IZNOS ĆE VAS IZNENADITI Najbolji LoL igrač na svijetu i dalje prima džeparac

Foto: Riot Games/LoLesports Flickr
 
NAJBOLJI League of Legends igrač svih vremena Lee "Faker" Sang-hyeok istinska je ikona esporta. Trostruki svjetski prvak s desetak različitih individualnih nagrada  jedna je od najvećih ličnosti u povijesti industrije, a mogao bi biti i najštedljiviji. Naima, njegove financije vode roditelji, a on prima džeparac od 178 dolara mjesečno, što je nešto više od 1100 kuna.
 
Kako bi to stavili u kontekst, prvo malo o 21-godišnjem Leeu Sang-hyeoku. Faker je dijete SK Telecom T1, jedne od najjačih koreanskih esport organizacija. Bez obzira na sve bogate ponude, pogotovo one moćnih kineskih organizacija, Faker je ostao vjeran timu koji ga je prepoznao 2013. To zajedništvo stvorilo je najveću League of Legends silu koju je svijet ikada vidio. Prošle godine osvojili su treću titulu svjetskih prvaka, a Faker je proglašen najboljim igračem turnira. SK Telecom T1 je tada krajem godine nagradio svoju zvijezdu novim jednogodišnjim ugovorom, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijuna dolara. 
 
Osim samog ugovora, Faker je jedan od najpopularnijih likova u čitavom esportu. Kada je prvi put upalio stream na Twitch.tv platformi u isto vrijeme ga je gledalo 245 tisuća ljudi. Čak i da nema ugovor i s pet puta manjim brojkama, Faker bi mogao komotno živjeti samo od prijenosa na Twitchu. Naravno, tu su i nagradni fondovi od osvojenih turnira, na kojima Faker uprihodio nešto više od milijun dolara i jedini je igrač po tom kriteriju među prvih 50 na svijetu, koji ne dolazi iz Dota 2 esporta. Svemu tome treba dodati i njegovu popularnost i sponzorske ugovore, za koje nema nikakvih podataka koliko bi mogli vrijediti. 
 

 
Međutim, nakon prve godine kada je roditeljima kupio stan, Faker je svoje financije prepustio roditeljima, a on troši džeparac od 178 dolara mjesečno, odnosno 1138 kuna. U intervjuu s Go Yong-junom za OSEN, Faker kaže kako mu više ni ne treba jer se njegova organizacija pobrine za puno tuga, a neke stvari mu poklone i obožavatelji, zbog čega smatra kako je odabrao dobru karijeru. 
 
Faker je u istom razgovoru dao i još nekoliko zanimljivih odgovora, a jedan od njih je i kako je došao do svog nadimka, po kojem ga danas poznaje čitav svijet. Još kao amater koristio je nadimak "classical", a kako pomno razmišlja o nadimcima u igrama, kada je postao profesionalac htio je nešto kul i upečatljivo, a "Faker" je upravo takvo ime. 
 
Pred Fakerom i SK Telecom T1 nalazi se težak izazov na League of Legends World Championshipu. U subotu ujutro, igrat će polufinalni meč protiv kineske ekipe Royal Never Give Up. Faker i društvo nisu na razini na kojoj smo ih očekivali vidjeti na svjetskoj pozornici, ali ipak su dogurali do polufinala. S druge strane Royal Never Give Up izgleda zaista moćno, a na njihovoj strani biti će i 10 tisuća domaćih navijača. Još jedan veliki izazov, još jedna serija života, još jedan korak do finala World Championshipa, zaista zvuči impresivno, ali za Fakera je to još samo jedan dan na poslu. Sutra ćemo saznati koliko će biti uspješan. 
 

Pročitajte više