Index iz Argentine doznaje detalje sukoba: Ovo je odmazda Riverovih huligana

Foto: EPA

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. Odgođeno finale Copa Libertadoresa, spektakl između River Plate i Boca Juniorsa, prokomentirao je kolega Alejandro Panfil, novinar i kolumnist argentinskog La Nacion.

Ono što se u nedjelju navečer dogodilo u Buenos Airesu, odgoda finala Copa Libertadoresa, jedino je normalno što se moralo dogoditi. Sretan sam što je ipak presudio razum. Nakon silnih pritisaka koji su dolazili sa svih strana, CONMEBOL je konačno odlučio da se uzvratni susret mora odgoditi jer veznjak i kapetan Boca Juniorsa Pablo Perez, nakon što mu je staklo ozlijedilo oko, nije u stanju igrati utakmicu.

Ta odluka, koja se razlikuje od onoga što smo mogli čuti samo dan ranije, kada je u više navrata postavljen ultimatum da se utakmica odigra netom nakon što je napadnut bus s gostujućim igračima, sada je otvorila novo veliko pitanje, odnosno dala prostora čelnicima Boca Juniorsa da pobijede za zelenim stolom. Kvalitetno sastavljena žalba, u trenutku kada momčadi više nisu u ravnopravnoj situaciji uoči uzvrata, što je CONMEBOL u nedjelju i potvrdio, mogla bi uroditi plodom.

Naravno, tek ćemo vidjeti hoće li se u Boci odlučiti na to, s obzirom na to da je u dvobojima ovih dviju momčadi, legendarnom Superclasicu, čast ispred svega. No prijetnja pred kojom su se našli njeni igrači bila je izrazito opasna. Nevjerojatno je da je u utakmici tako visokog rizika policije toliko zakazala. 

U ovom trenutku postoje informacije kako je ovaj kaos rezultat sukoba dviju frakcija unutar policije. Situacija koja se dogodila iznenadila je i njih, međutim ono kako se CONMEBOL postavio nakon nje za svaku je osudu. Krovna nogometna organizacija Južne Amerike očajno je organizirana i nedostaje joj autoritet, odnosno na nju je lako utjecati.

Mnogo je teorija koje objašnjavaju kako su se dogodile nemile scene koje su u subotu obišle cijeli svijet. Smatram da je najbliža istini ona koja kaže da je navijačima River Platea, odnosno njenom kriminalnom dijelu koji se naziva Barras Bravas, zabranjen dolazak na utakmicu, a sve ono što je uslijedilo bio je njihov odgovor na to.

Finale Copa Libertadoresa u kojem prvi put u povijesti u finalu igraju Boca Juniors i River Plate trebao je biti nešto na što su svi Argentinci morali biti ponosni, a umjesto da je svijet pratio blještavu i kvalitetnu stranu ovih sportskih događaja, upoznao je najružnije lice Argentine koje mi desetljećima pokušavamo sakriti. No čak više nije važno ni što svijet misli, nego što je postalo jasno da je odlazak na nogometnu utakmicu ovdje istinski opasno po život.

Nažalost, nisam optimističan da će ono što se dogodilo potaknuti ikakve promjene, što bi se u civiliziranom svijetu dogodilo. Već se govori kako ovo nisu bili klasični sukobi navijača, nego da se radilo o napadu određene frakcije ultrasa direktno na igrače protivničke momčadi, kao što je to bilo 2015. kad su navijači Boce napali igrače Rivera plinom na Bomboneri.

Vlada ovdje ima puno većih problema od navijača i navijačkih nereda. Od siromaštva, nezaposlenosti i inflacije do sve veće ekonomske krize. Ne vjerujem u promjene u argentinskom nogometu. Nažalost, na ovo se moramo naviknuti jer bolje biti neće. Tim se problemom nitko ne želi baviti, a čak kad bi se i počeo baviti, shvatio bi da su sve institucije korumpirane i umrežene s kriminalom.

Pročitajte više