Ivanković za Index: Niti Njemačka, niti Španjolska, Hrvatska je favorit Eura

Foto: Persepolis, Guliver Image / Getty Images

PREMDA je samo tri kola prije kraja iranskog prvenstva bio na vrhu ljestvice, Branko Ivanković nije uspio s Persepolisom osvojiti desetu titulu prvaka, svoju treću u Iranu.
 
U 28.kolu Persepolis je kiksao doma protiv momčadi Naft Teherana, a to je je iskoristio Esteghlal Meli-Sanati Khuzestan koji je preuzeo vrh i na kraju stigao do naslova.
 
Persepolis je u posljednjem kolu bio bolji od Rah Ahana 2:1, no za osvajanje titule trebala mu je uvjerljivija pobjeda kako bi Esteghlal prestigli na temelju bolje gol razlike.

Međutim, u Teheranu je Ivanković heroj, nitko od 40 milijuna navijača kultnog iranskog kluba nije mu zamjerio ''neuspjeh, štoviše, na posljednjoj utakmici protiv Rah Ahana na stadionu je bilo preko sto tisuća gledatelja koji su njega i momčad poslije utakmice ovacijama nagradili za trud i želju.
 
U razgovoru, Ivanković nam je potvrdio kako ima potpuno odriješene ruke u planiranju priprema za novu sezonu te je dodao kako su hrvatski treneri svugdje više cijenjeni nego doma.
 
Ipak, glavna tema o kojoj smo razgovarali s bivšim pomoćnikom Ćire Blaževića i osvajačem svjetske bronce iz 1998. bila je Hrvatska na Euru.
 
''Euro ću naravno pratiti, s puno emocija i želje, navijati ću sa svim srcem za Hrvatsku, no nažalost neću biti ni u Francuskoj niti u Hrvatskoj, jer počinju mi pripreme za novu sezonu'', odmah na početku nam je rekao Ivanković.
 
Prvi susret Hrvatska igra 12. lipnja na Parku prinčeva u Parizu protiv Turske, slijedi dvoboj sa Češkom u St. Etienneu 17. lipnja, a zadnji susret  Hrvatska igra sa Španjolcima 21. lipnja u Bordeauxu.
 
  
Do početka Eura ostalo je manje od 20 dana. Više-manje sve se zna. Gotovo svi su izbornici objavili popise igrača na koje računaju, nepoznanica, osim u slučaju viših sila, odnosno ozljeda, nema. Koliko može Hrvatska u ovom sastavu u Francuskoj?
 
 ''Na dva načina mogu odgovoriti na vaše pitanje. Kao navijač sam nerealan, iracionalan i s puno emocija i želje gledam na nastup Hrvatske. Kao trener stvari promatram iz stručnog ugla, logički. I znate što? Bilo kao pristrani navijač, bilo kao objektivni stručnjak, u obje varijante Hrvatsku vidim jako daleko. Smatram da Hrvatska u Francuskoj može napraviti fantastičan rezultat jer svi preduvjeti za tako nešto postoje.''
 
Što je po vama fantastičan rezultat?
 
''Kao prvo, nikako ne bih želio da se moje riječi shvate kao pametovanje i nabijanje pritiska Čačiću. Nipošto. Ante i ja smo prijatelji punih 30 godina i znam da on ima dovoljno znanja, pameti i stručnosti da može s momčadi koju ima napraviti sjajan rezultat. Pitali ste što smatram pod tim? Najprije, očekujem da pod obavezno moramo proći grupu, a kad se prođe skupina sve je otvoreno. To znači da možemo ispasti već u osmini finala, ali jednako tako, uz malo sreće možemo i do kraja. To je nogomet. Sve se analize rade na temelju procjene igrača, kompozicije momčadi, a tu je Hrvatska sam svjetski vrh. Nema puno reprezentacija na svijetu ono što imamo mi – fantastičan balans na svim pozicijama u momčadi. Imamo Subašića, koji je najbolji golman Francuske. Njemu su rezerve sjajni Kalinić i jednako tako dobri Vargić. Što se tiče zadnjeg reda, usudio bih se reći da takvu obranu nema puno reprezentacija na svijetu.''
 
Čak i bez lijevog beka?
 
''Slažem se s vama da je to problem, no ne mora biti fatalan. Sjećate li se Njemačke reprezentacije koja je osvojila svjetsko zlato u Brazilu? Nisu ni oni imali klasičnog lijevog beka, tu su poziciju pokrivali sa stoperima, no usprkos tome došli su do naslova prvaka svijeta. Lijevi bek, pravi lijevi bek je danas rijetkost u nogometu. Austrijanci jedini imaju vrhunskog lijevog beka, Alabu, svi se ostali moraju krpati kako znaju i umiju i zato ne mislim da će taj nedostatak predstavljati prevelik problem. Ne znam za koju će se varijantu Čačić odlučiti, ali imamo Strinića, Vrsaljko je to znao odigrati jako korektno, a svi se sjećamo kako je Ćorluka briljirao protiv Turske u Istanbulu igrajući lijevog beka. Ponavljam, zadnji red po meni spada u gornji dom europskog reprezentativnog nogometa.''
 
