Janica Kostelić i Gordan Kožulj najuspješniji sportaši

NA OSNOVU kriterija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za najuspješniju sportašicu Hrvatske u 2002. godini izabrana je osvajačica četiri olimpijske medalje, od čega tri zlatne, skijašica Janica Kostelić, dok je naslov najboljeg sportaša pripao plivaču Gordanu Kožulju za naslov prvaka i treće mjesto na Europskom prvenstvu.

Za najuspješniju momčad Hrvatske u protekloj godini proglašen je veslački dvojac Nikša i Siniša Skelin za prvo mjesto u Svjetskom kupu i treće mjesto na svjetskom prvenstvu, dok najuspješniju žensku ekipu čine Branka Pereglin, Nikolina Krivanek i Sanja Komar, svjetske prvakinje u samostrelu.

Nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim sportašima i ekipama dodijeljene su večeras na tradicionalnoj svečanosti ´Velikog dana hrvatskog sporta´ koja se pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića održala u Koncertnoj dvorani ´Vatroslav Lisinski´ u spomen na 17. siječnja 1992. kada je HOO primljen u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Prdsjednik HOO-a Zlatko Mateša pozdravljajući nazočne sportaše i sportske djelatnike te najviše predstavnike političkog života Zagreba i Hrvatske istaknuo je kako je protekla godina bila vrlo uspješna za hrvatske sportaše koji su na 600 međunarodnih nastupa osvojili 209 odličja. U svom govoru predsjednik HOO-a najavio je za iduću, predolimpijsku godinu, tri najvažnija cilja - što bolje pripreme sportaša za Olimpijske igre u Ateni, dobivanje organizacije Mediteranskih igra, te izglasavanje Zakona o sportu.

Na svečanosti koju je, prenosila HRT, a vodila Daniela Trbović-Vlajki dodijeljena su i priznanja za najveće nade hrvatskog športa. Tu nagradu dobila je svjetska kadetska prvakinja u šahu Lara Štok, dok je svjetski juniorski prvak u bacanju kugle Edis Elkasević proglašen najvećom nadom u konkurenciji sportaša.

Najuspješniji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom je Mihovil Španja, osvajač srebrne i brončane medalje na svjetskom prvenstvu plivača s invaliditetom.

Za najuspješnijeg trenera u Hrvatskoj u protekloj godini izabran je Ante Kostelić za tri zlatne i jednu srebrnu olimpijsku medalju, te pobjedu u Svjetskom kupu Janice i Ivice Kostelić. Za sportaša koji je svojim djelovanjem najviše pridonio promidžbi Hrvatske u svijetu u protekloj godini proglašena je Janica Kostelić.

Istodobno, na svečanosti su dodijeljena i priznanja petorici najistaknutijih pojedinaca za dugogodišnji doprinos i razvoj promicanja sporta u Republici Hrvatskoj. Nagradu HOO-a koja od prošle godine nosi naslov ´Nagrada Matija Ljubek´ dobili su atletski djelatnik iz Medulina Radovan Kirin, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, poznati sportski radio-komentator iz Splita Edo Pezzi, nogometni djelatnik iz Osijeka Andrija Vekić, te plivački trener i pedagog iz Zagreba Boris Volčanšek.

Posebno priznanje uručeno je uredniku sportskog programa Hrvatske televizije Bruni Kovačevići koji je sa svojom ekipom pratio Kosteliće i njihov put prema uspjehu pretočio u dokumentarni film ´Dnevnik pobjednika´.

Svim nagrađenima posebno je čestitao glavni tajnik HOO-a Ivica Miošić-Stošić naglasivši da su hrvatski sportaši u 2002. godini sjajnim rezultatima na najbolji način prezentirali svoju domovinu i pokazali snagu i jačinu hrvatskog sporta.

Pročitajte više