Izvještaj s WFC-a: Titula odličnom Truščeku, kikboksači razočarali!

ODLIČNA organizacija i još bolje borbe na priredbe gdje su podijeljena čak dva pojasa prvaka WFC promocije. Jedan od njih otišao je hrvatskom borcu Ivici Truščeku. Tako bi se mogao sažeti jučerašnji 15. event slovenske borilačke promocije World Free Fight Challenge koji se održao u ljubljanskoj dvorani Tivoli pred otprilike 3500 gledatelja.

Iako sam kaže da nije bio siguran hoće li pobijediti, Ivica Trušček je sinoć protiv iskusnog i vrlo kvalitetnog Bugara Lubomira Gadjeva pokazao svoju najzreliju borbu u karijeri. Svjestan da s Gadjevim nema što tražiti na parteru, Teror je pažljivo birao svaki svoj udarac držeći dovoljnu distancu da ne bi mogao biti meta rušenja. Posebno je impresivno izgledao njegov prednji direkt kojim je malo po malo razbijao Gadjevovo lice koje je na kraju druge runde izgledalo potpuno uništeno. Upravo je lom nosa i bio razlog zbog kojeg je Bugarin morao predati meč, a kasnije je i završio u bolnici na dodatnom pregledu i sanaciji ozljede. Gadjev je u tri navrata uspio srušiti Truščeka koji je vrlo oprezno i mudro odradio i posao na parteru. Čekao je pravu priliku da bi mogao pobjeći iz eventualno opasnih situacija, a zatim se dizao na noge. Ovo je daleko najveći uspjeh u karijeri 25. godišnjeg borca iz Križevaca. Osim što je ubilježio 17. pobjedu (6-1 u zadnjih 7 dvoboja), Teror je vjerojatno otvorio vrata još većim izazovima u svojoj karijeri. Njegov odličan nastup nagrađen je i bonusom za najbolju borbu večeri!

Puno manje kvalitete i znanja pokazao je ostatak hrvatske ekspedicije u Ljubljani. Iako se Ognjen Topalović u prvoj rundi solidno držao protiv Kosovara Shkodrana Veselija, iskusniji i čvršći borac puno je ozbiljnije ušao u drugu dionicu. Nakon što je sudac u dva navrata brojao Topaloviću, treća ubojita serija u nizu značila je i kraj nadanja da bi mladi Hrvat mogao do iznenađenja. Nokaut je bio prilično težak. Veseli je pokazao da je trenutačno prevelik zalogaj za još uvijek mekanog Topalovića koji je, istini za volju, pokazao mnogo potencijala i hrabrosti.

Niti njegov kolega iz Porečkog Kinga, Marko Tomić, nije uspio stići do pobjede protiv Denisa “Chorchypa” Porčića. Očigledna razlika u fizičkoj snazi, ali i uplašeno Tomićevo lice, dali su naslutiti da hrvatski borac neće moći napraviti previše protiv slovenske zvijezde. Te su se pretpostavke vrlo brzo pokazale točnima. Nakon pripreme terena middle kickom, a zatim i low kickom, Slovenac je bacio atraktivno izvedeni high kick koji je nokautirao Tomića na oduševljenje dobro ispunjene hale Tivoli. Dojam je kako je Tomić prerano bačen u vatru i da mu za ovako veliku scenu kao što je ova WFC-ova, treba još dosta rada.

Najviše smo ipak očekivali od velike hrvatske teškaške K-1 nade, Mladena Kujundžića koji se u meču prema kick boksing pravilima sučelio sa slovenskim favoritom Rokom Štruclom. Od “Dynamitea” se očekivala uvjerljiva pobjeda, no Slovenac se pokazao kao vrlo čvrst orah i zasluženo je slavio nakon četvrte ekstra runde. Član OFC-a je prečesto ulazio u bespotrebne klinč situacije s puno težim Štruclom koje su ostavile ozbiljan trag na njegovu fizičku spremu. Na kraju četvrte ekstra runde, Mladen je jedva stajao na nogama i tih nekoliko udaraca je presudilo na stranu domaćeg borca.

Od ostalih mečeva treba izdvojiti dvoboj za titulu WFC-a u srednjoj kategoriji između Bora Bratovža i Svetozara Savova u kojem je slavio Bugarski majstor partera. Savov je već na početku uspio srušiti svog protivnika na parter, a giljotinu koju nije uspio kompletirati dok su bili na podu, Bugarin je dovršio kada su se ustali na noge. Razlika u kvaliteti ova dva borca bila je vidljiva od samog starta i Savov se još jednom predstavio slovenskoj publici kao jedan od velikih potencijala europske MMA scene.

Upravo je ta slovenska publika pokazala mnogo karaktera i znanja nakon što su suci u dvoboju Kongoanca Ndombija Candea i njihovog heroja Mirana Fabjana, prednost dali potonjem. Cande je očigledno bio bolji borac, a kada već u najmanju ruku nisu odredili ekstra rundu, djeljitelji pravde pored ringa nisu imali nikakvo opravdanje pobjedu dati Slovencu. Objektivna publika to je primijetila i svog je borca “nagradila” salvama zvižduka, dok je tamnoputi udarač dobio ovacije. Fabjan je u mikrofon “priznao poraz” i rekao je da će Candeu dati revanš u bilo kojem trenutku.

Valja spomenuti i prilično težak poraz Srbina Aleksandra Radosavljevića u meču protiv Bugarina Emila Zaharieva. Nakon što se dvojac samo gledao nekoliko minuta, akcija se preselila na parter gdje je opasni i kurpulentni Zahariev odmah otkrio svoje karte. U dva je navrata išao na nogu “Rođe”, a treći je pokušaj i urodio plodom pa je Radosavljević u agoniji boli morao tapkati na “heel hook”. Niti nesuđeni protivnik Mateja Truhana, Bojan Kosednar nije se proslavio u meču protiv prilično nepoznatog Ukrajinca Evgenija Mahtjenka. Iako se dominirao u prve dvije runde rušeći svog protivnika, “Želva” nije uspio dovršiti posao niti nekim zahvatom, niti uputivši ozbiljniji GNP. Mathjenko je iskoristio očigledni Kosednarov umor i na koncu ga je teško nokautirao. “Želva” je poslije meča završio u bolnici na pregledima jer nikako nije mogao doći k sebi.

Čestitke organizatorima na odličnoj priredbi, a posebne čestitke Ivici Truščeku koji se okitio vrijednim pojasem.

Pročitajte više