Mnogi će stručnjaci reći da je hrvatski vezni red jedan od boljih u Europi, no opet puno toga u igri ne funkcionira. Premda su kičma momčadi igrači koji nose igru Reala i Barcelone, dojma smo da neke prevelike tečnosti u igri Hrvatske nema. Slažete li se?
 
''Premda smatram da nam fali jedan pravi zadnji vezni, tipa Ademi, mislim da nam je vezni red vrhunski i da manjak jednog takvog korektora možemo nadoknaditi posloživši momčad na svoj način. U napadu smo također moćni, nebitno igramo li u formaciji s jednim ili s dva napadača. Međutim, istina je da u kvalifikacijama nije sve štimalo kako treba i zato smatram da je jako bitno da se u i oko reprezentacije stvori jedna atmosfera koja će biti vjetar u leđa igračima da pokažu što mogu i znaju. A znaju jako puno, vjerujte. Apeliram i na vas medije, koji ste jako bitni da svi skupa napravimo zajedničku platformu koja će biti odskočna rampa ovoj momčadi da napravi nešto što svi u Hrvatskoj želimo. Dobar rezultat u Francuskoj bila bi sjajna stvar za državu, ali i za afirmaciju hrvatskog nogometa u svijetu.''
 
 
Kako komentirate grupu u kojoj su Hrvatskoj protivnici Španjolska, Turska i Češka?
 
''Grupa je najjača na Euru. Obično na turnirima imate dvije jake momčadi, jednu jako dobru i jednu slabu. Ovdje govorimo o sve četiri momčadi koje su izrazito jake. Kako za Tursku kazati da je slaba ako pričamo o reprezentaciji koja ima vrhunsku momčad, koja ulaže puno u nogomet, čiji igrači svaku utakmicu u nacionalnom dresu igraju s toliko emocija? Ili pak Češka, koja je tradicionalno dobra u svim sportovima, a posebice u nogometu. Malo se država na svijetu može pohvaliti nogometnom tradicijom kakvu ima Češka. Njihov je nogomet cijelo jedno stoljeće na svjetskom vrhu, kad mnoge zemlje nisu ni znale što je nogomet, oni su bili drugi na svijetu (dva svjetska srebra 1934. i 1962., op.a.), a na koncu, i hrvatski nogomet puno toga njima je dužan. Sjetimo se samo priče o Hajduku.
 
O Španjolcima je bespredmetno i govoriti, mada, bit ću iskren, ne vjerujem da mogu u Francuskoj napraviti neki značajniji rezultat. Silni stranci u Primeri dosta su unazadili njihov reprezentativni nogomet, a najbolji dokaz te tvrdnje debakl je u Brazilu. I dalje oni imaju jako dobre igrače, ali nije više to ekstra kvaliteta kakvu su imali prije nekoliko godina. Došla im je i smjena generacija i neke pripremne utakmice koje sam gledao pokazale su mi da je ova Španjolska daleko od svjetskog vrha. Imaju Torresa u napadu, koji je daleko od najboljih dana, Iniestu u sredini i otraga Piquea i Ramosa. Sve ostalo nije ništa posebno. Ponavljam, nije to loša momčad, ali čini mi se da su prošlo svršeno vrijeme.''
 
Tko su po vama glavni favoriti za naslov? Jesu li to svjetski prvaci Nijemci, domaćini ili možda Belgija, koja ima jednu mladu, ali strahovito talentiranu momčad?
 
''Bila bi idiotarija kazati kako Nijemci nisu favoriti. Njemačka je uvijek, ma u kakvom sastavu došla na neki turnir jedan od glavnih favorita, no u njih ne vjerujem. Ovo prvenstvo bi moglo biti jako zanimljivo jer ne vidim neku momčad koja bi bila izraziti favorit, kao što su to bili Francuzi i Španjolci nakon osvajanja svjetskih naslova. Objektivno, Talijani su daleko od nivoa na kojem su nekad bili. Englezi nisu napravili pravi rezultat još od 1966., dakle punih 50 godina, a Nijemci su u napadu ostali na Kloseu koji ima 40 godina i Mulleru, koji je ipak lažna devetka. Kao glavne favorite vidim Francuze, Belgiju i Hrvatsku, koja bi iz drugog plana mogla konkurirati za naslov prvaka.''

Radite jako dobar posao u Iranu. Bilić je hit Premiershipa, Ivan Jurić je potpisao povijesni rezultat s Crotoneom, a Niko Kovač je spasio Eintracht od ispadanja. Hrvatski treneri su na sve većoj cijeni na tržištu?
 
 ''Hrvati vole podcjenjivati sve, pa tako i vlastiti nogomet. Tu nisu u pravu. Nismo na lokalnom tržištu, mi smo na svjetskom tržištu. Svi ovi treneri koje ste naveli, pa i moja malenkost, pokazali su da nekog vraga o nogometu znaju. Potencijal imamo, no naš osnovni problem je problem pasoša. Svi bi željeli za trenere Talijane, Engleze, Portugalce, Nijemce, a nas Hrvate čeka krvav posao da se dokažemo i da pokažemo kako vrijedimo jednako kao i oni, ako ne čak i više.''
 
 

Pročitajte više