg trenera Real Madrida José Mourinha, a prošli tjedan i protiv napadača Cristiana Ronalda, dobitnika nagrade Zlatna lopta za najboljeg nogometaša svijeta u prošloj godini. Prije njih je podignuta optužnica protiv nekadašnjeg napadača i sportskog direktora Real Madrida Predraga Mijatovića, bivšeg napadača Atlética Radamela Falcaa, igrača Real Madrida Fabia Coentraa, bivšeg igrača Angela Di Marije te njihova i Ronaldova agenta Jorge Mendesa. Svi su optuženi za otvaranje tvrtki i računa u inozemnim poreznim oazama preko kojih su dobivali novac od sponzora i tako nisu plaćali porez u Španjolskoj.

Španjolski ministar financija Cristóbal Montoro rekao je u utorak u Madridu kako nogometaši optuženi za utaju poreza nisu “delinkventi” sve dok im se ne dokaže krivnja.

"Sportaši trebaju biti primjer drugima u društvu. Sportaši moraju biti posebno pažljivi u svom ponašanju te bez pogovora  ispunjavati svoje obveze zbog njihova utjecaja u javnosti", izjavio je Montoro na gospodarskom forumu koji su organizirale poslovne novine Cinco Dias. Branio je rad porezne uprave koja “ne gleda o kojem se imenu radi” u istrazi moguće utaje poreza.



 

 

Pročitajte više