KRAJ DINAMA U EUROPI

Jedan dinamovac dužan je ispriku

Foto: Pixsell, Index

DINAMOVA europska priča ove je sezone potrajala čak 233 dana. Ono što je započelo još 24. srpnja pobjedom 5:0 protiv Hapoela iz Be’er Sheve u Maksimiru, završeno je u četvrtak navečer porazom u Lisabonu. U međuvremenu su nogometaši Nenada Bjelice postigli devet europskih pobjeda, izborili četiri remija i triput izgubili. Nekoliko su puta napunili Maksimir i tako ponovno pridobili povjerenje navijača, bez poraza osvojili prvo mjesto u svojoj skupini Europske lige, srušili teret i prokletstvo "europskog proljeća" te slavnu Benficu natjerali u produžetak prije nego što su konačno morali priznati neuspjeh.

Dinamo je pritom u europskoj konkurenciji ostao duže od Real Madrida, Rome i PSG-a te se oprostio istodobno kad i milanski Inter. Radi se o trivijalnim i zavaravajućim usporedbama, ali one dobro oslikavaju ogroman skok maksimirske momčadi u odnosu na prethodno razdoblje. Prošle sezone, primjerice, Dinamo se u kvalifikacijama za Europsku ligu zadržao samo 28 dana, prije nego što ga je u Elbasanu izbacio albanski Skenderbeu. Ove sezone europsko putovanje hrvatskog prvaka završeno je na kudikamo respektabilnijem stadionu u okršaju sa slavnim suparnikom.

Stojanović je dužan ispriku treneru, suigračima i navijačima

Iako cjelokupni Dinamov europski učinak zaslužuje samo čestitke, utakmicu na Luzu ne treba glorificirati. Bez obzira na to što se na suprotnoj strani pojavila sasvim drukčija Benfica od one iz Maksimira, brža, preciznija i opasnija, da su tri ključna događaja na gostujućoj strani završila drukčije, Dinamo bi danas bez obzira na Benficinu izvedbu bio u ždrijebu četvrtfinala Europske lige.

Gojak u 95. i Atiemwen u 111. minuti morali su poslati loptu barem u okvir gola. Takvi promašaji nisu baš karakteristični za Bjeličin Dinamo, iako su neizbježan dio nogometne igre. Međutim, ono što je učinio Stojanović graniči s izdajom i dužan je ispriku treneru, suigračima i navijačima. Onakvo izazivanje suca u situaciji dok je utakmica još otvorena i dok je pred Dinamom 17 minuta nade u pogodak preokreta, tjera me da posumnjam u njegovu inteligenciju. 

Livaković je zaslužio mjesto u prvoj Dalićevoj postavi

Dobro plaćeni nogometni profesionalac u tako važnoj utakmici jednostavno si ne smije priuštiti dva žuta kartona u jednoj minuti zbog prigovaranja sucu. A ako je Stojanović otvorio bilo koji portal posljednjih dana, znao je da Deniz Aytekin nije na dobru glasu. Štoviše, njemački je sudac potvrdio reputaciju i na Luzu, kad je u 22. minuti ignorirao Gabrielov kontakt s Petkovićem u kaznenom prostoru Benfice i odlučio se za žuti karton Dinamovom napadaču (valjda zbog simuliranja) umjesto kaznenog udarca za goste.  

Na Luzu je među dinamovcima bilo i izvanredno raspoloženih pojedinaca. Iako je kod trećega gola mogao bolje reagirati, impresioniran sam Livakovićevim obranama. Reprezentativni hrvatski vratar bio je u Lisabonu na streljani. Prema njemu je išlo 20 šuteva portugalske momčadi, od kojih je 11 stiglo do njegovih vrata. Ako je Petković ove sezone zaslužio poziv u reprezentaciju, Livaković je zaslužio mjesto u prvoj Dalićevoj postavi. Teško je pronaći prigovore i nastupima Theophile-Catherinea i Rrahmanija, a Olmo je ponovno pokazao zašto vrijedi 20-ak milijuna eura.

Ova sezona je "special one", ali neka je brzo potisnu novi uspjesi

Možda je Dinamo mogao učiniti više tijekom prvog poluvremena, dok se Benfica još nije razgoropadila, a možda bi vodeća momčad portugalskog prvenstva u furioznoj završnici postigla još koji gol da joj je trebalo. Sad više nije ni važno. Važno je naglasiti da cijeli klub može biti ponosan na ono što su Bjeličini nogometaši ove sezone pokazali u Europskoj ligi. Nogometni Zagreb, a vjerujem i najveći dio nogometne Hrvatske, uživao je u Dinamovoj europskoj epopeji. 

Porazom u Lisabonu, naravno, navijači ne mogu biti zadovoljni, no kad podvučemo crtu ispod posljednja 233 Dinamova dana, ostaje spoznaja da je naš klub igrajući u europskoj konkurenciji od Bliskog istoka, preko srca Azije, do Atlantika postigao više nego ikad prije za života većine nas. Možda ćemo se ove sezone još dugo sjećati kao ”special one”, no volio bih da je brzo potisnu nove nezaboravne utakmice i pobjede i da Dinamova europska proljeća postanu pravilo, a ne iznimke. Potencijal očito postoji, nemojte ga rasprodati.

Pročitajte više