NEYMAR

Je li se PSG-u rekordni transfer Neymara isplatio? Odgovor se krije izvan terena

Foto: AP Photo/Christophe Ena/Guliver

VIJEST je bila nevjerojatna. Transfer je vjerojatno bio najveći svih vremena. Bio je to srpanj 2017. i Marcelo Bechler, brazilski novinar koji živi u Barceloni, saznao je ekskluzivnu vijest - Neymar se seli iz Barcelone u Paris Saint-Germain. Bila je to priča o transferu koji se događa jednom u generaciji, jedan od najuglednijih svjetskih nogometaša koji iz etabliranog elitnog kluba prelazi u novu snagu europskog nogometa. I to prije nego što uopće dođemo do rasprave o odšteti, prisjeća se Planet Football.

Da bi se transfer ostvario, PSG je morao ispuniti otkupnu klauzulu brazilskog reprezentativca od 220 milijuna eura i tako više nego udvostručiti dotad rekordnu odštetu od 105 milijuna eura koju je Manchester United platio za Paula Pogbu prethodnog ljeta. Sve je dovršeno 3. kolovoza 2017. godine. Neymar je postao igrač PSG-a i tržište je doživjelo paradigmatsku promjenu. Četiri godine kasnije, što reći o toj selidbi? Je li najskuplji transfer svih vremena bio uspješan?

Očigledan odgovor bio bi da nije. Ili barem da nije ispalo onako kako su obje strane očekivale, da će PSG postati europski prvak, a Neymar izaći iz sjene Lionela Messija i postati prvi Brazilac nakon Kake koji je osvojio Zlatnu loptu.

Što je, osim trofeja, pokazatelj uspjeha?

Ali negativan odgovor ne otkriva cijelu priču. Savršeni ideal se rijetko može postići, a uspjeh ovisi o tome što ste uopće namjeravali postići. Dakle, što se još može reći za Neymarovo vrijeme u glavnom gradu Francuske, koje se nijanse i upozorenja mogu dodati?

Prije svega, Neymarov transfer treba staviti u širi kontekst. Projekt PSG-a nakon 2011. godine nikad nije bio isključivo sportski, već misija zaokružena ambicijama o utjecaju. Qatar Sports Investment nije uložio više od milijardu eura u klub iz ljubavi prema lijepom nogometu. Ideja je od početka bila stvoriti superbrend koliko i superklub, a dovođenje Neymara, jednog od najprepoznatljivijih i tržišno najisplativijih svjetskih sportaša - bilo je dio te strategije.

Od 2017. godine brend je zasigurno došao na novu razinu. Lansiranjem partnerstva PSG-a i Nike Air Jordana 2018. godine, klupski su rekviziti postali modni dodatak jednako kao i nogometni dres. I premda nije sve samo na pojedincu, dvojbeno je bi li do suradnje došlo bez Neymara, Jordanova obožavatelja i kolekcionara Air Jordana.

Slično je bilo i s popularnošću PSG-a na društvenim mrežama. Prema Deloitteu, PSG je imao 4.1 milijun sljedbenika na Twitteru i 7.2 milijuna sljedbenika na Instagramu. Do 2020. godine to je poraslo na 8.5 i 32.5 milijuna za Twitter i Instagram, više od etabliranih klubova poput Liverpoola ili Arsenala. Svaki od tih sljedbenika može se smatrati još jednom malom pobjedom u potrazi za pozitivnijom slikom i utjecajem.

Ipak, jeste li ikada vidjeli da sljedbenik na Twitteru postiže gol? Nogomet, unatoč svim institucionalnim i poslovnim elementima, još uvijek govori o uspjehu na travnjaku i to se pokazalo nedostižnim. Neymar je nogometni ekvivalent originalne Ming vaze, vrlo skupe i izuzetno osjetljive, a PSG je to otkrio na skuplji način.

U prve dvije sezone propustio je sve najvažnije utakmice

Tijekom prve dvije sezone na Parku prinčeva, Neymar je propustio upravo one utakmice u kojima je trebao voditi PSG do pobjede. Zbog loma metatarzalne kosti 2018. godine izbivao je od veljače do svibnja i propustio uzvratnu utakmicu u PSG-ovu ispadanju od Real Madrida (ukupno 5:2). U 2019. godini Neymar je propustio veljaču, ožujak i travanj s potpuno istom ozljedom, što teško da je njegova krivnja - doista, razina zaštite koju uživa od sudaca Ligue 1 ponekad je užasna - ali svakako je utjecala na njegov status i položaj njegova kluba u svjetskom nogometu.

Te godine Neymar nije bio čak ni nominiran za Zlatnu loptu, a kamoli da se našao među pet najboljih, kao što je bio u svakoj od svoje posljednje tri sezone u Kataloniji.

Neymarovu 2019. godinu također su obilježili osobni problemi i skandali. Ponavljala se stara priča o tome da je propuštao utakmice oko rođendana svoje sestre, a slike na kojima se zabavljao na brazilskom karnevalu pojavile su se dok se trebao oporavljati od slomljenog stopala. Još je ozbiljnije to što se pojavila optužba za seksualno zlostavljanje prije Copa Americe, no Neymar je kasnije oslobođen.

Je li Neymar uopće dobar za imidž PSG-a?

Nedavno je na vidjelo izašla još jedna optužba za seksualni napad, ovog puta zaposlenice njegovog sponzora Nikea koji je zbog toga odbacio Neymara. Također je objavljeno da planira megaparty za doček Nove godine 2020., kojim je planirao prekršiti lockdown, dok je Brazil bio čvrsto u zagrljaju pandemije koronavirusa. S vremena na vrijeme, unatoč popularnosti, njegova je nazočnost u klubu toksična.

Unatoč tome, kao i tome što se stalno pisalo da Neymar želi napustiti Francusku, PSG ga je očajnički želio zadržati. Možda zato što klub konačno osjeća da je sve bliže europskoj slavi. PSG je 2020. godine pod vodstvom trenera Thomasa Tuchela osvojio domaću trostruku krunu i prvi put stigao do finala Lige prvaka. Godine 2021. stigao je još jedan polufinale. U obje sezone Neymar je bio spreman i pokazao genij na terenu zbog kojeg je postao slavan.

Najbolje godine provest će u Parizu

Iako ne možemo promatrati umjetnost bez razmatranja umjetnika koji stoji iza nje, kad Neymar dobije loptu, on postaje jedan od najboljih na svijetu, graciozni igrač u modernom brzom nogometu s fizikalijama koje zapanjuju.

Produžio je ugovor do 2025. godine i čini se da će za hrpu novca svoje vjerojatno najbolje godine dati pariškom klubu. PSG i njegovi vlasnici vjerojatno smatraju kako je do sada postigao dovoljno da se isplati uložiti, bilo da je to u zamjenu za pažnju javnosti i medija ili za njegove nogometne talente. No da bi ga se smatralo uspješnim i izvan PSG-ovih ureda, morat će postići ono što je naumio. Neymar je rekao kako je promijenio fokus sa Zlatne lopte, izjavljujući u srpnju 2021. godine: "Bitno je da je PSG prvak". No, ako PSG postane prvak, tada će doći i pojedinačna priznanja. Njegova se retorika možda promijenila, ali Neymar neće imati iluzija po tom pitanju.

Pročitajte više