Izaslanstvo HOO-a obišlo objekte ZOI Torino 2006

Točno godinu dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Torinu izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na čelu sa šefom misije Damirom Šegotom obišlo je u Torinu i okolici sportske objekte na kojima će za 365 dana nastupiti hrvatski sportaši.

Šef misije na ZOI 2006 Šegota, direktor marketinga HOO-a Ranko Ćetković i izvršna tajnica Ureda za olimpijski program Maja Gencl u četvrtak su obišli objekte u Torinu, te u Pragelatu, Sestrieresu i San Sicariu udaljenima oko stotinjak kilometara od prijestolnice provincije Pijemont.

U samom Torinu hrvatsko izaslanstvo je obišlo dvoranu Palavela, u kojoj je nedavno Idora Hegel postigla najveći uspjeh karijere osvajanjem devetoga mjesta na Europskom prvenstvu u umjetničkom klizanju. U toj prelijepoj i posve novoj dvorani će naša najbolja klizačica, ukoliko na SP-u Moskvi izbori plasman na OI, pred 8.250 gledatelja klizati za 365 dana, dok se Talijani posebno hvale vanjskim izgledom dvorane koja je izgrađena u obliku velikoga jedra.

U 60 kilometara od Torina udaljenom Pragelatu očekuje se nastup naših nordijskih skijaša koje čeka već izgrađena staza u samoj kotlini prema dvjema skakaonicama. Kako ovih dana u ovom dijelu Italije nema snijega, a u subotu je utrka Svjetskog kupa, cijela cross-country staza je pokrivena umjetnim snijegom zahvaljujući brojci od točno stotinu snježnih topova.

Najzanimljivije stvari za hrvatski sport odvijat će se u Sestrieresu gdje će biti većina alpskih disciplina i gdje će Janica i Ivica Kostelić konkurirati za odličja. Kako je Sestrieres već gotovo stotinu godina najpoznatije talijansko skijalište, organizatori nemu previše posla na uređenju samih staza, no zato se u ispod cilja slalomske staze i dviju nadaleko poznatih "Tornjeva" gradi novo Olimijsko selo za 1700 sportaša i dužnosnika. Olimpijsko selo Sestrieres sastoji se od dvanaestak zgrada sa po pet i šest katova, te jedne središnje zgrade u kojoj će biti restoran. U jednom od apartmana stanovat će i gotovo kompletna hrvatska olimpijska reprezentacija, ukoliko se za Janicu i Ivicu Kostelić ne odaberu posebni apartmani kao što je to bilo na zadnjim Igrama u Salt Lake Cityu. Olimpijsko selo u Sestrieresu bit će zgotovljeno krajem 2005.

Izaslanstvo HOO-a popelo se i na obližnji San Sicario, gdje se na 1700 metara nadmorske visine smjestila jedna od najzahtjevnijih i najtežih bob i sanjkaških staza na svijetu. Na toj se stazi za godinu dana ne očekuje samo crveno-bijeli bob-četverosjed Ivana Šole, već i ženski dvosjed, te po jedan sanjkaš i skeletonac.

Izaslanstvo HOO-a će u petak obaviti i razgovore sa čelnim osobama Organizacijskog odbora Igara (TOROC) vezane za tehničke detalje.

(Hina) xrš ydl

Pročitajte više