Ivanković poručio: U Ukrajini ćemo igrati finale Eura, a neki Dinamovci bit će na terenu!

BRANKO IVANKOVIĆ po slijetanju u Donejck družio se domaćim novinarima u ugodnim prostorijama Šahtara. Palicu mu je prepustio Mircea Lucescu, koji u bogatom ukrajinskom klubu odrađuje olimpijski ciklus. Lucescu je lijepo pričao o Dinamu, naveo je igrače kojima se modra nogometno-trgovačka škola ponosi, naveo je i neke rezultate kojima se Modri vole prezentirati Europi i svijetu.

> Modri u misiji (ne)moguće: U Donjecku su padali velikani poput Rome i Barce

Branko Ivanković nastavio je niz; pričao je mnogo o svojoj momčadi, i djelovao mnogo otvorenije prema novinarima nego je to slučaj kod kuće. Nakon što je Ukrajincima izreferirao zdravstveni karton momčadi, susreo se s pitanjima o Bošku Balabanu, kojeg su domaćini imali prilike upoznati kada se Brugge susreo sa šahtarom. Ukrajinska momčad u trećem je pretkolu Lige prvaka u sezoni 2004./05. Šahtar je prošao uvjerljivo, s konačnim rezultatom 6:3, a stijelci za Brugge bili Boško Balaban u prvoj utakmici (4:1 za Šahtar) te Zvonimir Vukić u uzvratu (2:2).

"Znam da je Boško igrao protiv Šahtara, kao i Tomo Butina razgovarali smo o tome. Rekli su mi da su u Donjecku bili sjajno ugošćeni, baš kao i mi. Moramo se stoga odužiti dobrom predstavom. Što se Balabana tiče, on se trenutno bori za mjesto u udarnom Dinamovom sastavu.", kratak je bio Ivankovićev odgovor.

Koji rezultat bi zadovoljio Dinamovog trenera?

"Kao sportaš, nikada ne razmišljam o porazu. Moja ekipa uložit će maksimalan napor da dođe do što boljeg rezultata. Svjesni smo da je Šahtar favorit, iza sebe imaju pozamašno europsko iskustvo. Tu su i neke druge prednosti Šahtara; momčad je doživjela neznatne kadrovske promjene u posljednje tri-četiri godine i trenutno u rosteru imaju 12 inernacionalaca. Zaslužuju respekt i mi ih respektiramo."

Mandžukiću, odigraj nešto!

Hrvatski nogomet polučio je mnoga velika imena tijekom posljednjih godina, primjetili su Ukrajinci. Na koga bi trebali obratiti posebnu pozornost od Dinamovih igrača?

"Dinamo je storio mnogo velikih igrača, a hrvatska reprezentacija je vrlo jaka što je dokazala na Euru u Austriji i Švicarskoj. Očekujem da ćemo baš ovdje, u Ukrajini, igrati finala EP-a za četiri godine. Što se Dinama tiče, očekujem da će neki od naših igrača igrati u finalu Eura za četiri godine, kao i u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi. Očekujem da će neki od njih večeras dokazati da su zaslužili biti dio hrvatske reprezentacije.", poručio je Ivanković, aludirajući na Marija Mandžukića kojem je izbornik Bilić jasno poručio da protiv Šahtara konačno mora nešto odigrati.

Ivanković niti na inzistiranje ukrajinskih novinara nije želio o imenima. No, nama je sve bilo kristalno jasno.

"Vidjet ćete najbolje od Dinama"

Razgovor je skrenuo na Šahtar. Tko su glavne Lusescuove uzdanice i pribojava li se rudarske snage domaćih?

"Moji pomoćnici pogledali su dvije utakmice Šahtara u ukrajinskom prvenstvu, a osobno sam dvije utakmice pogledao i na DVD-u; utakmicu Superkupa protiv kijevskog Dinama i utakmicu s Dnjiprom odigranu prošlog petka. Vidjeli smo da je Šahtar snažna momčad, naš Darijo Srna odlično izgleda, jako je opasan za protivničke igrače. Srce ekipe su Fernandinho, Willian i Jadson. Također moramo posebno pripaziti na napadače Brandaoa i Luisa Adriana.

Bila bi to najjača oružja Šahtara, kako ga Ivanković vidi. A koji je trenerov protuotrov, je li spremio neko tajno oružje?

"Večeras ćete vidjeti naše prednosti.Vidjet ćete ono najbolje od Dinama. Moramo biti jaki i igrati kao momčad, to nam garantira dobar rezultat."

D.R.
Foto: Shakhtar.com

Pročitajte više