Index u Hiddinkovom taboru: Izgubimo li, u Zagrebu nas može spasiti samo novo čudo!

SWISSOTEL BOSPHORUS baza je turske nacionalne momčadi uoči večerašnjeg velikog revanša. Svega pet minuta hoda udaljen je slavni istanbulski Hilton koji su tiho zaposjeli hrvatski nogometaši. Ne šetaju se previše luksuznim hodnicima, vrijeme većinom koriste za odmor. Nema priče; Bilić i društvo kažu da će svoje reći večeras na TT Areni. No, nešto će se pitati i Turke. U njihovom taboru osjeća se ogromno samopouzdanje, unatoč kritikama kojima je Guus Hiddink bio izložen u posljednje vrijeme. Kvalifikacije su za njih bile mučenje, očekivali su da će lakoćom do drugog mjesta. Hiddink je zatvorio prilaze novinarima, umjesto njega istupa pomoćnik. Naš izvor bio je Ersin Duzen, novinarska zvijezda NTVspor televizije. Kolega kojeg smo upoznali 20. lipnja 2008. godine, datuma od kojeg se Hrvatima simultano ježi koža. Kako se utakmica bliži, osjećaj je vrlo sličan. Uzbuđenje, nestrpljivost i propisna doza straha.

Kako dišu Turci, upitali smo našeg domaćina.

"Javnost u Turskoj smatra da je Hrvatska favorit, jer ima iskusnije i učinkovitije igrače. Turska od Eura 2008. godine igra nestabilan nogomet. Zapravo, uopće ne igramo dobro. Glavni razlog tome je što naši glavni igrači nisu u formi. Imali smo poteškoća u kvalifikacijama sa svakom ekipom protiv koje smo igrali. Naravno da je Njemačka bila favorit skupine, ali nitko nije očekivao tako loš nogomet od Turske. Na kraju možemo biti zahvalni Nijemcima jer su pobijedili Belgiju i gurnuli nas u play off. U normalnim okolnostima, morali smo biti drugi u grupi bez poteškoća. Hiddink je bio pod pritiskom tijekom kvalifikacija, novinari su ga kritizirali i zbog toga što ne živi u Turskoj. Nije navraćao u Istanbul osim u slučaju utakmica, nije gledao ni utakmice turske lige. Našem putu u kvalifikacijama naškodio je i skandal s namještanjem utakmica. Liga je počela kasno, momčadi su kasnije i uhvatile formu."

Bez razmišljanja Duzen je apostrofirao Buraka Yilmaza kao najveću prijetnju za Hrvatsku. Nije Hakan Sukur, ni blizu, ali u ovom trenutku, boljeg nemaju. Štoviše, sretni su da uopće imaju sa čime priprijetiti kada se osvrnu iza sebe, prema kvalifikacijama...

Yilmaz: Samo me momčad može učiniti najjačim oružjem

"Sada ipak mogu reći da neki naši igrači dobro izgledaju, vjerujem da mogu nadoknaditi sve protiv Hrvatske. Vratar Volkan, branič Egemen, veznjak Selcuk Inan, Caner, Emre, Arda, Altintop i naravno naša mašina za golove, Burak Yilmaz. Vjerujem u njih. Prije mjesec dana bilo je teško izdvojiti bilo koga od njih, kao potencijalnu opasnost za Hrvatsku. Danas vidim 4-5 imena koji vam mogu naškoditi. Definitivno će najopasniji biti Yilmaz. Zabio je 13 pogodaka u osam utakmica turske lige. On i Arda Turan također su zabili posljednjih sedam pogodaka reprezentacije. Burak je strašno napredovao u kratko vrijeme i uskoro bi mogao zaigrati u jačoj ligi. Plasiramo li se na Euro, veliki klubovi nudit će mu ugovore. Smatram da bi se u Engleskoj odlično snašao."

"Naši igrači su strašno samopouzdani, to je bitno naglasiti", nastavlja Duzen.

"Trenutno su na sastanku u hotelu i jedva čekaju da utakmica krene. Yilmaz nam je danas rekao: Spremni smo za ovu veliku utakmicu. Silno želimo na Euro, ovo je mlada momčad i treba joj vremena za napredak, ali imamo ogroman potencijal. U posljednje vrijeme nismo dobro igrali, ali protiv Hrvatske ćemo to promijeniti i napraviti dobar rezultat. Samo momčad može me učiniti najjačim oružjem za Hrvatsku, nadam se da ću biti ključna figura!"

Gdje je točno Hiddinkov problem? Veliko je ime, ali Turci ga nisu prihvatili. Kao ni njegovu plaću od 4,8 milijuna eura godišnje. Zna se što mora napraviti za oproštenje grijeha.

"Ponekad igramo loše kao 80-ih ili 90-ih, a ponekad kao Brazil ili Nizozemska"

"Teško je u Hiddinkovo vrijeme govoriti o turskom stilu igre. Hiddink voli napadački nogomet uz dominaciju u posjedu lopte. No, ova momčad ne igra napadački nogomet, nemamo pas igru niti posjed lopte. Imamo problema s organizacijom napada i realizacijom. Obrana nam je također slaba, lako primamo golove. No, Turska igra na emocije više nego druge ekipe. Sjetite se Eura 2008. godine. Ponekad igramo loše kao 80-ih ili 90-ih, a ponekad igramo kao Brazil ili Nizozemska. Nema pravila ni stabilnosti, sve se mijenja iz utakmice u utakmicu."

Odlazi li Hiddink i u slučaju pobjede? Dolaze vijesti da ga novi predsjednik ne voli.

"Ne mogu reći da novi predsjednik ne favorizira Hiddinka, mislim da on samo želi uspjeh. Svi znaju da u slučaju našeg poraza Hiddink ide kući, a na njegovo mjesto dolazi turski trener. Izgubimo li, naslovnice će opet biti pune skandala s klađenjem."

"0:0 bi za nas bio dobar rezultat"

Hrvatsku na TT Areni očekuje pakao. Stvorit će ga većinom navijači Galatasaraya, jer drukeri Fenera ne posjećuju neprijateljsko gnijezdo.

"Na TT Areni bit će više od 45 tisuća ljudi, atmosfera će biti fantastična. Publika nosi ovu momčad, bit će to jako težak ispit za Hrvatsku."

Hiddink i njegovi igrači jako respektiraju Hrvatsku. "Favoriti su, ali bit će im jako teško protiv nas. Moji igrači su vrlo koncentrirani."

"Večeras je najvažnije da sačuvamo praznu mrežu. Ako ne budemo mogli do pobjede, 0:0 bi za nas bio dobar rezultat. Izgubimo li, u Zagrebu nas samo novo čudo može odvesti na Euro", naglasio je za kraj.

Pročitajte više